Ar šis prašymas yra pagrįstas, trečiadienį pradėjo aiškintis Vilniaus apygardos teismo teisėjas Ernestas Rimšelis.

Vos tik prasidėjus posėdžiui A. Girniui atstovaujantis advokatas Andrius Marapolskas teismo paprašė ekstradicijos bylą nagrinėti neviešuose posėdžiuose, nes esą tai yra susiję su ikiteisminio tyrimo duomenimis. Jis pažymėjo, kad teismas A. Girniui neleido daryti kai kurių byloje esančių dokumentų kopijų, nes tai yra susiję su dar atliekamu tyrimu.

„Mano ginamasis nėra viešas asmuo, jis nėra Seimo narys ar kriminalinis elementas, jis yra baigęs aukštuosius mokslus viename Europos universitete, turi šeimą, todėl nesuprantama, kodėl teismas prievartos priemonių taikymą turėtų nagrinėti viešai“, – sakė jis.

Tuo metu Generalinės prokuratūros prokurorė Rasa Tunkevičienė pažymėjo, kad ekstradicijos bylos Lietuvos teismuose nagrinėjamos viešai, jei teismas nenusprendžia kitaip. Ir šį kartą teismas nutarė nagrinėti uždaruose posėdžiuose – teisėjas E. Rimšelis pažymėjo, kad ikiteisminį tyrimą dėl galimų machinacijų atlieka Nyderlandų Karalystė.

„Iš jų pateiktos medžiagos matome, kad buvo taikomos ne viešo pobūdžio priemonės“, – teisėjas sakė, kad neviešu procesu siekiama apsaugoti ikiteisminio tyrimo duomenis bei jam nepakenkti.

Milijoninių aferų byloje minimas kaunietis A. Girnys buvo sulaikytas dar sausį. Tada Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) pranešė, kad už grotų pakliuvo ne tik kaunietis – dar dešimt asmenų įkliuvo Olandijoje, įtariama, jie naudojosi virtualia valiuta, kad išplautų apie 20 mln. neteisėtai gautų eurų.

Sulaikę A. Girnį pareigūnai areštavo kelis jo prabangius automobilius.

Pasak FNTT, tarptautiniame tyrime, apimančiame Olandiją, JAV, Australiją, Maroką ir Lietuvą, išaiškinta, kad vadinamuosiuose anoniminiuose interneto puslapiuose (Dark Web) buvo prekiauta draudžiamomis prekėmis, kaip įtariama, narkotinėmis medžiagomis, ginklais.

Paprastam vartotojui sunkiai prieinamuose anoniminiuose puslapiuose už įsigyjamas nelegalias prekes ir paslaugas buvo atsiskaitoma virtualia valiuta – bitkoinais, kuriuos vėliau virtualios valiutos prekeiviai – „išgrynintojai“ iškeisdavo į grynuosius pinigus.

Su keliose užsienio valstybėse veikusia asmenų grupe siejamas ir Lietuvos pilietis, Kaune studijuojantis ekonomikos magistrantūrą ir pagal studentų mainų programą gyvenęs ir studijavęs užsienyje. Nyderlandų teisėsaugininkai jį įvardija kaip vieną svarbiausių asmenų šioje grupėje. Kauniečiui, kaip ir kitiems įtariamiesiems, inkriminuojamas pinigų plovimas.

Tarptautinės operacijos metu buvo atlikta dešimtys kratų Nyderlanduose, Lietuvoje ir kitose valstybėse. Kratų metu buvo areštuotos prabangios transporto priemonės, grynieji pinigai, bankų sąskaitos ir kiti su nelegalioje prekyboje naudojamais bitkoinais siejami įrodymai.

FNTT pareigūnai kratų Lietuvoje metu aptiko svarbių tarptautiniam tyrimui dokumentų ir daiktinių įrodymų – kompiuterinę techniką, prisijungimo prie nelegalios prekybos duomenis, dešimtis tūkstančių eurų grynųjų pinigų. Taip pat iš kratų metu surastų duomenų aiškėja, kad bitkoinai buvo keičiami ne tik į grynuosius pinigus, bet ir į aukso luitus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)