Paskutiniosiomis gegužės dienomis, nors oficialus vasaros sezonas dar nepradėtas, Palangoje veikia diduma kavinių ir restoranų. Tiesa, kurorte poilsiautojų dar nėra daug, o ir tie ne patys laukiamiausi, nes gana kruopščiai skaičiuoja savo išlaidas, todėl renkasi pigesnius pietus.

Pigiai, greitai ir sočiai papietauti galima į rytus nuo Vytauto gatvės esančiame Virbališkės take veikiančiose kavinėse „Volungė“ ir „Luiza“. Pastarojoje pietūs kainuoja 5,5 euro, o „Volungėje“ – antrojo patiekalo su sriuba kaina – nuo 6,5 euro.

Brangiau visu euru, tačiau klientų čia netrūksta, o „Luizoje“ – apytuštė salė. Tiesa, prie bufeto svečius pasitinkanti ponia žada, kad suvalgęs vieną porciją visą dieną nebenorėsi valgyti. Tačiau pietautojai kažkodėl neskuba ir mieliau renkasi „Volungę“. Matyt, ne visuomet lemia kaina, todėl pastarojoje pietauti renkasi vairuotojai, statybininkai, kitų gamybinių profesijų atstovai, dažniausiai – vyrai. Neatsitiktinai, nes porcijos išties nemenkos.

Pernai vasaros pradžioje „Volungėje“ antrasis patiekalas su sriuba kainavo 6 eurus. Brangiausiai buvo įvertintas karbonadas su grybais, perkant su sriuba kainavęs 7 eurus. Šiemet tokio patiekalo nesiūlo. Vietoje jo galima rinktis karbonadą „Peigė“, su sriuba kainuojantį taip pat 7 eurus.

Kitoje gatvės pusėje viešbučio „Mūza“ kavinė pietums siūlo 2,2 euro kainuojančią sriubą ir 6,7 – 6,9 euro kainuojantį antrąjį patiekalą. Šaltibarščiai „Mūzoje“ kainuoja 4 eurus.

Beveik pačiame Palangos turguje įsikūrusi svetainė-valgykla papietauti siūlo už 6,5 euro, už tiek pat, kiek pietūs kainuoja kai kuriose savitarnos kavinėse J. Basanavičiaus gatvėje (pernai dienos pietūs svetainėje prie turgaus kainavo 5,9 euro). Šaltibarščiai šiemet šioje svetainėje kainuoja – 3,5 euro.

Tačiau kuo arčiau jūros, tuo brangiau. Vytauto ir Kretingos gatvių sankryžoje greta Turizmo informacijos centro įsikūrusioje savitarnos kavinėje dienos pietūs neruošiami. Galima rinktis atskirus patiekalus: dienos sriuba kainuoja jau 2 eurus, Kijevo kotletas – 8 eurus, kiaulienos kepsnys – 7 eurus, kotletas – 4,5 euro, šaltibarščiai – 4,5 euro.

Greta veikiančioje savitarnos kavinėje „Rūta“ dienos pietūs taip pat nesiūlomi. Dienos sriuba čia kainuoja taip pat 2 eurus, šaltibarščiai 5 – eurus, kiaulienos kepsnys – 7,5 euro, Kijevo kotletas – 8 eurus, kepsnys su grybais ir sūriu – 8 eurų. Kainos beveik nesiskiria nuo pernykščių.

Jūratės alėjoje kol kas neveikia nė viena kavinė, todėl pasukome į J. Basanavičiaus gatvę. Čia drąsiai galime eiti į bet kurią kavinę ar restoraną. Visos jos jau dirba. Tačiau klientų Palangoje nėra tiek daug, o ir tie mieliau renkasi pigesnį maistą siūlančias įstaigas.

Kuklesnių poreikių lankytojams teks paieškoti dienos pietus siūlančių arba savitarnos kavinių. Dienos pietų kainos net ir pagrindinėje kurorto promenadoje svyruoja nuo 6,5-7,5 euro, iki 13,5 euro restorane „Žuvinė“.

