„Esu įsitikinęs, jog tai tik pradžia, ir yra daugybė sričių, kur mes galėtume vieni su kitais bendradarbiauti“, – antradienį nuotoliniame renginyje pristatydamas Taivano įsteigtą fondą sakė Davidas Wengas.

Jo teigimu, Lietuva su Taivanu galėtų bendradarbiauti ne tik puslaidininkių sektoriuje.

„Mano uždavinys yra padėti investuoti daugiau jūsų šalyje, taip pat sustiprinti strateginę partnerystę aukštųjų technologijų srityje. Aš jau pastebėjau daug potencialių projektų, startuolių ir kompanijų, kur mes galime dirbti kartu – tai ne tik puslaidininkiai. Yra daugybę sričių, kurias tyrinėjame šiuo metu“, – teigė D. Wengas.

Jis vėliau patikslino, kad tai yra lazerių, puslaidininkių ir finansų technologijų (fintech) sektoriai.

Ekonomikos ir inovacijų ministerija pranešė, kad 60-80 proc. fondo lėšų numatyta skirti Lietuvai, Čekijai ir Slovakijai. Fondas skirtas sustiprinti verslo investicijas, pramonės partnerystę ir bendradarbiavimą tiekimo grandinėje tarp Taivano ir Vidurio bei Rytų Europos šalių.

Bendrų įmonių kūrimui, investicijų projektams numatyta 10-20 mln. JAV dolerių, startuoliams ir naujoms įmonėms – nuo 2 mln. iki 10 mln. dolerių. Skelbiama, kad visas investicijų derinimo procesas trunka nuo 2 iki 6 mėnesių.

„Tikimės, kad šis fondas nuves į apčiuopiamą partnerystę ir suvaidins didžiulį vaidmenį formuojant tolesnius verslo ryšius tarp Lietuvos ir Taivano, ypač tokiuose strateginiuose sektoriuose, kaip biotechnologijos, farmacija, puslaidininkiai, lazeriai, elektromobiliai, išmanioji gamyba“, – sakė Inovacijų agentūros Eksporto departamento direktorė Rasa Uždavinytė.

Ekonomikos ir inovacijų viceministrė Jovita Neliupšienė anksčiau teigė, jog šiose srityse veikiantys verslai jau artimiausiu metu galės teikti paraiškas fondo finansavimui.

„Kartu mes galime dar daugiau. Todėl kviečiu visus mus pasinaudoti šiuo momentu ir paspartinti bendradarbiavimą ir konkurencingumą globalioje erdvėje, nes kartu esame stipresni. Ypač dėkoju „Taiwania Capital“ už šį žingsnį į mūsų bendrą inovacijų kelionę ateityje“, – renginyje teigė J. Neliupšienė.

Vidurio ir Rytų Europos investicijų fondo vadovaujantis partneris Mitchas Yangas (Mičas Jangas) renginyje pranešė gegužės 24 dieną kartu su Taivano ekonomikos reikalų viceministro vadovaujama delegacija atvyksiantis į Lietuvą bei dalyvausiantis gegužės 26 dieną vyksiančiame startuolių renginio „Startup Fair“ atidaryme.

„Taiwania Capital“ valdo keturis fondus, kurių bendras investicijų portfelis siekia 465 mln. JAV dolerių. Iki šiol įmonė yra investavusi į 51 bendrovę visame pasaulyje, taip pat turi biurus Taivane ir JAV, planuoja biurus steigti Vidurio ir Rytų Europoje.

Taibėjus anksčiau šiais metais pažadėjo pasiūlyti 1 mlrd. JAV dolerių paskolų fondą bendriems Lietuvos ir Taivano verslo projektams bei įsteigti 200 mln. JAV dolerių fondą, skirtą investicijoms į Lietuvos pramonę.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)