LTG Link“ atstovė Kotryna Dzikaraitė „Delfi“ sakė, kad nei LTG grupės saugos ir rizikos valdymo grupė, nei FNTT nenustatė jokių objektyvių duomenų, jog bendrovė galėjo pažeisti numatytas tvarkas ar įstatymus.

Tuo metu M. Balcevičiaus atleidimo aplinkybės liko nepaaiškintos. „Informacija apie darbo santykius ar jų nutraukimą galime dalintis tiek, kiek leidžia BDAR reikalavimai“, – nurodė K. Dzikaraitė.

Įtarė fiktyvius apmokėjimus

„Delfi“ pasiekė Elektrinių traukinių depo profesinei sąjungai adresuotas laiškas, kuriame vyresniuoju inžinieriumi dirbęs M. Balcevičius pasakoja apie susiklosčiusią situaciją.

„Šių metų kovą–balandį besivadovaudamas „Lietuvos geležinkelių“ skelbiamomis vertybėmis pranešiau apie šios įmonių grupei priklausančios „LTG Link“ traukinių techninės priežiūros veikloje vykstančių, mano manymu, Lietuvos įstatymų reikalavimus neatitinkančių pirkimų ir fiktyvių apmokėjimų atvejus bei tokių atvejų ydingos sistemos susidarymo.

T. y. prekių (atsarginių dalių) įsigijimą pagal jau nebegaliojančias sutartis, pertekliniais kiekiais, iš tiekėjo neišreikalaujant delspinigių; bandymą prastumti apmokėjimui fiktyvią sąskaitą už faktiškai nepristatytas prekes (atsargines dalis) už daugiau nei 250 tūkst. eurų“, – rašoma laiške.

M. Balcevičius dėstė, kad iš pradžių apie tai pranešė savo vadovams, tačiau nesulaukęs reakcijos, kreipėsi ir į įmonių grupėje veikiančią prevencijos pasitikėjimo liniją. Tai patvirtina ir K. Dzikaraitė.

„LTG grupė tvirtai laikosi grupėje galiojančių sklandžią, efektyvią ir skaidrią veiklą užtikrinančių tvarkų ir taisyklių. Bendrovė vadovaujasi lygių galimybių politika, etikos kodeksu, atsparumo korupcijos politika ir kitomis LTG grupės darbuotojų elgseną apibrėžiančiomis taisyklėmis.

Bendrovė taip pat netoleruoja vertybėms, vidinėms tvarkoms bei Lietuvos įstatymams prieštaraujančios elgsenos, neetiško elgesio su bet kuriais kolegomis, nepriklausomai nuo jų užimamų pareigų. LTG įmonių grupėje taikomos teisinės, švietimo, organizacinio pobūdžio priemonės, kuriomis siekiama užtikrinti skaidrią, sklandžią ir nepriekaištingą reputaciją turinčią įmonių grupės veiklą.

Grupė taiko atsparumo korupcijai sistemą, o visi grupės darbuotojai atsako už korupcijos prevencijos reikalavimų, kurie susiję su jų pareigomis, vykdymą. Siekiant skatinti darbuotojų ir kitų asmenų atsakomybę ir aktyvumą, LTG grupė sudaro galimybę jiems anonimiškai pranešti apie korupcinio pobūdžio pažeidimus tam skirtais pranešimų kanalais.

Sulaukusi informacijos apie tuo metu bendrovėje dirbusio darbuotojo įtarimus dėl netinkamos bendrovės veiklos, LTG grupės saugos ir rizikos valdymo grupė įprasta tvarka ėmėsi veiksmų išsamiai ir tinkamai įvertinti asmens keliamus klausimus ir pateiktą informacija. Ją įvertinus pagrindas pradėti vidinį tyrimą nebuvo nustatytas.

