Dėl šių priežasčių, jo manymu, šaliai gresia keleri stagnacijos metai, per kuriuos bus balansuojama ties ekonominio nuosmukio riba.

A. Kudrinas įsitikinęs, kad su pasaulinių naftos kainų augimo periodu sutapęs ekonominis pirmųjų 15 Vladimiro Putino valdymo metų bumas liko praeityje ir artimiausius 20-30 metų augimo tikėtis nevertėtų. Be to, artimiausius penkerius metus Rusijai teks išgyventi sankcijų padarinius, o tai tik dar labiau pasunkins situaciją, nes dėl šių sankcijų Rusijos ekonomika neteks augimui būtino pagrindo – Vakarų technologijų ir kapitalo, rašo naujienų agentūra „Reuters“.

„Viliamasi, kad mums neva pavyks patiems finansuoti tai, ką gaminsime. Šios galimybės yra itin sumažėjusios. Būčiau linkęs teigti, kad iš Rusijoje surinktų „Toyota“ ir BMW persėdome į „Lada Kalina“. Kalbant tiksliau, šiuo metu kaip tik ir vyksta šis persėdimas. Procesas dar nepasibaigė, tačiau tuo atveju, jei sankcijos bus taikomos ir toliau, šis procesas tęsis ketverius ar net penkerius metus“, - patikino A. Kudrinas.

„Manau, dveji ar treji metai – tai minimaliausia trukmė. Tačiau taip pat esu linkęs manyti, kad įvykiai gali klostytis ir kitaip, o sankcijos gali būti pratęstos“, - pamąstymais dalinosi jis.

V. Putino šalininkas A. Kudrinas linkęs pripažinti, kad pastaruoju metu jis yra iškritęs iš siauro sprendimų priėmimo Rusijoje procesui įtaką darančių žmonių rato. Ekonominę politiką jis pavadino „chaotiška“, prognozavo mokesčių didinimą ir dalinį socialinių įsipareigojimų vykdymo atsisakymą krizės kontekste.

„Elitas nepaprastai sunerimęs. Tolimesnis vektorius neaiškus. Vykdoma neaiški politika, o veiksmai – chaotiški. Žinoma, dėl sankcijų yra reikšmingų pasikeitimų“, - samprotavo A. Kudrinas. 

„Didelė elito dalis palaiko V. Putino veiksmus Ukrainoje, tačiau nesupranta, kokios įtakos tai turės šalies ekonomikai, instituciniam visuomenės pagrindui ir politinei sistemai. Jie nesupranta, kaip tai paveiks mūsų šalies visuomenę ir Rusijos ekonomikos vystymąsi keletą artimiausių metų ir koks ekonomikos bei politikos sistemų modelis nusistovės“, - patikino A. Kudrinas.

Langas užsivėrė

Į sankcijas, kurių Vakarai ėmėsi reaguodami į Krymo užėmimą ir kišimąsi į Ukrainos reikalus, Kremlius atsakė daliniu maisto prekių importo iš Vakarų valstybių uždraudimu, importo trūkumo pakeitimo programa ir prekybos krypties nukreipimu į Rytus.

A. Kudrinas siūlo ruoštis ilgai truksiančiam pasipriešinimui, tačiau mano, kad dar galima išvengti izoliacijos: „Manau, kad nėra nuspręsta, kad kursime kažkokią uždarą ar izoliuotą valstybę. To nėra, esu įsitikinęs. Niekas šiuo metu neplanuoja jokios mobilizuotos ekonomikos, tačiau įvykių virtinė kol kas verčia tam tikrose srityse vykdyti savotišką tarpinį izoliacijos ar distancijavimo variantą“, - sakė A. Kudrinas.

Visaverčiam vystymosi modelio pakeitimui ir išorinės prekybos perorientavimui prireiks apie 20 metų“, - įspėja A. Kudrinas ir priduria, kad artimiausius dešimtmečius Rusija negalės vystytis be technologijų iš Vakarų ir tarptautinio bendradarbiavimo. Anot A. Kudrino, pirmoji Rusijos ekonomikos sritis, kuri nukentės, - tai naftos gavyba.

