„Vakar pradėjau kalbėti apie tai su EK vadove ponia Von der Leyen. Šiandien su Lenkijos premjeru Morawieckiu kalbėjome apie neseniai priimtą sprendimą perkelti sienos kontrolę, sanitarinių, kitų reikalavimų kontrolę iš Lenkijos-Ukrainos pasienio į Baltijos šalių uostus“, – žurnalistams teigė Europos Vadovų Tarybos viršūnių susitikime dalyvaujantis G. Nausėda.

„Ketvirtadienį kalbėjau apie galimybę Europos Komisijai prisidėti finansiškai prie infrastruktūros gerinimo ir tam tikrų „butelio kaklelio“ efekto šalinimo Ukrainos grūdų kelyje į Baltijos šalių uostus. Galvoju, kad viskas vyksta pakankamai gerai ir tikiuosi, kad galėsime tapti ne teorine, o praktine alternatyva tais atvejais, kuomet pagrindiniai grūdų tranzito kanalai pietuose, Juodoje jūroje, liks uždaryti“, – akcentavo jis.

Šalies vadovas pažymėjo, kad Lietuva yra pasirengusi įnešti savo indėlį, jog Ukraina gautų minėto pobūdžio paramą ir Lenkija šiuo klausimu yra solidari.

Lenkijos ir Ukrainos santykiai normalizuojasi

Tuo tarpu kalbėdamas apie pastarosiomis savaitėmis paaštrėjusius Lenkijos ir Ukrainos santykius, šalies vadovas tikino, kad jie normalizuojasi ir abi šalys deda pastangas, jog būtų grįžta prie „normalaus dialogo“. Anot jo, viskas turėtų išsispręsti praėjus Lenkijos parlamento rinkimams.

„Manau, kad mes truputį per daug hypertrofuojame santykių paaštrėjimą tarp dviejų valstybių. Pastarųjų savaičių dinamika, tai akivaizdu, kad viskas normalizuojasi. Turime suprasti, kad netrukus Lenkijoje vyks parlamento rinkimai, situacija yra pakankamai įtempta ir šios paskutinės dienos bus lemiamos“, – sakė prezidentas.

„Palaukime rinkimų, jų rezultatų ir manau, kad viskas turėtų susinormalizuoti, tai yra pirmiausia pačios Ukrainos ir Lenkijos interesas normalizuoti santykius. Matau, kad abi šalys deda pastangas, kad būtų grįžta prie normalaus dialogo“, – pažymėjo jis.

ELTA primena, kad liepos 17 d. Maskva pasitraukė iš susitarimo, leidžiančio saugiai eksportuoti ukrainietišką produkciją iš Juodosios jūros uostų. Reaguojant į tai užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis, žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas ir M. Skuodis EK pateikė siūlymus dėl Ukrainos grūdų eksporto.

Europos Komisijos duomenimis, nuo pernai gegužės iki šio birželio solidarumo koridoriais Ukraina eksportavo beveik 82 mln., importavo – 29 mln. tonų prekių. Šiais maršrutais išvežta maždaug 41 mln. tonų grūdų, 65 proc. – Dunojaus koridoriumi. Likusi dalis pervežta kelių ir geležinkelių transportu. Daugiausia grūdų iš išplukdoma Dunojumi, per Rumunijos uostus.

Antradienį buvo paskelbta, kad veterinarinė, sanitarinė ir fitosanitarinė kontrolė bus perkelta iš Ukrainos ir Lenkijos pasienio į Klaipėdos uostą visiems į šį uostą keliaujantiems žemės ūkio produktams.

Tai buvo aptarta Ukrainos žemės ūkio politikos ir maisto ministro Mykolos Solskio, Lenkijos žemės ūkio ir kaimo plėtros ministro Roberto Teluso ir Lietuvos žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko susitikime, pranešė Ukrainos žemės ūkio ministerija.

Kontrolė bus perkelta per artimiausias dvi dienas. Šis sprendimas paspartins tranzitą per Lenkiją.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją