„Tie du punktai, turiu omeny, Tverečiaus ir Šumskų, jie galbūt ir nevaidina tokio reikšmingo vaidmens tam judėjimui, nes jais negali vykti komercinis transportas, yra ribotas tam tikras kiekis to srauto, šiuo atveju, uždarymas, matyt, didelės įtakos ekonominiu aspektu (neturės – ELTA)“, – LRT radijo laidoje pirmadienį teigė D. Urbonas.

„Galbūt (jų uždarymas – ELTA) padėtų institucijoms išspręsti tam tikrus organizacinius klausimus, nes tuose punktuose mes stokojame tam tikros įrangos, kad galėtume labai efektyviai kontroliuoti kontrabandos judėjimą. Ir jei tie punktai būtų uždaryti, mes galėtume tuos pajėgumus, kurie šiandien yra ten, nukreipti į kitas vietas, stiprinant savo išorinę sienos apsaugą“, – pažymėjo prezidento patarėjas.

D. Urbonas sako, kad sprendimas uždaryti Tverečiaus ir Šumskų pasienio punktus gali būti priimtas jau artimiausiu metu. Visgi, pabrėžė jis, galutinį žodį šiame procese tars Vyriausybė.

„Tai Vyriausybės sprendimas, vertinant teisinį reguliavimą valstybės sienos ir apsaugos įstatyme. Yra aiškiai įtvirtinta Vyriausybės teisė priimti tokius sprendimus, atsižvelgiant į situaciją nacionalinio, viešojo saugumo ir kitais tikslais“, – kalbėjo prezidento patarėjas.

„Neabejoju, kad diskusijos toliau tebevyks ir, tikėtina, vieni ar kiti sprendimai bus netrukus priimti“, – sako D. Urbonas.

ELTA primena, kad pastaruoju metu stebimas Rusijos karinės bendrovės „Wagner“ samdinių persikėlimas į Baltarusiją. Lenkijos ir Lietuvos duomenimis, šiuo metu į šalį perkelta apie 4 tūkst. samdinių.

Į kaimyninę šalį atvykę „Wagner“ samdiniai kartu su Baltarusijos armija vykdo pratybas Bresto poligone, esančiame už 40 km nuo Ukrainos ir 30 km nuo Lenkijos sienų. Lenkijos vadovybė prieš keletą savaičių nutarė perkelti karines formuotes iš šalies vakarų į rytus.

Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad Lietuvai bei kaimyninėms Latvijai ir Lenkijai gali tekti uždaryti sieną su Baltarusija, jeigu saugumo situacija dėl į šalį atvykusios karinės samdinių grupuotės „Wagner“ taptų itin komplikuota. Visgi, G. Nausėda pažymėjo, kad tai būtų kraštutinė priemonė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)