Pietų kainos Palangoje

Restorane „Molinis ąsotis“ dienos pietūs negaminami, šaltibarščiai kainuoja 6 eurus, cepelinai – 10 eurų. Pastarieji vienu euru brangiau nei pernai.

„Čagino restorane“ šaltibarščiai kainuoja 6 eurus, karbonadas su garnyru – 12,5 euro.

Kavinėje „11 B“ trinta daržovių sriuba kainuoja 3 eurus, plokštainis – 6,5 euro.

„Armėniškoje virtuvėje“ dienos sriuba kainuoja 3 eurus, šaltibarščiai – 4 eurus, karbonadas su grybais – 11 eurų.

Bare „Sporto lizdas“ dienos pietūs kainuoja 7 eurus, o šaltibarščiai – 6 eurus.

Restorane „De Cuba“ cepelinai kainuoja jau 12 eurų, šaltibarščiai – 6,9 euro, „Vesterno“ kepsnys (kiaulės nugarinės) – 14,9 euro, „fish ant chips“ – 15,9 euro.

Savitarnos kavinėje „Cepeliniškės“ dienos pietų kaina – 7 eurai.

Viešbučio „Senoji Hansa“ kavinėje dienos pietūs: žuvienė ir šnicelis – 8,5 euro, žuvienė salotos su kepta lašiša – 8 eurai, žuvienė ir pica su špinatais ir mocarela – 7,5 euro. Šaltibarščiai kainuoja 7 eurus, cepelinai – 9 eurus.

Prie jūros kol veikia tik viena lauko kavinė. Tačiau karštas maistas čia neruošiamas, siūlomi tik pašildyti pusgaminiai – 3,5 euro kainuojantys kibinai ir čeburėkai po 5,5 eurus. Pernai nešiojamąja šių pusgaminių prekyba užsiimantys vaikinai už juos prašė 3,5 euro.

Uždirbs mažiau

Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Laura Taučiūtė „Delfi“ patikino, kad kurorto viešbučiai kainų nekėlė. O jei savo patiekalus pabrangino restoranai ir kavinės, tai esą dėsninga.

„Buvo panaikinta PVM lengvata maistui, vien tai produktų kainas pabrangino 11 proc. Be to, labai išaugo darbuotojų darbo užmokestis. Kai kur virtuvės darbuotojų algos didėjo ir 20, ir 30 proc. Taip pat nepamirškime, kad brango ir maisto produktai. Tą tendenciją visi pastebime nuėję į parduotuves. Tai ir yra trys pagrindinės priežastys, kodėl šiemet brangiau nei pernai. Nepaisant to, šiemet verslas uždirbs mažiau nei ankstesniais metais“, – paaiškino L. Taučiūtė.

Anot jos, didžiausią įtaką Palangai daro orai. O jie kol kas palankūs tiek poilsiui, tiek verslui. Tačiau galutines išvadas apie sezoną bus galima daryti tik pasibaigus vasarai rugsėjo mėnesį. Nes vasarą ne kiekvieną mėnesį sekasi vienodai, pastebėjo L. Taučiūtė.

Šaltibarščių kainos Klaipėdoje

Įdomi detalė. Viešojoje erdvėje kažką papiktino 6 eurus ir daugiau kainuojantys šaltibarščiai Vilniaus ir Palangos kavinėse. Paskaičiavus produktų savikainą viena porcija šios sriubos viena asmeniui kainuotų apie 1,5 euro. Aišku, be mokesčių, be darbo užmokesčio ir patalpų nuomos. Tačiau net ir pridėjus šiuos kaštus, greta Palangos esančioje Klaipėdoje net ir populiariausiose maitinimo įstaigose šaltibarščių kainos nesiekia 6 eurų.

Klaipėdoje keturių žvaigždučių viešbučio „Araratas“ restorane šaltibarščiai darbo dieną kainuoja 2,5 euro, tiek pat ir kavinėje „Aismarės“. Pačiame miesto centre įsikūrusio viešbučio „Euterpė“ restorane šalta vasaros sriuba kainuoja 3,8 euro, restorane „Eldorado“ – 3,5 euro, viešbučio „Victoria Hote“ – 3,5 euro. Brangiausia ši sriuba šeimos bare „Neringa“ – 4 eurai.