Tokį pasiūlymą trečiadienį Seimo Biudžeto ir finansų komiteto posėdyje pateikė Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos viceprezidentas Gediminas Balnis.

„Pagal naują Europos Komisijos komunikatą, yra numatyta priemonė, kuri vadinasi „Pagalba paramos nepadengtoms pastoviosioms išlaidoms pavidalu“. (Ji apribota – „Delfi“) iki 3 mln. eurų.

Tai apimtų tiek nuomą, tiek komunalines ir kitas pastoviąsias sąnaudas ir dengtų 70 proc. tokių sąnaudų. Manau, tai yra universali priemonė. Jei neturi nuomos santykių, reiškia komunalinius padengia“, – kalbėjo jis.

Ekonomikos ir inovacijų viceministrė Jekaterina Rojaka sakė, kad Vyriausybei tokia priemonė yra žinoma.

„Priemonė yra komunikato pataisymas nuo spalio. Tai galimybė pasinaudoti papildoma parama – viskas priklauso nuo finansavimo“, – sakė ji.

Jekaterina Rojaka

Savo ruožtu BFK pirmininkas Mykolas Majauskas paprašė viceministrės komiteto biurui atsiųsti daugiau informacijos apie minimą priemonę. „Kad galėtume susipažinti ir pateikti rekomendacijas“, – sakė jis.

Prie kompensacijų už nuomą siūlo negrįžti

G. Balnis apie naująją priemonę prakalbo siūlydamas nebegrįžti prie kompensacijų už nuomą.

Kaip posėdyje informavo „Invegos“ generalinis direktorius Kęstutis Motiejūnas, paraiškų terminas šiai paramos priemonei baigiasi lapkričio 30 dieną.

„Priminsiu, kad kompensacijos apmokėjimo laikotarpis jau yra pasibaigęs, buvo nuo kovo iki rugpjūčio. Šiai dienai nenumatoma priemonės tęsti.

Skirta 40 mln. eurų ir manome, kad juos visus panaudosime visoms pateiktoms paraiškoms“, – sakė jis.

M. Majauskas replikavo, kad kompensacijos už nuomą yra pinigams imli priemonė.

Jis taip pat sakė, kad pagalba nuo pandemijos nukentėjusiam verslui yra absoliutus Seimo prioritetas.

„Nes pagelbėdami verslui, mes išsaugosime darbo vietas, o išsaugodami darbo vietas, saugosime ir šeimas, žmonių sveikatą, socialinę rimti, užtikrinsime ekonomikos augimą. Praradę darbo vietas, vis tiek turėsime žmonėms padėti, vis tiek mokėti pajamas ir tai vis tiek kainuos“, – sakė M. Majauskas.

Mykolas Majauskas

Norėtų bent 50 proc.

Trečiadienį Vyriausybė posėdyje sprendžia dėl subsidijų, kurios būtų mokamos įmonėms su bent 30 proc. pandemijos metu kritusia apyvarta.

Nurodoma, kad išmokos dydis galėtų siekti 25 proc. pernai įmonės sumokėtos gyventojų pajamų mokesčio sumos.

Trečiadienį BFK posėdyje kalbėję Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Andrius Romanovskis ir Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė sakė, kad anksčiau verslui buvo žadama 50 proc. sumokėto GPM, todėl mažesnis pasiūlymas nuvylė.

Kaip posėdyje sakė J. Rojaka, artimiausiu metu verslas gali tikėtis ir papildomų lengvatinių „Invegos“ paskolų.

„Subsidijoms reiktų iki 150 mln. eurų, bet priklausomai nuo karantino trukmės, gali būti ir daugiau, – sakė ji. – Lengvatinėms paskoloms reiktų 30 mln. eurų.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)