Gyventojai svajoja apsipirkti pigiau


Jausmas, kad iš parduotuvės grįžta pustuščiu krepšiu ir smarkiai ištuštėjusia pinigine – gyventojams niekur nedingsta.

„Nieko nenusiperki, o skaitliukas sukasi. Na, toks gyvenimas“, – LNK žinioms teigė parduotuvėje sutikta moteris.

„59 eurai, atrodo. Ne būtiniausios prekės, bet tokios kasdieninės: duona, salota – tokios. Pavakarieniauti“, – dalijosi vyras.

„Norėtųsi pigiau apsipirkti“, – nuogąstavo kitas pašnekovas.

Anksčiau galimybių apsipirkti pigiau būdavo Lenkijoje. Dabar Lietuvos gyventojai ir kaimynystėje pigesnių prekių ieško rečiau.

„Galbūt ten ir pigiau, bet vis tiek kainuoja nuvažiavimas – benzinas, laikas. Nežinau, ar ten taip jau pigiau“, – svarstė moteris.

Kiti prisimena ankstesnes patirtis.

„Buvome gal kokie 5-7 metai atgal. Buvau važiavęs dėl kokybiškų produktų. Tada važiavau į Bialystoką, į Suvalkus nevažiavau“, – dalijosi vyriškis.

O yra ir tokių, kurie į viską stengiasi žvelgti itin kritiškai.

„Jeigu geresnis produktas, yra kokybė – manau, kad ir čia mes mokame už tai, ir ten tas pats“, – nuomone pasidalijo kalbinta moteris.

Lietuviai šluoja Suvalkų parduotuves

Lenkijoje panaikintas nulinis pridėtinės vertės mokestis maistui


Nuo šio mėnesio antiinfliacinis skydas, saugojęs lenkų pinigines, panaikintas. Jį keičia 5 procentų PVM. Manoma, kad pirmiausia kainos šoktels mažose parduotuvėse ir turguose, o tik vėliau didžiuosiuose prekybos centruose.

„Kai kurie ramina, kad kol kas dar turi atsargų, kurios įsigytos dar kovo mėnesį, tad dar bent jau savaitę ar kelias gali nekelti tų kainų, bet, žinoma, prognozės yra tokios, kad 5 procentais ar net ir daugiau kainos turės išaugti“, – pastebėjo Rytų Europos kolegijos Vroclave vadovas Laurynas Vaičiūnas.

Žurnalistas Romas Sadauskas-Kvietkevičius šią savaitę apsilankė Lenkijoje ir įvertino, kaip pasikeitė kainos prekybos tinkluose. Plačiau jo įspūdžius galite skaityti čia.

Lenkijos zlotas

Kainas Lenkijoje kelia ir pabrangęs zlotas.

„Euras kainavo 4,70 zloto, o šiuo metu kainuoja 4,30 zloto. Skirtumas yra 10 procentų, tad ir pasikeitusį zloto kursą reikėtų pridėti, ne tik 5 procentus PVM maisto produktams“, – teigė L. Vaičiūnas.

Lietuvių apsipirkinėjimams Lenkijoje ekonomistas skelbia galą.

„Augant atlyginimams, lėtėjant infliacijai ir stiprėjant Lenkijos zlotui – apskritai Lietuvos gyventojų motyvacija pirkti prekes Lenkijoje bus vis mažesnė ir mažesnė“, – tvirtino banko „Citadele“ ekonomistas Aleksandras Izgorodinas.

Tiesa, kainų analitikai tam prieštarauja, esą 5 procentų PVM Lietuvos žmonių nuo apsipirkimo Lenkijoje neatbaidys, mat kainos Lietuvoje vis tiek bus aukštesnės.

„Kainų skirtumai yra akivaizdūs. Sviestas – jeigu pas mus atsijojama yra šiek tiek virš euro ir yra net ne 200 gramų, o šiek tiek mažesni pakeliai, tai Lenkijoje buvo ir 60, ir 70 euro centų“, – pavyzdžiais dalijosi „Pricer.lt“ vadovas Arūnas Vizickas.

Vis dėlto, tikėtina, kad ilgainiui maisto kainos Lietuvoje ir Lenkijoje panašės, tad tikrai nebe maistas labiausiai į Lenkija vilios lietuvius.

„Nebus prasmės važiuoti į Lenkiją sviesto pakelio ar pieno, jeigu bus galima nuvažiuoti nusipirkti skalbimo mašiną, televizorių ar kažką, kas tikrai kainuos pastebimai mažiau, nei Lietuvoje“, – kalbėjo L. Vaičiūnas.

Lietuviai šluoja Suvalkų parduotuves

„Statybinės medžiagos, visa buitinė įranga, vaistai, netgi paslaugos, tai yra viešbučiai, pramogos ten yra pakankamai patraukliomis kainomis. Tai tikrai ištraukia pinigėlius, sunkiai uždirbtus Lietuvoje“, – teigė A. Vizickas.

Pasakė, kam daugiausiai pinigų lietuviai išleidžia Lenkijoje


Jau ir praeitų metų duomenys rodo, kad Lietuvos gyventojų išlaidų Lenkijoje didžiausia dalis skirta ne maistui, o kitoms prekėms – rūbams, buitinei technikai ir kitoms namų prekėms. Maistas, gėrimai, tabakas – jau 2023 metais tarp Lietuvos gyventojų išlaidų Lenkijoje sudarė mažumą. Be to, pigių lenkiškų produktų vis dažniau galima rasti ir Lietuvoje.

„Ne mes turėtume važiuoti paskui produktus, o produktai turėtų eiti paskui mus. Pieno produktuose, iš tikrųjų, mes matome labai didelę invaziją lenkiškų produktų į prekybos tinklų lentynas“, – atkreipė dėmesį A. Vizickas.

Arūnas Vizickas

Vis dėlto, ekspertai vienbalsiai sutinka, kad bent jau degalų piltis Lenkijoje tikrai neverta.

„Tiek Lietuvoje, tiek Lenkijoje iki birželio mėnesio, tikėtina, degalų kaina didės. Lenkijoje, tikriausiai, degalų kaina kils sparčiau negu Lietuvoje, nes per rinkimus, panašu, Lenkijos valdžia naudojo strateginį degalų rezervą, kad kompensuotų naftos kainos augimą“, – aiškino A. Izgorodinas.

Lietuviai šturmuoja Seinų parduotuves

Dažniausiai, Lenkijoje apsiperka Lietuvos kaimų gyventojai, kurie gyvena bent 50 kilometrų nuo sienos.

Visą reportažą rasite LNK portale: