Siūloma, kad vienkartinė kompensacija padengti dalį persikėlimo išlaidų į Lietuvą atvykstančiam darbuotojui sudarytų apie 3 tūkst. eurų (4,1 MMA). Įmonėms būtų padengiamos aukštos kvalifikacijos darbuotojų paieškos užsienyje išlaidos – iki 5,2 tūkst. eurų (7,1 MMA). Parengtas Užimtumo įstatymo pataisas artimiausiu metu svarstys Vyriausybė, jos įsigaliotų pritarus Seimui.

„Lietuva pastaruoju metu jaučia aukštos kvalifikacijos talentų stygių. Tai stabdo šalies ūkio augimą ir naujų investuotojų pritraukimą. Šiuo metu patiriame beprecedentį spaudimą dėl karo Ukrainoje, situacijos Baltarusijoje ir Kinijoje, todėl turime pasiūlyti Lietuvai netipines paramos priemones, kurios jau pasiteisino kitose šalyse“, – sako ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Anot ministrės, siūlomas sprendimas sumažintų įtampą dėl aukštą pridėtinę vertę kuriančių sektorių darbo rinkoje trūkstamų specialistų. Priemonių paketas padėtų verslams, siekiantiems persikelti į Lietuvą arba pritraukti naujų nišinių sričių aukštos kvalifikacijos darbuotojų.

Atsižvelgiant į situaciją Ukrainoje, siūloma pritaikyti lengvesnes sąlygas nuo karo bėgantiems žmonėms.

„Lietuva yra pasirengusi suteikti saugią ir stabilią aplinką visoms tarptautinėms, globaliai mąstančioms ir karo veiksmams nepritariančioms kompanijoms bei jų darbuotojams“, – sako A. Armonaitė.

Užimtumo įstatymo pakeitimais siekiama pritraukti ne tik aukštos kvalifikacijos užsieniečių, bet ir išvykusių aukštos kvalifikacijos Lietuvos piliečių, t. y. visus talentus iš užsienio, kurie Lietuvos rezidentais ir mokesčių mokėtojais mūsų šalyje nebuvo ilgiau nei 5 metus. Derinant darbo pasiūlą ir paklausą tikimasi paskatinti užsienio investuotojus perkelti savo gamybinę arba paslaugų veiklą į Lietuvą ir taip sumažinti darbuotojui tenkančias persikėlimo išlaidas, o darbdaviui – aukštos kvalifikacijos specialisto paieškos išlaidas.

Bus kompensuojamas tik tų darbuotojų, kurių dabar trūksta Lietuvoje ir kurių darbo funkcija įtraukta į trūkstamų aukštą pridėtinę vertę kuriančių profesijų sąrašą, atsikėlimas. Žmogus turės būti įdarbintas neterminuotam laikui, jo vidutinis mėnesinis atlyginimas 6 mėnesius nuo įdarbinimo pradžios privalės būti ne mažesnis kaip 4,1 MMA. Išmoka bus mokama 6 mėnesius išdirbusiam asmeniui. Finansinė paskata įmonei tokio specialisto paieškos išlaidoms kompensuoti bus mokama po 12 mėnesių nuo kontrakto pradžios.

Siekiant padėti pabėgėliams iš Ukrainos, jiems šiuo metu siūloma numatyti lengvesnes sąlygas. Ukrainiečiams siūloma netaikyti reikalavimų dėl trūkstamų profesijų sąrašo, dėl nebuvimo Lietuvos gyventojais bent paskutinius 5 metus ir leisti nustatyti žemesnę gaunamo bruto darbo užmokesčio kartelę – 2,4 MMA – apie 1750 eurų. Skaičiuojama, kad ši iniciatyva valstybei atneštų daugiau pajamų nei išlaidų. Vertinama, kad bent 4,1 MMA uždirbantis specialistas per metus sumoka apie 10,5 tūkst. eurų mokesčių.

„Net 8 iš 10 Lietuvą pasirinkusių užsienio investuotojų teigia, kad talentų pasiūla yra esminė atėjimo į šalį sąlyga. 2016–2020 m. dėl talentų stokos Lietuvos nepasirinkę investuotojai nesukūrė 5810 gerai apmokamų darbo vietų“, – teigė A. Armonaitė.

Dėl nestabilios padėties Baltarusijoje ir karo Ukrainoje dalis šių šalių įmonių ėmė svarstyti galimybes perkelti verslą į saugesnes valstybes arba tai jau padarė. Dėl šių įmonių persikėlimo Lietuva konkuruoja su kaimyninėmis valstybėmis, o turėdama paskatų atvykstantiems aukštos kvalifikacijos užsienio specialistams paketą taptų patrauklesne relokacijos valstybe.