„Blogai, kad nemažą dalį trūkstamų lėšų gynybai siūloma surinkti per įvairiausius akcizus. Pavyzdžiui, kodėl į vieną litrą kuro siūloma įtraukti 6 centus gynybai? Kodėl turi mokėti tie, kurių kuro dedamoji gausis didžiausia? Jeigu žmogus uždirba 1000 eurų per mėnesį, tai natūralu, kad išleidžia apie 30–40 proc. kuru. O tas, kas uždirba 1 mln. eurų, išleidžia 1–2 proc.“, – penktadienį „Žinių radijui“ teigė A. Mazuronis.

„Man nepatinka, kad siūlomi akcizai, nes sprendimas nukreiptas į mažų ir vidutinių pajamų žmones. Mes nekalbame apie didesnį kapitalo apmokestinimą ar progresyvumą pajamų apmokestinime“, – pridūrė jis.

Darbo partijos pirmininkas pritaria bankų solidarumo mokesčio pratęsimui, bet mano, kad siekiant išvengti mokesčių perkėlimo vartotojams, reikia stipresnės finansinių bendrovių kontrolės.

„Komercinių bankų apmokestinimas yra teisingas žingsnis, solidarumo mokestį reikia pratęsti. Bet lygiagrečiai reikia Lietuvos banką priversti kontroliuoti komercinius bankus, kad šie mokesčiai nebūtų perkelti ant vartotojų. Nes komerciniai bankai akivaizdžiai vykdo tam tikrus susitarimus“, – aiškino jis.

Taip pat A. Mazuroniui kritikavo ir verslo iniciatyvą „4 procentai“ bei jos siūlymą išleisti darbuotojus į parengimo kursus. Anot politiko, tokie modeliai neveikia ir nepadėtų Lietuvai įsigyti reikalingos gynybinės įrangos.

„Jeigu verslas jau taip nori šnekėti, tegul siūlo ne popierinius ir praktikoje neveikiančius modelius. (...) Mums reikia oro gynybos sistemų, mums reikia dronų pajėgumų, mums reikia priešlaivinės gynybos sistemų. Mums pinigų reikia, o ne verslo leidimo darbuotojams išeiti į kursus, kur realiai išmoks ginklą nuo šlotos atskirti ir lovą pasikloti“, – tvirtino politikas.

ELTA primena, kad Finansų ministerija siūlo papildomas lėšas gynybai surinkti pratęsiant bankų solidarumo mokestį, didinant pelno mokesčio tarifą 1 proc. punktu, pakeliant akcizus ir įvedant mokestį daliai draudimo sutarčių. Šios priemonės leistų jau 2025 m. į gynybos fondą surinkti 297,8 mln. eurų, o 2026 m. – 421,2 mln. eurų.

Dar metams pratęsus bankų solidarumo mokestį, jis 2025 m. atneštų 60 mln. eurų.

Akcizų didinimas apimtų alkoholį ir tabaką bei 6 centų saugumo dedamąją visam kurui.

Tarp siūlymų – ir Saugumo įnašo koncepcija, t.y. 10 proc. įnašas draudimo sutartims išskyrus gyvybės draudimą.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją