Atlikus per 1,8 tūkst. patikrinimų ir 15 skirtingų gaminių laboratorinius tyrimus, patvirtinta, kad maisto produktus tvarkančios įmonės naudoja tinkamas ir saugias pakavimo medžiagas, tačiau 39 proc. patikrinimų metu įmonės neturėjo tai paliudijančių gamintojų suteiktų atitikties deklaracijų.

„Išnagrinėjus beveik 2 tūkst. patikrinimų duomenis, pastebėta, kad reikšmingi pažeidimai nustatyti vos apie 7 proc. patikrinimų. Tik pavieniais atvejais produkcijai fasuoti buvo naudojami plastikiniai maišeliai ar indai, neskirti sąlyčiui su maisto produktais. Kiek dažniau buvo nustatyta higienos pažeidimų – pakavimo medžiagos buvo laikomos netinkamai, neapsaugant jų nuo galimos taršos. Bet dažniausiai įmonės neturėjo atitikties deklaracijų fasavimo maišeliams, vienkartiniams indams, dėžutėms maistui laikyti, popieriniams puodeliams ir kt.

„Šį dokumentą tiekėjas privalo pateikti, tai tam tikra garantija, kad pakavimo medžiagos atitinka Europos Sąjungoje nustatytus reikalavimus“, – komentavo VMVT Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Agnė Kolkaitė.

Kaip nurodo VMVT, atrinkti ir Nacionalinėje visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijoje ištirti Ukrainos, Serbijos, Rusijos, Lenkijos ir Lietuvos gamintojų galimai didžiausią riziką keliančių popierinių ir plastikinių pakuočių mėginiai. Pakavimo medžiagos (polietileniniai maišeliai, vienkartiniai plastikiniai indeliai, kartono dėžės ir kt.) buvo tiriamos siekiant nustatyti galimą bendrą cheminių medžiagų ir kai kurių metalų (švino, kadmio) migraciją, formaldehido kiekius, galimą pakuočių įtaką maisto produktų kvapui ir skoniui. Atlikus laboratorinius tyrimus, visi gaminiai atitiko jiems keliamus saugos ir kokybės reikalavimus.

„Visiems su maistu besiliečiančių medžiagų gamintojams, tiekėjams ir importuotojams reikėtų priminti, kad savo veiklą jie privalo užregistruoti ir pateikti duomenis apie jų gaminamą ar tiekiamą produkciją. Tai galima atlikti internetu iki šių metų pabaigos, t.y. iki gruodžio 31 d.“, – sakė A. Kolkaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)