Apie tai po susitikimo Vyriausybėje kalbėjo „Rokiškio sūrio“ valdybos pirmininkas Dalius Trumpa.

„(Atleidimai) priklausys nuo to, kokie bus Europos Sąjungos ir Lietuvos sprendimai dėl paramos. Jei gamyba mažės ta apimtimi, kokią veždavome į Rusiją, tai kažkokie atleidimai arba bendras darbuotojų atlyginimų sumažėjimas bus neišvengiamas. Bet mes viską darome, kad būtų suteikta trumpalaikė parama, kaip ligoniui, kuriam įvyko infarktas, reikia pamankštinti širdį, kad pagytų“, - kalbėjo verslininkas.

D. Trumpa pabrėžė, kad pieno sektoriui šiuo metu daug svarbesne parama, o ne praradimų kompensavimas.

„Reikia, kad kasdien būtų supirkta 1,4 tūkst. tonų pieno pertekliaus, iš kurio anksčiau buvo gaminama produkcija Rusijai. Įmonė prisiimti rizikos supirkti produkcijos, nežinant kur ir už kiek parduosi, negali, nes neturi pakankamai tam lėšų. Be to, tai grasina įmones įstumti į tą padėtį, kai po poros mėnesių gali laukti bankroto ar įmonių uždarymo“, - toliau komentavo verslininkas.

Dalius Trumpa
Premjeras Algirdas Butkevičius po susitikimo su verslininkais ir žemės ūkio atstovais teigė, kad įmonėms bus siūloma dėl apyvartinių lėšų imti paskolas iš komercinių bankų, o valstybė kompensuotų iki 95 proc. palūkanų.

Nepaisant to, D. Trumpa tiki, kad bankai, vargu, ar laisva ranka mėtytų paskolas.

„Bankai papildomų paskolų neduotų, nes turi konkrečiai jiems pasakyti, ką gaminsi, kur parduosi, bet jei turėtume garantijas, gal suteiktų. Tačiau, mano manymu, būtų paprasčiau valstybei tiesiogiai paremti ūkininkus. Parama reikalinga ne mums, bet ūkininkams. Mes kažkaip išsisuktume su skausmingomis pasekmėmis“, - kalbėjo jis.

„Rokiškio sūrio“ vadovo teigimu, valstybės pagalba galėtų tapti jau aptarti intervenciniai pirkimai, pagal kuriuos būtų superkamas iš perteklinio pieno pagamintas sūris, lieso pieno milteliai ir sviestas. Ilgai negendanti produkcija būtų sandėliuojama ir atėjus geresniam laikui – parduodama.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (690)