Pasak V. Mitalo, toks lengvatos laiko tarpas yra teisingiausias.

„Mūsų siūlymas nuo pradžių buvo PVM lengvatą maitinimo sektoriui pratęsti būtent metų laikotarpiui, nes tai yra tiesioginė ir aiški parama verslo subjektams sudėtingu ekonominiu laiku. Vyriausybė ilgai nesakė, ar apskritai siūlys lengvatą pratęsti, o Biudžeto ir finansų komiteto pozicija keitėsi atsižvelgiant į politines aplinkybes. Visgi mes esame skolingi šiam sektoriui aiškumą ir stabilumą, ir liekame prie savo siūlymo pratęsti lengvatą metams“, – pabrėžia Laisvės frakcijos seniūnas.

Siūlyme pabrėžiama, kad sumažintas PVM tarifas nesukurs valstybei papildomų nuostolių, kadangi potencialų netekimą kompensuos iš šešėlio ištrauktos lėšos – didėjantis socialinio draudimo įmokų, gyventojų pajamų, pelno mokesčio surinkimas. Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos duomenimis, šiemet šiame sektoriuje surinkta 83 proc. daugiau gyventojų pajamų mokesčio ir 69 proc. daugiau pelno mokesčio.

„Skaičiai kalba už save – sumažintas PVM tarifas padėjo ypač smulkiajam verslui atsistoti ant kojų. O tai yra itin svarbu jau vien dėl to, kad čia dirba dešimtys tūkstančių žmonių. Metams paliktas mažesnis PVM tarifas maitinimo paslaugų sektoriui yra tiesioginė ir greita pagalbos priemonė, kita vertus, subsidijos ir kompensacijos reikštų didesnes administravimo išlaidas valstybei ir verslui, pasiektų ne visus“, – sako V. Mitalas.

Dėl PVM lengvatos taikymo Seime galutinai turėtų būti balsuojama kitą savaitę.

ELTA primena, kad Ketvirtadienį Seime vykstant svarstymui dėl pridėtinės vertės mokesčio (PVM) įstatymo pakeitimų, buvo pritarta premjerės Ingridos Šimonytės siūlymui taikyti nuolatinę 9 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą meno ir kultūros įstaigų lankymui, spausdintoms ir elektroninėms knygoms bei apgyvendinimo paslaugoms.

Tuo pačiu buvo pritarta premjerės siūlymui 9 proc. PVM tarifą maitinimo įstaigoms, sporto klubams ir atlikėjų paslaugoms taikyti ne pastoviai, o pirmąjį kitų metų pusmetį.

Už šį siūlymą balsavo 73, prieš 33, susilaikė 25 Seimo nariai. Iš valdančiosios koalicijos prieš siūlymą balsavo vienintelis Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkas Mykolas Majauskas. Iš opozicijos už pasiūlymą balsavo Regionų frakcijos narys Remigijus Žemaitaitis ir socialdemokratas Liudas Jonaitis. Tačiau, L. Jonaitis po balsavimo tikino nubalsavęs ne taip, kaip norėjo, ir protokolui paprašė savo balsą užsiskaityti prieš.

Tačiau opozicinei Darbo partijos frakcijai išreiškus nepasitenkinimą vykusio balsavimo procedūra ir paprašius pertraukos, tolimesnis įstatymo projektas bus svarstomas popietinėje darbotvarkėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją