Mažiausia problemų kilo, ieškant pakaitalų bulvėms, svogūnams, morkoms, kopūstams, burokėliams, taip pat sezoniniams obuoliams, citrusiniams vaisiams, informuoja newsru.com.

Importuojamą pieno produkciją, išskyrus sūrius, Rusijos parduotuvėse beveik visiškai pakeitė rusų gamintojai.

Sudėtingiausia pakeisti importuojamus sūrius – kol kas parduotuvėse yra europietiškų sūrių, kuriems buvo įvestas embargas, bet po kelių savaičių iš elitinių sūrių liks šveicariški. Daugelis restoranų taip pat skundžiasi, kad neįmanoma pakeisti prancūziškų sūrių.

Prekiautojams nemažai sunkumų kilo ir bandant pakeisti žuvies produkciją. Pavyzdžiui, iki sankcijų įvedimo didžioji dalis šaldytos lašišos buvo įvežama iš Norvegijos. Pakaitalą rado Farerų salose ir Čilėje, bet vežimas iš ten tik prasidėjo.

Rūkyta žuvis bus keičiama rusiška produkcija, paaiškino „Metro“ atstovas, o doradas ir ešerius – turkiška produkcija. Vaivorykštinių upėtakių laukia iš Karelijos, Armėnijos ir Turkijos.

Net ir pakeistų produktų kainos didėja. Praktiškai visi pieno produktų tiekėjai įspėja, kad supirkimo kainos padidėjo 7 – 10 proc., tai motyvuodami rublio silpnėjimu ir žaliavos kainų didėjimu.

Rusija praktiškai visiškai apsirūpindavo vištiena, bet būtent ji labiausiai pabrango – nuo metų pradžios, „Rosstat“ duomenimis, vištiena pabrango 13,8 proc. Prekybos tinklai tai aiškina metų pradžioje susidariusiu kito produkto deficitu – kiaulienos. Kad kompensuotų žaliavos deficitą, dešrų ir dešrelių gamintojai ėmė pirkti vištieną. Be to, didžiausi kiaulienos gaminių gamintojai irgi praneša apie kainų padidėjimą 8 – 10 proc.

Prekybos centrų atstovai pareiškė žurnalistams, kad kol kas gali tik atitolinti kainų didėjimą.

Į Rusiją įvežti draudžiamų produktų sąrašas buvo išpublikuotas rugpjūčio 7 d. Jame produktai iš JAV, Kanados, ES šalių, Norvegijos ir Australijos: mėsa, žuvis, pienas, dešra, daržovės, vaisiai, riešutai ir kt.

Federalinės muitinės tarnybos duomenimis, rugpjūtį prekybos ir žaliavos tiekimas iš užsienio šalių sumažėjo 7,5 proc. kainos išraiška, lyginant su analogišku 2013 m. laikotarpiu (liepą, iki sankcijų įvedimo, produkcijos sumažėjo 0,4 proc.). Pieno produkcijos importas sumažėjo 57 proc., kiaulienos – 45 proc., varžovių – 44 proc., paukštienos – 39 proc. Vienintelė prekė iš sankcionuotų sąrašo, kurios tiekimas padidėjo – jautiena: rugpjūtį jos įvežta 47 proc. daugiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (593)