Lietuvos prezidentas apie planuojamą formalų susitikimą ketvirtadienį informavo Ispanijos mieste Granadoje buvusius Lietuvos žurnalistus.

„Planuojame (...) pakalbėti apie tai, kaip mums sekasi įgyvendinti tas idėjas, kurias dar apkalbėjome su prezidentu (Andrzejumi – ELTA) Duda šiek tiek anksčiau – kad turime padaryti viską, kad tie biurokratiniai reikalavimai prie Lenkijos ir Ukrainos sienų būtų perkelti į Baltijos šalių uostus“, – sakė Europos šalių lyderių susitikime viešintis G. Nausėda.

„Tai padaryta, bet yra daugiau kitų iššūkių, susijusių su infrastruktūros tobulinimu ir su daliniu finansavimu“, – pažymėjo prezidentas.

Pirmadienį pranešta, kad Vilnius, Varšuva ir Kyjivas susitarė perkelti tranzitu gabenamų ukrainietiškų grūdų veterinarines, sanitarines bei fitosanitarines patikras perkelti iš Lenkijos ir Ukrainos pasienio į Klaipėdos jūrų uostą.

Trišalis susitarimas turėtų paspartinti Ukrainos žemės ūkio produkcijos tranzitą per Lenkiją, šiai, taip pat Vengrijai ir Slovakijai, nusprendus toliau blokuoti Ukrainos žemės ūkio produktų importą po to, kai Europos Sąjunga rugsėjo 15 d. nepratęsė šio importo draudimo. Valstybės taip pat nustojo dalyvauti Europos Komisijos globojamoje koordinavimo platformoje, sukurtoje grūdų klausimui spręsti.

Daugiausiai tranzito vykdoma vadinamąja pietų kryptimi – Dunojumi, daugiausia per Rumunijos uostus.

„Mūsų kanalas yra kaip papildomas. Tačiau kuomet stringa dalykai ten (pagrindiniame tranzito koridoriuje – ELTA), galėtume tapti geru alternatyviu būdu. Tik, aišku, išsprendus tam tikrus klausimus, įskaitant ir finansavimo klausimą“, – teigė šalies vadovas.

ELTA primena, kad liepos 17 d. Maskva pasitraukė iš susitarimo, leidžiančio saugiai eksportuoti ukrainietišką produkciją iš Juodosios jūros uostų. Reaguojant į tai užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis, žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas ir susiekimo ministras Marius Skuodis EK pateikė siūlymus dėl Ukrainos grūdų eksporto.

Europos Komisijos duomenimis, nuo pernai gegužės iki šio birželio solidarumo koridoriais Ukraina eksportavo beveik 82 mln., importavo – 29 mln. tonų prekių. Šiais maršrutais išvežta maždaug 41 mln. tonų grūdų, 65 proc. – Dunojaus koridoriumi. Likusi dalis pervežta kelių ir geležinkelių transportu. Daugiausia grūdų iš išplukdoma Dunojumi, per Rumunijos uostus.