Rusijos vicepremjeras Igoris Šuvalovas penktadienį Davose perspėjo Vakarus nebandyti nuversti Rusijos prezidento Vladimiro Putino ir pareiškė, kad rusai yra pasirengę dėl paramos prezidentui aukoti savo turtą.

Pastaruoju metu Rusiją kankina rimtos bėdos – recesija, kurią lėmė atpigusi nafta, ir Vakarų šaliai dėl veiksmų Ukrainoje (kur jau žuvo daugiau nei 5 tūkst. žmonių) pritaikytos sankcijos. Tiek pačioje Rusijoje, tiek užsienyje ieškoma atsakymų į klausimą, kokią kainą už Krymo aneksiją turi mokėti paprasti šalies gyventojai.

Rusas „niekada neišžadės savo lyderio“

I.Šuvalovas, kuris, kaip manoma, yra vienas turtingiausių Rusijos valdžios aparato žmonių, teigia manąs, kad Vakarų bandymai pakenkti V. Putinui šalį tik dar labiau suvienys.

„Kai rusas jaučia užsienio spaudimą, jis niekada neišsižada savo lyderio. Niekada. Ištversime visus sunkumus – mažiau valgysime, naudosime mažiau elektros“, – pareiškė I. Šuvalovas.

Rusijos vicepremjero pareiškimai šalies socialinėje žiniasklaidoje sulaukė audringos reakcijos. Vienas opozicijos aktyvistas socialiniame tinkle patalpino politiko namų Maskvoje, Londone ir Austrijoje nuotraukų, taip norėdamas parodyti, kad pačiam politikui tokie jo apibūdinti sunkumai tikrai negresia.

Aleksejus Kudrinas
Davose ilgametis V. Putino sąjungininkas ir buvęs Rusijos finansų reikalų ministras Aleksejus Kudrinas pareiškė, kad Rusijos prezidentas iš tikrųjų galvoja, kad šalies užsienio politikos interesai šiuo atveju yra verti kainos, kurią didesne infliacija ir nuvertėjusiu rubliu moka visi šalies gyventojai.

I.Šuvalovas, kuris su A. Kudrinu dirbo iki pat jo atsistatydinimo 2011 metais, taip pat gina Rusijos užsienio politiką, tačiau perspėja, kad šalies šį kartą laukia žymiai ilgesnė krizė nei 2008 metais, kai ją pavyko įveikti per dvejus metus.

Rusijos vicepremjero teigimu, Rusija turėtų ekonomikos nuosmukį švelninti reformomis ir parama finansinei sistemai. „Bus tik blogiau, todėl kovai su krize skirtas planas turėtų būti skirtas to skaudaus nusileidimo sušvelninimui“, – tvirtina I. Šuvalovas.

Valdančiosios partijos „Vieningoji Rusija“ deputatas turi patarimą rusams, kuriems darosi vis sunkiau įpirkti maistą: „Tiesiog mažiau valgykite“.

Kainos šoko 25 proc.

Lyginant su tuo pačiu praeitų metų laikotarpiu, maisto produktų kainos Rusijos Uralo Sverdlovsko regione šoktelėjo net 25 proc., skaičius pateikia regiono deputatas Ilja Gaffneris, tačiau pažymi, kad dabar situacija „nebėra tokia sudėtinga“.

Lankydamasis vienoje vietos maisto prekių parduotuvėje, I. Gaffneris sakė, kad rusai įkvėpimo turėtų semtis iš sunkiausių šalies istorijos puslapių ir džiaugtis alkio suteikiamais privalumais sveikatai.

„Mes esame rusai, žinome, kas yra šaltis ir alkis. Jeigu trūksta pinigų, žmonėms vertėtų pagalvoti apie sveikatą ir valgyti šiek tiek mažiau“, – tarsi niekur nieko „Novy Region“ televizijai pareiškė I. Gaffneris. Deputato, vadovaujančio vietos žemės ūkio politikos komitetui, žodžiai sukėlė didelį pasipiktinimą. Žmonės ėmė politiką kaltinti į bankrotą nuvarius ne vieną vietos ūkį ir maisto perdirbimo bendrovę.

Per interviu maisto prekių parduotuvėje I. Gaffneris sutiko, kad be maisto gali būti labai sunku, tačiau tvirtina, kad po Naujųjų metų vakarėlių rusai kurį laiką galėtų pagyventi ir kukliau.

„Naujųjų metų siautulys pasibaigė, žmonės prikimšo pilvus, todėl dabar itin palankus metas užsiimti sportu“, – teigia politikas.

Daliai vietinių politiko patarimas – tarsi dūris į paširdžius.

„Turiu neįgalų sūnų, jis nuolat nori ko nors saldaus. Esu priversta jam atsakyti, nes paprasčiausiai tokiems dalykams neturiu pinigų“, – parduotuvėje politikui pareiškė viena pirkėja.

„Vieningosios Rusijos“ partijos kolegos į I. Gaffnerio pasisakymų kritiką reagavo girdami kainų stebėsenos tarnybos, kuriai vadovauja minėtasis politikas, darbą. Ir švelniai papriekaištavo politikui negalvojant, ką kalba.

„Iljai Gaffneriui, kuris leido sau išsakyti tokią mintį, patarčiau, prieš praveriant burną, septynis kartus pagalvoti“, – partijos kolegą auklėja politinio judėjimo „Vieningosios Rusijos“ vietos skyriaus vadovas Viktoras Šepty.

I.Gaffneris savo nuomonę aršiai gina ir ragina rusus ekonominės krizės akivaizdoje „vienytis“, skelbia vietos portalas Ura.ru.

„Žmonės turėtų prisiminti senus laikus, prisiminti sunkų darbą, vėl auginti daržoves. Nemanau, kad pasakiau, ką nors netinkamo“, - tvirtina politikas.

Praeitais metais politikas jau buvo atsidūręs dėmesio cente – „Moskovskij Komsomolec“ su I. Gaffneriu siejamą žemės ūkio bendrovę apkaltino neteisėtai panaudojus valstybes lėšas, skirtas vietos pieno perdirbėjams.

Opozicijos aktyvisto Aleksejaus Navalno rėmėjų administruojamame puslapyje internete buvo skubiai sureaguota į incidentą, o I. Gaffneris pavadintas „geriausiu „Vieningosios Rusijos“ politiku, įkūnijančiu visos partijos bėdas“.

Kovai su korupcija skirtas puslapis skelbia, kad minėtajam politikui Jekaterinburge priklauso net trys butai.

„Jam pačiai akivaizdžiai mažiau valgyti neteks“, – rašo Navalny.com.

Rusijos centriniam bankui, bandančiam gelbėti rublį, pardavus dalį užsienio valiutos, šalies užsienio valiutų rezervas vien praeitą savaitę susitraukė 2 proc. iki 379 mlrd. dolerių (338,45 mlrd. Eur).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (411)