„Net ir dalyvaujant užsienio įmonėms naftos gavybos pajėgumų išsaugojimas dabartiniu lygmeniu taptų labai sudėtinga užduotimi. Atsižvelgiant į apribojimus, artimiausius 3-4 metus galima tikėtis naftos ir gamtinių dujų gavybos apimčių sumažėjimo. Toliau tai priklausys nuo politinių krizių sprendimo“, - įsitikinęs A. Kudrinas.

Sankcijos, pasaulinių kainų mažėjimas ir mokestinės nuolaidos žvalgant naujus telkinius gali reikšti, kad artimiausius 3-4 metus pajamų iš naftos ir dujų gavybos sumažėjimas sieks 1,5-2 proc. BVP.
Pajamų sumažėjimas paaštrina struktūrinių permainų poreikį, tačiau artėjantys 2016 m. parlamentiniai rinkimai ir 2018 m. prezidentiniai rinkimai mažina tikimybę, kad valdžios atstovai vis dėlto pribręs imtis skausmingų reformų.

„Politine prasme tai pats nepalankiausias periodas tokioms reformoms. Tačiau anksčiau buvęs galimybių langas šį rudenį užsivėrė. Dabar jau pradedama galvoti apie artėjančius rinkimus – tai akivaizdu“, - sakė A. Kudrinas.

Balansuojant ties nuosmukio riba

„Manau, kad net ir sankcijų kontekste valdžia turi reikšmingą lankstumą ir priemonių, kurias būtų galima pritaikyti reformoms įgyvendinti. Tai, kas buvo atidėliojama, gali būti įvykdyta dabar. Ačiū Dievui, dabar girdžiu panašaus pobūdžio pareiškimus“, - džiaugėsi A. Kudrinas.
Vladimiras Putinas ir Aleksejus Kudrinas

Tačiau įvertinęs tik ką patvirtintą biudžetą trejiems metams A. Kudrinas patikino, kad perėjimas nuo žodžių prie veiksmų gali trukti dar keletą metų.

„Įveikėme dar vieną laiptelį, o į biudžetą šios priemonės neįtrauktos, vertinant struktūrinę ir institucinę politiką. Tam, kad suvoktume šių reformų būtinybę, jas parengtume ir įdiegtume, prireiks metų ar pusantrų. Kol kas šis procesas dar nepradėtas, todėl po trijų metų nevertėtų tikėtis ryškaus ir apčiuopiamo augimo“, - patikino jis.

„Visi šie uždaviniai buvo žinomi dar prieš 2-3 metus, jie puikiai žinomi ir dabar. Šie opūs klausimai ne kartą buvo pateikiami vyriausybei. Tačiau į tai nėra atsižvelgiama, nėra ir supratimo. Jei tai nebus daroma, nebus ir augimo. Pirma, trūksta politinės valios, antra, nėra tų, kas šį modelį įgyvendintų“, - tęsė A. Kudrinas.

Buvusio Rusijos finansų ministro manymu, Vakarų sankcijos Rusijai artimiausius dvejus metus kainuos po 1 proc. BVP per metus, o vėliau jų poveikis ims slopti. A. Kudrinas linkęs abejoti kartu su biudžetu patvirtinta Rusijos ekonomikos augimo prognoze 2015-2017 m., atitinkamai siekiančia 1,2 proc., 2,3 proc. ir 3 proc. 

„Visa tai be reformų vykdymo, mano nuomone, - gana abejotini rodikliai. Bus stagnacija kaip ir dabar. Taip pat galima tikėtis ir nuosmukio. Visą laiką balansuosime ties nuosmukio riba“, - Rusijos ateities vizija dalinosi A. Kudrinas ir pavadino biudžete įtvirtintą prognozuojamą 100 JAV dolerių (apie 268 litų) naftos barelio kainą artimiausiems trejiems metams „perdėta ir pakankamai optimistiška“.

