„Mes sukelsime Rusijos ekonomikos žlugimą“, – transliuotojui „Franceinfo“ sakė finansų ministras Bruno Le Maire'as kitą dieną, kai Europos Sąjunga pareiškė, kad taikys Rusijai naujas sankcijas.
„Ekonominė ir finansinė jėgų pusiausvyra rodo visišką Europos Sąjungos persvarą šiuo metu jai atrandant savo ekonominę galią“, – sakė jis. „Mes paskelbėme Rusijai ekonominį ir finansinį karą“, – sakė B. Le Maire'as.

Pirmadienį ES į savo sankcijų sąrašą įtraukė aukščiausius su Kremliumi susijusius oligarchus ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovą spaudai. Tarp garsių pavardžių buvo artimi V. Putino sąjungininkai valstybinės naftos milžinės „Rosneft“ vadovas Igoris Sečinas ir dujotiekio milžinės „Transneft“ vadovas Nikolajus Tokarevas. Įtraukti ir dar trys į „Forbes“ turtingiausių Rusijos žmonių dešimtuką įeinantys asmenys: metalo magnatas Aleksejus Mordašovas, magnatas Alisheris Usmanovas ir verslininkas bei V. Putino draugas Genadijus Timčenka.

B. Le Maire'as sakė, kad bendra įšaldyto Rusijos turto suma siekia „beveik 1000 milijardų dolerių“.
Rusijos centriniam bankui pirmadienį padidinus bazinę palūkanų normą iki 20 proc., „įmonės gali skolintis tik už dideles palūkanų normas“, sakė B. Le Maire'as. Jis pripažino, kad nuo sankcijų poveikio nukentės ir paprasti rusai, „tačiau nežinome, kaip kitaip galėtume tai tvarkyti“.

B. Le Maire'as sakė artimiausiomis dienomis kalbėsiantis su dviem Prancūzijos energetikos milžinėmis „TotalEnergies“ ir „Engie“ dėl jų dalyvavimo Rusijos energetikos projektuose. Dabar nebendradarbiauti su V. Putinui artimais žmonėmis yra „principo reikalas“, sakė B. Le Maire'as.

Dėl jo pastabų, išsakytų kitoms energetikos įmonėms, tarp jų „Shell“ ir BP, paskelbus, kad pasitrauks iš Rusijos, „Engie“ akcijų kaina antradienį Paryžiaus biržoje nukrito penkiais procentais. „Engie“ dalyvauja Rusijos dujotiekio „Nord Stream 2“ projekte, kurį Vokietija sustabdė praėjusią savaitę, kai Maskva pripažino dvi separatistines Ukrainos respublikas.

Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono padėjėjas taip pat pirmadienį žurnalistams sakė, kad naujos sankcijos, kurios „didina karo kainą Putinui“, yra „prioritetas“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Dalintis
Nuomonės