Įmonės vadovas Elmaras Vainius pasakoja, kad viskas prasidėjo prieš trejus metus, per pandemiją, kai savininkas Marijušas Koženevskis nutarė mesti sau iššūkį ir pradėti kitokį verslą, todėl Visagine įsigijo viešbutį, kuris anksčiau turėjo „Gabrielos“ vardą, su restoranu.

„Su šeimininku bendraujame labai seniai, nuo 1991 m., o kartu dirbame nuo 2009 m. Tai – žmogus avantiūristas, nes pirmas jo sėkmingas verslas nesusijęs nei su restoranais, nei su viešbučiais – energetinių projektų priežiūra ir vykdymas. Jo mintis buvo investuoti ten, kur kažkas liktų visuomenei. Nors ne paslaptis, kad tai nėra itin pelningas „biznis“, ypač šiais laikais“, – pasakoja E. Vainius.

Trijų žvaigždučių nedidelis – 17 apartamentų – šeimos viešbutis ir restoranas dirba ištisus metus. Pašnekovo teigimu, viešbutis vasaros savaitgaliais ir darbo dienomis beveik visada užimtas. Čia paprastai darbo dienomis gyvena komandiruojami darbuotojai iš tokių didelių įmonių kaip „Intersurgical“, „Visagino linija“ ir kt.

O turistai čia atvažiuoja iš Vilniaus ir kitų miestų, taip čia apsistoja ir nemažai emigrantų, grįžtančių į Visaginą paastostogauti kelioms dienoms ar savaitėms.

„Visagine tai – vienintelis viešbutis, yra dar vienas, bet kito segmento. O restoranų čia yra nemažai, bet nepasakyčiau, kad dėl to trūktų klientų, nes žmonės pripratę, žino, kad turime gerą virėją, o šiais laikais tokį gauti – labai sunku“, – pažymi vadovas.

UAB "Kornelita"

Be to, kaip sako, įmonėje dirba ilgamečių darbuotojų, kurie dirbo dar su ankstesniais viešbučio savininkais.

„Kas įdomiausia – tie, kas dirba, tie dirba. Nėra tokios didelės senų darbuotojų kaitos. Yra dirbančių ir po 10 metų, mes juos saugome, ir jie pas mus lieka“, – sako E. Vainius.

Iš viso „Kornealita“ turi apie 20 žmonių, vasarą – dar daugiau. Visgi vadovas pripažįsta, kad rasti pastiprinimą vasarą – itin sudėtinga užduotis.

„Sunku rasti vietoje darbuotojų, ypač virėjų. Jų trūksta visoje Lietuvoje, visi tuo skundžiasi, šiemet tai kažkas neregėto. Ir gerų padavėjų, ir barmenų sunku rasti. Šiemet vienas pažįstamas Palangoje pasakojo, kad jei pernai norintys įsidarbinti stovėjo eilėje, dabar jis stovi eilėje Užimtumo tarnyboje. Nėra norinčių dirbti.

Galbūt visi išsilakstė į užsienį. Galvoja, kad geriau padirbs padavėju Gran Kanarijoje ir užsidirbs vieną kitą kapeiką nei toje pačioje Lietuvoje. Ir pas mus Lietuvoje atlyginimai gerai paaugo, bet net ir jais jų nepriviliosi. Su darbuotojais ypatingai vasaros sezonu – sunku. Niekas nenori dirbti“, – pažymi vadovas.

Anot jo, sunkėjanti ekonominė situacija ir infliacija verslą veikia kaip ir visus kitus. Jaučiasi, kad žmonės po truputį taupo, todėl rečiau lankosi restoranuose.

„Kaip ir visiems buvo pirmas šokas, kai žmonės nežino, kas bus rytoj. Dabar visi po truputėlį atsipalaiduoja. Tie, kurie buvo kur nors išvažiavę, puikiai supranta, kad reikia gyventi šiandien, o ne laukti rytojaus, pasidėjus kapeiką ir spaustis. Reikia gyventi šiandien su visais malonumais, kuriuos sau gali leisti“, – šypteli jis.