„Esu tikras, kad pasaulinės naftos kainos jau pasiekė istorinį artimiausių 20-30 m., o gal ir ilgesnio periodo piką. Galbūt staigaus kainų kritimo ir nebus, tačiau kainų mažėjimo tendencija akivaizdi“, - įsitikinęs jis.

Ekonomikos diversifikavimą ir importo trūkumo patenkinimą supaprastins rublio nuvertėjimas: anot A. Kudrino, Rusijos nacionalinės valiutos nuvertėjimo tempas bus dvigubai didesnis nei šiuo metu prognozuojama. Tuo pačiu atitolimas nuo Vakarų rinkų padidins Rusijos ekonomikos ir finansų sektorių riziką.

„Sankcijų taikymo sąlygomis bus palaikomi valstybiniai bankai. Tačiau kai virš galvos pakimba paskutinės instancijos kreditorius, tai sumažina bankų atsakomybę dėl vykdomos veiklos – neva tai sankcijos, mes nekalti – aplinkybės kaltos. Toliau jau prasideda kiti dalykai: visą šalį slegia taikomos sankcijos, todėl imama prašyti paskolų mažesnėmis palūkanomis“, - ekonomikos modelio diktuojamus pavojus vardijo A. Kudrinas.

„Mūsų šalyje nepakankamai įvertinamas galimybių mastas, kurį pastaraisiais metais mums suteikė pasaulinė rinka. Vien nefinansiniam sektoriui kreditų suteikta už 620 mlrd. JAV dolerių (1,66 trln. litų), o tai yra iš tikrųjų daug. Šie pinigai pastaruosius metus kėlė visus ekonomikos sektorius. Trumpam įsivaizduokime, kaip mums sektųsi be šių pinigų, - juk tai būtų visai kita ekonomika“, - įsitikinęs A. Kudrinas.

Bus nelengva kompensuoti trūkstamas pajamas ir kreditus be nepopuliarių fiskalinių priemonių ir rezervų eikvojimo.

„Įtariu, kad rezervinis fondas bus pradėtas leisti jau 2015 m.“, - savo prognozėmis dalijosi A. Kudrinas.

Užsienyje skolintis Rusija galės ne anksčiau kaip po trijų metų, o skolinimosi mastas bus itin mažesnis.

„Anksčiausiai tik po trijų metų, tačiau labai tikėtina, atsižvelgiant į investavimo reitingus, tai bus kitas mastas, lyginant su ankstesniu skolinimosi mastu“, - mano A. Kudrinas.

Anot jo, jau nuo 2016 m. Rusijos vyriausybei teks didinti mokesčius.

„Mano prognozė štai kokia: atsižvelgiant į prisiimtus įsipareigojimus, ypač karinėje ir socialinėje srityse, mokesčių didinimo tokios pajamų mažėjimo dinamikos kontekste išvengti nepavyks. Labai tikėtina, kad mūsų vyriausybė pasirinks mokesčių didinimą, o ne įsipareigojimų mažinimą. Tai bus padaryta jau kitame etape, tvirtinant biudžetą po metų“, - mano jis.

Kadangi visuomenė palaiko V. Putino vykdomą režimą Ukrainos įvykių kontekste, ant Rusijos gyventojų pečių, A. Kudrino manymu, guls finansinė našta ir bus susidurta su pragyvenimo lygio blogėjimu.

„Man sudėtinga net įsivaizduoti, kad gali būti bent koks socialinis nerimavimas ar nepasitenkinimas šiame kontekste, nes egzistuoja neįprastas susitelkimas dėl politinių įvykių. Man sudėtinga prognozuoti, kiek tai galėtų tęstis. Gali būti, kad tai truks dar ilgai.“ – reziumavo jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (940)