Asmuo dėl to paties klausimo kreipėsi ir į Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybą. FNTT prašymu bendrovė pateikė visą su klausimu susijusią informaciją ir prašomus dokumentus. FNNT įvertinusi surinktus duomenis taip pat nenustatė jokių objektyvių duomenų, jog bendrovė galėjo pažeisti numatytas tvarkas ar įstatymus, ir atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą“, – rašoma atsakyme „Delfi“.

Teigia sulaukęs susidorojimo

M. Balcevičius teigė, kad konstruktyvaus atsakymo po savo kreipimosi įmonės viduje nesulaukė.

„Maža to vietoje dalykiško aplinkybių išsiaiškinimo, organizacijos skelbiamas vertybes atitinkančio bei abipusiai garbingo sprendimo priėmimo „LTG Link“ vadovai ėmėsi mano pranešime nurodytų įvykių nuslėpimo, o aš pats sulaukiau neadekvačių ir negarbingų susidorojimo veiksmų.

T. y. mano 2021 metų veiklos rezultatai buvo, mano manymu, nepagrįstai įvertinti kaip „dalinai atitinkantis lūkesčius“ (2019–2020 metais buvo įvertinti kaip „viršijantis lūkesčius“);

2022 metų balandžio 27 dieną (mano gimtadienio diena) darbe buvau patikrintas dėl blaivumo. Toks daugiau nei 24 metus įmonėje atidirbusio atsakingo, principingo, anksčiau jokių nuobaudų neturėjusio darbuotojo „pasveikinimas ir pagerbimas“ gimtadienio proga mano manymu buvo visai neatsitiktinis;

Demonstratyviai manęs neįtraukiant į man dėl profesinio tobulėjimo svarbių inovatyvių projektų darbo grupes, tuo labiau, kad šių projektų įdiegimui pirminis įdirbis pagrinde yra mano atliktas, taip pat sėkmingam jų įdiegimui mano manymu tūriu didžiausias kompetencijas;

Pabaigai man pasiūlyta nutraukti darbo santykius patikinant, kad vienu ar kitu atveju būsiu vis tiek atleistas. Prašant leidimo dėl mano atleidimo (esu darbuotojų atstovo (profsąjungos) valdymo organo narys) Valstybinei darbo inspekcijai buvo pateiktas „LTG Link“ traukinių techninės priežiūros veiklos vadovu suburtos „komandos“ sukurptas tiesiog šmeižikiškas teikimas, kuris bendradarbius bei kolegas ne tik nustebino bet ir gėdina dėl Lietuvos geležinkeliuose dirbančių vadovų tokio negarbingo elgesio“, – dėstoma laiške profesinei sąjungai.

M. Balcevičius teigė, kad po pasiūlymo nutraukti darbo santykius rugpjūčio 5 dieną pakartotinai kreipėsi į prevencijos pasitikėjimo liniją, tačiau ir vėl konstruktyvaus atsakymo nesulaukė.

Įspėjimas dėl darbo sutarties nutraukimo per 3 darbo dienas darbdavio valia M. Balcevičiui įteiktas rugpjūčio 8 dieną.

Tai įvyko jau po to, kai Vilniaus apygardos administracinis teismas priėmė nagrinėti skundą dėl VDI leidimo atleisti M. Balcevičių iš darbo kaip profesinės sąjungos narį. „Delfi“ žiniomis, teismas sprendimo šiuo klausimu dar nėra priėmęs.

Savo ruožtu K. Dzikaraitė nurodė, kad „LTG Link“ darbo santykius su darbuotojais užtikrina laikydamasi Darbo kodekso reikalavimų ir principų.

„Galime patvirtinti, kad su minimu asmeniu bendrovė „LTG Link“ darbo santykius yra nutraukusi. Sprendimas priimtas ir įgyvendintas laikantis teisės aktų reikalavimų. Informacija apie darbo santykius ar jų nutraukimą galime dalintis tiek, kiek leidžia BDAR reikalavimai“, – sakė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją