„Svarbiausia, kad jau rytoj, kovo trečią dieną, VMI bus pasirengusi maksimaliai didelį kiekį deklaracijų gyventojams, kad jie tai galėtų padaryti kuo greičiau ir paprasčiau, tiesiog vienu prisijungimu, nereikėtų vėliau prisijungti dar kartą. Vedlys buvo pasiekiamas nuo pat sausio pirmos dienos, kvietėme visus luktelėti iki kovo trečios, kad VMI galėtų duomenis, kuriuos pateikė tretieji asmenys, pavyzdžiui, darbdaviai, finansų įstaigos, mokslo įstaigos patikrinti ir sukelti duomenis į deklaracijas. Taigi ir planuojame, kad kovo trečioji diena yra ta ta diena, kai tas maksimalus duomenų kiekis bus sukeltas ir iki gegužės trečios dienos žmonės deklaruos“, – sako pašnekovė.

Paklausus, kiek jau iki šio momento žmonių deklaravo pajamas, VMI atstovė tikino, kad šiuo metu jau apie 140 tūkstančių deklaracijų yra gauta.

„Šiuo metu jau apie 140 tūkstančių deklaracijų yra gauta. (…) Pirmiausia, reikia pasakyti, kad pernai deklaravimą pradėjome tik balandžio 22 dieną. Šiemet, kaip ir sakiau, nuo pat sausio pirmos dienos. Žinoma, praėjusiais metais ir pabaigos terminas buvo nukeltas. Šiais metais pradedame anksti, yra tikimybė didelė, kad sėkmingai žmonės ir pateiks deklaracijas iki gegužės trečiosios dienos. Ypatingai tai aktualu tiems, kuriems privalu pateikti deklaracijas.

Stasė Aliukonytė-Šnirienė

Žmonės, kurie deklaruoja dėl susigrąžinimo atitinkamos dalies mokesčių, tai mažiau aktualu, bet jie gali pateikti deklaracijas susigrąžinimui ir per ilgesnį laiką, net per visus penkerius metus, o štai gegužės trečioji yra privaloma tiems, kurie vykdo individualią veiklą, kurie pardavė turto, kurie yra gavę didesnes sumas pinigų, pajamų iš užsienio ir dar keli konkretūs atvejai, apie kuriuos galima rasti atsakymus mūsų VMI puslapyje“, – tikina moteris.

Konsultuos žmones telefonu

Pašnekovė taip pat sako, kad žmonės pagalbos galės sulaukti telefonu.

„Dabar modeliuojame tokią situaciją, kad visas deklaravimas vyktų nuotoliniu būdu ir tiems, kam reikėtų pagalbos, ji būtų suteikta telefonu. Tokią pagalbą ir praktiką patyrėme praėjusiais metais, nes didžiąją dalį deklaravimo teikėme pagalbą telefonu. Nežiūrint to, pernai 86 tūkstančiai žmonių savarankiškai elektroniniu būdu sėkmingai deklaravo“, – tikina moteris.

Tiesa, turbūt daugelis bent kartą gyvenime skambinęs į VMI piktinosi, kad niekas neatsiliepia. VMI atstovė papasakojo, kaip ruošiasi tokioms situacijoms.

„Ta pagalba telefonu 1882 visada buvo teikiama, o tie žmonės, kurie anksčiau žmonėms suteikdavo padaliniuose tiesioginę pagalbą, dabar tai darys telefonu, taip kad daugiau kaip du šimtai žmonių tam yra skirta. Atitinkamos telefonų grandinės sudarytos, kad žmonės galėtų prisijungti. Telefonai yra paskelbti VMI puslapyje, jų yra ne vienas, kad žmonės galėtų paskambinti jiems prieinamu metu. Suprantama, kad pirmomis dienomis srautas būna didelis, tačiau tai būdinga tik pirmosioms dienoms“, – tikina moteris.

Gresia delspinigiai

Paklausus, kas nutiks tiems, kurie nespės iki gegužės trečios deklaruoti, moteris, sako, jog vėliau gali tekti mokėti delspinigius.

„Čia svarbus aspektas. Kaip ir minėjau, jeigu žmonės deklaruoja, kad susigrąžintų mokesčių dalį, šioje vietoje jie gali jaustis laisvesni ir pateikti deklaraciją vėliau, o tiems, kam privalu deklaruoti, žinoma, ta gegužės trečioji yra svarbi ir dėl to, kad jeigu atsiranda prievolė sumokėti, tai sumokėti būtent ir reikia iki gegužės trečios dienos, nes pagal dabartinę tvarką, nuo gegužės trečios dienos atsirastų delspinigiai“, – sako pašnekovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (61)