Vaizdo kameros užfiksavo, kaip žmonės puolė graibstyti cukrų, kai į parduotuvę „Perekriostok“, esančią šiaurinėje Maskvos dalyje, buvo įvežta nauja cukraus partija.

„Žmonės kovoja dėl cukraus“, – vaizdo įraše sako viena liudininkė.

Vietos gyventoja Ana, nufilmavusi triukšmingas peštynes, žiniasklaidos šaltiniui „Podjom“ sakė, kad žmonės elgėsi agresyviai, nes juos išgąsdino tuščios lentynos – potencialiai gilią ekonominę krizę gali sukelti baudžiamosios Vakarų sankcijos, kurios taip pat nusmukdė rublio vertę.

Nuo 2022 metų pradžios Rusijos rublis prarado beveik 50 proc. savo vertės, o Vladimirui Putinui pradėjus karą Ukrainoje, ši valiuta tiesiog nusirito nuo finansinės uolos.


„Lentynos buvo tuščios – nei druskos, nei cukraus, nei makaronų, nei grikių, tik brangūs ryžiai, – pasakojo ji. – Staiga žmonės pamatė vežimėlį su cukrumi ir puolė jo link“.

„Jie apgulė vežimėlį, agresyviai stumdami vienas kitą į šoną“.

„Žmonės pasičiupo sau kiek įmanoma daugiau, nepalikdami cukraus kitiems“.

„Norėjau parodyti, koks tai siaubas. Mes privalome likti žmoniški“.

Dar vienos lenktynės dėl cukraus buvo užfiksuotos Oriolo mieste, esančiame už 368 km į pietus nuo Rusijos sostinės.

Pirkėjai skubėjo čiupti cukraus maišelius, kol jų nebeliko.


Rusai raginami nepanikuoti ir nekaupti maisto atsargų, bet žmonės mažai tiki oficialiais patikinimais, kad, įsigaliojus Vakarų sankcijoms dėl V. Putino karo Ukrainoje, šalyje maisto produktų nepritrūks.

Rusijos prokurorai 26 regionuose pradėjo patikrinimus dėl įtarimų, kad dirbtinai buvo užkeltos maisto produktų kainos.

Sibiro Kiseliovsko mieste vienas vietos gyventojas sakė: „Cukraus nėra jau tris dienas“.

„Visą tą laiką bandžiau jo nusipirkti“.

„Ar mes per daug prašome?“

„Nei cukraus, nei druskos, tik tuščios lentynos. Kas tai? Dirbtinai sukurtas deficitas? Sulaukėję žmonės iš panikos viską išpirko?“

Primorsko srityje cukraus paklausa išaugo 400 proc., nors valdžia maldavo nepulti į paniką.

„Netrukus į šį regioną turėtų būti pristatyta 500 tonų cukraus“, – nurodė vietos prekybos ministerija.

„Šis kiekis turėtų padengti bet kokį galimą trūkumą“.

Nepaisant to, Rusija nutraukė grūdų eksportą į buvusias Sovietų Sąjungos valstybes ir sustabdė „baltojo bei žaliavinio cukranendrių cukraus eksportą į trečiąsias šalis“.

Kai kurios parduotuvės pirkėjams pradėjo normuoti cukraus kiekius.

„Nėra jokių sąlygų, kad kiltų deficito rizika ar sumažėtų produktų asortimentas“, – tvirtino ministro pirmininko pavaduotoja Viktorija Abramčenko.

„Neverta dirbtinai didinti paklausos, perkant produktus ateičiai“.

„Mes perorientuosime rinką ir užmegsime abipusiai pelningą prekybą, plėsime partnerių tinklą su draugiškomis šalimis“, – teigė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės