LB Finansinių paslaugų ir rinkų priežiūros departamento direktoriaus Vaido Cibo teigimu, tvarka būtent tokia, kadangi „BaltCap“ fondą valdanti įmonė registruota Estijoje.

„Kalbame apie fondą iš kurio dingę pinigai. Klausimas kas tą fondą valdo. Jį valdo Estijoje registruota įmonė“, – trečiadienį žurnalistams sakė V. Cibas.

„Už valdymo įmonių priežiūrą, už fondų priežiūrą yra atsakinga Estijos priežiūros institucija“, – teigė jis.

Pasak LB atstovo, Estijoje registruotos dvi „BaltCap“ įmonės, kurios skirsto lėšas konkrečioms investicijoms kuriamoms įmonėms.

Vaidas Cibas

„Yra „BaltCap“ įmonė, kuri turi licenciją, ji gauta praeitų metų rudenį. Yra kita įmonė, kuri licencijos neturi, ji registruota Estijoje. Būtent šita įmonė (...) valdo infrastruktūros fondą, iš kurio dingo pinigai“, – sakė V. Cibas.

Pasak V. Cibo, Lietuvoje pinigų plovimo prevenciją vykdo LB ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT). LB, akcentavo jis, netiria finansinių nusikaltimų, o tik prižiūri, kaip atskiros finansinių paslaugų įmonės užtikrina pinigų srautų kontrolę.

LB, tikino jis, Š. Stepukonio atvejo netyrė.

„Netiriame atskirų nusikaltimų ar pinigų plovimo“, – teigė V. Cibas.

„Kalbame apie nusikaltimą. Nusikaltimus tiria teisėsaugos institucijos, ne LB“, – pabrėžė jis.

„Š. Stepukonio sąskaitos niekada nebuvo atrinktos ir vertintos“, – dar kalbėjo LB atstovas.

Tuo metu „Payseros“, anot V. Cibo, centrinis bankas paprašė pateikti daugiau informacijos apie Š. Stepukonio šioje finansų įstaigoje naudotą sąskaitą. To „Payseros“ prašoma siekiant išsiaiškinti, ar įstaiga „padarė visus veiksmus, kuriuos turėjo padaryti Š. Stepukonio atžvilgiu“.

„Gausime atsakymus, išnagrinėsime ir žiūrėsime, ką toliau su ta informacija daryti. Ar nagrinėti, ar perduoti FNTT“, – sakė V. Cibas.

LB atstovas negalėjo pasakyti, ar Š. Stepukonis savo nusikalstamoms operacijoms naudojosi kitais šalies bankais.

ELTA primena, kad privataus kapitalo fondų valdytojas „BaltCap“ kreipėsi į teismą dėl buvusio partnerio Lietuvoje Š. Stepukonio, lošimų bendrovės „Olympic Casino Group Baltija“ ir jos akcininkės Estijoje „OB Holding 1“, iš kurių bando prisiteisti 16,6 mln. eurų.

„BaltCap“ sutartį su Š. Stepukoniu nutraukė pernai lapkritį ir iškart kreipėsi į teisėsaugą po to, kai nustatė veiklos pažeidimų tvarkant jo vadovaujamo fondo finansus. Tyrimą dėl Š. Stepukonio veiklos kontroliuoja Europos Prokuratūra, jį atlikti pavesta Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybai (FNTT).

Įtariama, kad iš viso Š. Stepukonis galėjo pasisavinti apie 30 mln. eurų.

Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narys Aleksandras Nemunaitis tvirtina, kad Š. Stepukonis šiuo metu savanoriškais pagrindais kariauja Ukrainoje.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) antradienį pranešė, kad 2022 metais atliko ikiteisminį tyrimą dėl įtartinos piniginės operacijos per „Payserą“, susijusios buvusiu „BaltCap“ partneriu Š. Stepukoniu. Visgi, pasak FNTT, tyrimas buvo nutrauktas nustačius, kad nepadaryta veika, turinti nusikaltimo požymių.