UAB "Kornelita"

„Žmonės šiek tiek taupo. Turime nuolatinių klientų, kurie sau leisdavo ateiti 2-3 kartus per savaitę, tai dabar ateina kartą. Bet niekur nepabėgo“, – priduria jis.

Vis dėlto pasikeitusi situacija netrukdo galvoti apie plėtrą. Verslininkai stato stiklinį restorano priestatą, tad iš viso plotą padidins dar 120 kv. m.

„Kam tokiame miestelyje reikalingas toks didelis restoranas? Logika tokia, kad žmonės turėtų pinigus palikti čia, o ne važiuoti į Vilnių, norėdami skaniai pavakarieniauti ir išeiti su draugais, kad viską galėtų rasti čia. Norisi, kad periferijos nebeliktų, o taptume Vilniaus priemiesčiu“, – sako E. Vainius.

Vis dėlto pašnekovas negaliu sutikti, kad vietinių gyventojų tokiam verslui užtenka.

„Bandome jų pritraukti, ir žmonės po truputį pripranta. Nebėra to, kad tik 50 gramų įkalė ir eina namo miegoti. Žmonės dabar ateina daugiau ne kiek išgerti, o skaniai pavalgyti ir pasėdėti, su kažkuo pašnekėti. Keičiasi žmonių kultūra. <...> O visaginiečiai gali sau leisti tokias pramogas ir paslaugas. Lyginant su aplinkiniais miestelių gyventojais, jie gana gerai gyvena“, – lygina pašnekovas.

Jis priduria, kad besikeičianti ekonominė situacija visus gąsdina, bet „jei nerizikuosi, nieko neturėsi.“

„Mūsų šeimininko požiūris yra altruistinis. Jis puikiai supranta, kad ypatingo pelno iš viso to negaus. Jam patinka kažką daryti savo miesteliui. Jis visus pinigus galėjo „sukišti“ į tą pačią Palangą, kur tikrai geriau prasisuktų, bet jis nutarė, kad reikia plėstis čia, savo regione, ir prikelti Visaginą“, – sako jis.

Be viešbučio-restorano, verslininkai Visagine dar turi dvi vietas: užsakomiesiems renginiams skirtą restoraną, taip pat kempingą ir restobarą prie Visagino ežero. Pastaroji vieta, atidaryta prieš trejus metus, pasak vadovo, itin pasiteisino.

„Prieš trejus metus išsinuomojome kempingą, kuris savo funkcijas atlieka ir šiandien, tačiau praplėtėme veiklą: atsirado restobaras, pramogos vaikams ir bendrai poilsio vieta prie ežero. Čia dirbame tik vasarą, gaila, nes tai tapo vienu iš pagrindinių traukos centru Visagine. Beveik visais savaitgaliais vyksta renginiai, vienu metu gali susirinkti porą šimtų žmonių, todėl vasarą čia žmonių tikrai užtenka. Neslėpsiu, kad iš to gerai uždirbama, apyvartos – geros“, – pažymi E. Vainius.

Maža to, „Kornealita“ žengia ir į kitus miestus. Šiemet Zarasuose atidarė nedidelį hostelį ir iš savivaldybės išsinuomojo svečių namus.

„Be visų savo veiklų Visagine, šiek tiek lendame dar ir į Zarasus. Ten balandžio mėnesį jau atidarėme naują 11 kambarių hostelį, o prieš pat Jonines iš Zarasų turizmo centro dešimčiai metų išsinuomojome svečių namus. Suprantame, kad kažkokią kapeiką visa tai neš tik vasaros metu, bet buvo nutarta vystyti ir šią sritį. Orientuojamės tik į apgyvendinimą, kai čia ir maitinimo paslaugomis užsiimame“, – pažymi pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)