Misiūnas: darbas su priežastimi būtų buvęs efektyvesnis kelias

ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto rektorius Dalius Misiūnas Delfi TV laidoje „Iš esmės“ atsakė, kiek yra vilties, kad tai bus naudinga Lietuvai.

„Pirmiausia, pradėčiau nuo to, kokią problemą bandoma išspręsti. Mano nuomone, pagrindinė problema ta, kad esamas rinkos mechanizmas susidūrė su labai rimtu iššūkiu – dujų karu iš Rusijos pusės, kurio pasekmė yra neprognozuojama ir stipriai išaugusi dujų kaina. Realiai pagrindinė problema, kurią reikia spręsti, ta, kad išaugusi dujų kaina lemia elektros energijos kainos augimą, nes tai ribinis gamintojas, pagal kurio suformuotą kainą vėliau nustatoma kaina visose rinkose, bent jau didžiojoje dalyje Europos šalių. Iš tiesų pasiūlymas yra iš dviejų alternatyvų, kurios buvo svarstytos. 

Viena alternatyva tai, ką mes girdėjome, kita – dirbti tiesiogiai su problemos šaltiniu, t. y. apriboti dujų kainą, kad dujų, kurios dalyvauja elektros gamyboje, kaina būtų dirbtinai sumažinta, kompensuojant skirtumą centriniu mechanizmu. Iš to, ką girdėjome, [aišku], kad šis variantas jau nebėra svarstomas.

Mes matome, kad nueita kitu keliu, tai yra decentralizuotas sprendimas, ir sprendimas ne priežasties, o pasekmių; kas liks, tai tas pats prekybos mechanizmas, ir toliau bus aukšta elektros kaina biržose, ir toliau didelės sąskaitos tiek verslui, tiek gyventojams. Papildomai atsiras tų gamintojų, kurių gamybos savikaina dėl karo nepasikeitė, turės sumokėti dalį gautų pajamų, atiduoti skirtumą nuo šimto aštuoniasdešimt ar kito skaičiaus, kurio diskrecija paliekama šalims narėms, ir grąžins tuos pinigus, o valstybės narės išdalins juos pagal savo supratimą, kam labiausiai reikia.

Tai sudėtingas mechanizmas, palyginus su kita alternatyva, kuri buvo centralizuotas dujų kainų spaudimas. Ir tai turbūt rodo, kad nebuvo sutarimo, – nueita tikrai lengvesniu keliu. Be to, kyla nerimas, kad kalbama apie susitarimus tarp šalių. Šio susitarimo perspektyva atrodo gana miglotai, turint omenyje, kad tarsi numatoma riba – gruodžio pirmoji, tas laikas trumpas. Iki tol visas šis mechanizmas turėtų būti suderintas ir patvirtintas. Šalyse narėse jis taip pat turi būti suderintas ir patvirtintas. Viskas vyksta gana lėtai, ir dirbama su pasekmėmis, o ne priežastimis“, – sako pašnekovas.

D. Misiūnas pabrėžia, kad kitas kelias būtų buvęs efektyvesnis, o pasiūlymas tiesiog taupyti, be kitų priemonių, skamba gana keistai ir net ironiškai.

„Didžiulis Komisijos nuopelnas, kad mums pasiūlė taupyti. Manau, tai nėra optimalu. Tikrai nėra solidaru Europos mastu. Darbas su priežastimi yra dujų kainos, kuri eina į elektros gamybos kainos nustatymo formulę, mažinimas, apribojimas, ir tai būtų buvę efektyviau“, – pridūrė D. Misiūnas.

Ar Lietuvai yra vilties susitarti?

Lietuvos atsinaujinančių išteklių energetikos konfederacijos prezidentas Martynas Nagevičius taip pat atsakė į klausimą, ar Lietuvai yra vilties susitarti ir gauti naudos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją