Apie planuojamas atitinkamas priemones paskelbta Rusijos Federacijos federalinės veterinarijos ir fitosanitarijos priežiūros tarnybos "Rosselchoznadzor" pranešime, publikuotame rugpjūčio 4 dieną. Kaip paaiškino tarnyba, Rusija buvo priversta žengti šį žingsnį teigdama, kad iš Europos Sąjungos šalių tiekiamose skintose gėlėse iš Olandijos yra kenksmingų organizmų, keliančių pavojų šalies ekonomikai bei žemės ūkiui.

Liepos 27 d. "Rosselchoznadzor" informavo olandiškų gėlių šalių-eksportuotojų (Lenkijos, Lietuvą, Latviją, Čekiją, Slovakiją, Vengriją ir Bulgariją) atitinkamas institucijas apie jų sertifikuojamos produkcijos saugumo pažeidimus.

Liepos 21 d. "Rosselchoznadzor" oficialiai paskelbė, kad gėlės iš Nyderlandų "kelia grėsmę" Rusijai ir jų importo draudimas - tikėtinas. Ši tarnyba nurodė, jog Nyderlanduose užaugintose gėlėse patikrinimo metu aptikta kenkėjų, kaip vakariniai tripsai, chrizantemų baltosios rūdys, tabakiniai baltasparniai bei minamusės. Kaip tuomet skelbta Rusijos teisinės informacijos interneto svetainėje "Rapsi", "įvedus draudimą, padarinius pajus ne tik ši šalis, bet ir mūsų partneriai, gabenaną gėles į Rusiją per Olandiją".

Rusijos federalinės muitų tarnybos duomenimis, iš viso 2014 metais į šalies teritoriją buvo įvežta 79 tūkst. tonų skintų gėlių už 612,7 mln. dolerių. Didžiausios tiekėjos - Nyderlandai (30,7 tūkst. tonų už 2525,4 mln. dolerių) ir Ekvadoras (27,5 tūkst. tonų už 226,1 mln. dolerių).

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (112)