Papurtytų oligarchų pavardžių VMI neatskleidžia, tačiau neabejotina, kad tarp jų yra ir turtingiausių šalies žmonių sąrašuose figūruojantys asmenys, kurių turtas vertinamas šimtais milijonų litų.

Vienas turtuolis įkliuvo du kartus

Kaip DELFI teigė VMI Kontrolės departamento direktorė Valė Kulvinskienė, mokesčių inspektoriai kontrolės veiksmams atrinko iš viso 19 didelės vertės turtą valdančių asmenų: 12 milijonierių ir 7 jų sutuoktinius. Taip į VMI tinklus pateko bent dvi labai stambios žuvys.

Vienas populiaresnių mokesčių vengimo būdų – paskolos.

„Fiziniai asmenys – juridinių vienetų akcininkai, sudarydami įvairius sandorius su kontroliuojamomis įmonėmis, neapmokėtą įsiskolinimą įformindavo kaip paskolas, už kurias buvo mokamos palūkanos. Į paskolas dažniausiai būdavo performinami juridinių vienetų įsiskolinimai asmenims už parduotus vertybinius popierius, nekilnojamąjį turtą, akcininkų gautinos sumos sumažinus įstatinį kapitalą“, - mechanizmą aiškino V. Kulvinskienė.

Būtent manipuliuodamas paskolomis, VMI nemalonėn pateko vienas multimilijonierius, per paskolas mėginęs nuo apmokestinimo išgelbėti net 6 mln. Lt.

„Gyventojas, kurio 2010 m. valdomas turtas buvo 283 mln. Lt (tame skaičiuje – 161 mln. Lt akcinis kapitalas) iš kontroliuojamų juridinių asmenų gavo 6 mln. Lt palūkanų, kurios patikrinimo metu pripažintos apmokestinamosiomis pajamomis“, - nurodė V. Kulvinskienė.

Tas pats neįvardintas turtuolis pričiuptas du kartus. Antrąsyk jis maždaug 6 mln. Lt vertą nekilnojamąjį turtą (NT) fiziniam asmeniui pardavė bemaž dvigubai mažesne nei rinkos kaina. Taip, VMI nuomone, buvo siekiama išvengti dalies pajamų apmokestinimo. Mat tokiose schemose NT vertė dirbtinai sumažinama, o sykiu dirbtinai pakeliama kitų sandorių, iš kurių gautos pajamos nėra apmokestinamos, vertė.

Įmonės pinigus naudojo kaip savo

Dar turtingesnis verslininkas pričiuptas įmonės pinigus naudojantis asmeninėms reikmėms. Ir, žinoma, apeidamas tokioms pajamoms būdingus mokesčius. Šio VMI pričiupto verslininku turtas vertinamas net 382 mln. Lt.

„Nustatyti atvejai, kai įmonių savininkai ar akcininkai iš kontroliuojamų įmonių išsigrynindavo neapmokestintas pinigines lėšas, kurias naudojo asmeninėms reikmėms. Pavyzdžiui, individualios įmonės savininkas naudojo įmonės lėšas vertybinių popierių, nekilnojamojo turto įsigijimui, neįforminęs lėšų išmokėjimo ir nedeklaravęs mokėtinų mokesčių. Gyventojas, kurio valdomas turtas vertas 382 mln. Lt, taip išsigrynino daugiau nei 6 mln. Lt“, - sakė V. Kulvinskienė.

Milijonieriai sutinka paploninti kišenes

Anot pašnekovės, kontrolės veiksmai jau baigti 15 iš 19 tikrintų asmenų atžvilgiu. Nustatyta, kad šie turtuoliai turėtų papildomai valstybei sumokėti 3,6 mln. Lt mokesčių.

V. Kulvinskienės teigimu, didžiosios dalies VMI reikalavimų – 2,6 mln. Lt – turtuoliai neginčija.

DELFI primena, jog VMI sudomino ir valstybės sektoriuje didžiulius turtus užgyvenę milijonieriai. Valstybės ar savivaldybių įmonių, bendrovių ar viešųjų įstaigų vadovai, pasirodo, turtų nestokoja. O tarp jų yra ir tokių, kurie deklaravo grynais turintys po kelis šimtus tūkstančių ar net milijoną litų viršijančias sumas.

Nuo 2011 m. pradžios, kai prasidėjo aktyvi kova su neteisėtu praturtėjimu, VMI nustatė jau apie 240 įtartinai pralobusių asmenų. Informacija apie šiuos asmenis perduota teisėsaugai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (379)