Kiaulės dantis neišgąsdino

Kaunietis Tomas pasakojo, kad Birštono sanatorijoje „Eglė“ panašiu metu savaitgalį praleido 2014 m.

„Atvažiavau penktadienį po pietų, išvažiavau sekmadienį ryte. Ėmiau įprastinį paslaugų paketą – nakvynė, maitinimas ir pasirinktos procedūros – purvo vonia, povandeninis ir įprastinis masažas. Gaila, neprisimenu, kiek tiksliai mokėjau, bet tikrai ne daugiau kaip 300 Lt. (apie 87 Eur)”, – sakė vyriškis.

Tąkart jis džiaugėsi puikiai pailsėjęs ir atgavęs jėgas, paslaugomis nesiskundė, nors, esą, ragaudamas valgykloje patiektą šaltieną rado kiaulės dantį.
Birštonas: Sanatorija "Eglė"

„Įspūdžiai tikrai buvo geri, tad pamaniau, kodėl nepakartojus tokio savaitgalio. Bet kai atsiverčiau „Eglės“ interneto puslapį ir pažiūrėjau dabartines paslaugų kainas, mintyse riebiai nusikeikiau. Analogiška gydomoji savaitgalio programa dabar kainuoja mažiausiai 162 eurus – vos ne dvigubai tiek, kiek mokėjau prieš pora metų“, – stebėjosi pašnekovas.

Dar labiau jį nustebino tai, kad panašūs paslaugų paketai kitose sanatorijose Birštone ar Druskininkuose kainuoja kone lygiai tiek pat. Taigi, jis atsisakė minties apie tokį savaitgalį.

Kitas DELFI skaitytojas Kęstas kaip ir kiekvienais metais dalį žiemos atostogų su dviem vaikais ir žmona praleido Druskininkų sanatorijoje „Lietuva“.

„Mes buvome savaitės viduryje. Ir, kaip čia sakyt, susidarė įspūdis, kad ten laikas sustojęs: viskas kaip visada, lygiai taip kaip prieš metus, kaip prieš dvejus. Tik kainos užkeltos – kaip buvo litais, taip dabar eurais“, – pasakojo vilnietis.

Už dviejų suaugusių ir dviejų vaikų tris nakvynes „mažam apšiurusiam kambariuke“, maitinimą ir į paketą įtrauktas procedūras jis sumokėjo apie 600 eurų.

„Aišku, galiu klysti, tačiau tikrai pasirodė, kad viskas pabrangę. Pavyzdžiui, taip vadinama už perlinę vonią prieš pora metų reikėjo mokėti 8 litus, dabar – 8 eurus. Suprasčiau, jei būtų kokybė pasikeitus ar dar kas nors. O čia – viskas tas pats, tik ne litais, o eurais”, – nuostabos neslėpė pašnekovas.

Kaina augo natūraliai

AB „Eglės sanatorija“ rinkodaros ir pardavimų direktorius Edgaras Briedys pripažino, kad Birštone veikiančio sveikatingumo centro paslaugos pabrango, tačiau tam esą buvo objektyvių priežasčių.

Anot direktoriaus, objektyvumo dėlei reikėtų lyginti „Eglės“ sanatorijų Druskininkuose ir Birštone. Dzūkijos kurorte yra du paslaugų kainų lygiai – įprastinis ir „plius“. Pirmosios paslaugos šiemet kainuoja 45 eurus – tai euru mažiau nei pernai. Euru atpigo ir „pliusas“, dabar kainuojantis 65 eurus.

„O kalbant apie Birštoną situacija kitokia. 2014 m. populiariausias paslaugų paketas kainavo 45, 2015 m. – 51 eurą, o 2016 m. – maždaug 60 eurų. Vis dėlto siūlyčiau nesiremti spekuliacijomis ir nežiūrėti tik į kainas, bet atsižvelgti ir tikrąsias pabrangimo priežastis. Galiu vienareikšmiškai pasakyti tai buvo ne dėl euro – o dėl pačių paslaugų.

Kai atsidarėme 2013 m. metais per vidurį, buvome labai mažiukai, dar ne tokie, kokie iš principo turime būti. Tai taip ir buvo, pagal galimybes, kokias paslaugas galėjome teikti, tokias kainas, prisitaikydami prie Birštono ir turėjome“, – tikino E. Briedys.

Anot jo, vėliau sanatorija augo, plėtėsi, atsirado naujo gydyklos, pradėtos teikti naujos paslaugos, padidintas apgyvendinimo plotas ir komfortas.

„Todėl kaina augo natūraliai. Dabar, vertinant kas yra šiemet, mes jau padarėm sanatoriją tokią, kokia turi būti pagal savo koncepciją. Galima vertinti, kad dabartinė kaina ir yra ta, kurią planavome rinkoje ir kokią norėjome turėti už visas paslaugas, procedūras ir gydyklas. Taigi, kainų augimas – faktas kaip blynas. Bet tai tikrai niekaip nesusiję nei su litu, nei su euru ar dar kažkuo – tai yra rinka“, – paaiškino direktorius.

Paslaugos atpigo dėl rusų

„Grand Spa Lietuva“ rinkodaros direktorius Audrius Abromavičius neigė, kad bendrovės teikiamos paslaugos pabrango, priešingai, dėl sumažėjusio lankytojų srauto jos esą atpigo.

„Mūsų paslaugų kainos kinta atsižvelgiant į tendencijas rinkoje. Šiuo laikotarpiu sumažėjusias kainas lėmė drastiškai sumažėję klientų srautai iš Rusijos bei Baltarusijos. Sumažėjusi paklausa iš minėtų šalių pastebima ne tik mūsų viešbutyje ar Druskininkuose apskritai, bet ir analogiškas paslaugas teikiančiose sanatorijose kitose šalyse – Lenkijoje, Čekijoje. Norėdami išlikti konkurencingi rinkoje, atitinkamai reguliuojame kainas“, – komentavo jis.

Direktoriaus teigimu, pati populiariausia paslauga „Universali gydymo programa”, į kurią įeina nakvynė dviems asmenims trijų žvaigždučių viešbutyje Lietuva, švediško tipo maitinimas 3 kartus per dieną, 5 gydomosios procedūros bei neribotas apsilankymas vandens parke šį vasarį kainavo 122 eur, 2014 m. vasarį – 501 litą arba 145,1 Eur.

„Taigi matome kainos sumažėjimą 23,1 Eur. Panaši kainų tendencija stebima ir kitose gydymo programose. Be abejo, sanatorinių paslaugų kainos priklauso nuo sezoniškumo, šventinių laikotarpių (šiuo metu kainos mažesnės nei, tarkime, liepos – rugpjūčio mėnesiais ar kalėdiniu laikotarpiu ir pan.) ir kitų kriterijų. Taip pat užsakant visą gydymo programą bendra kaina bus mažesnė nei užsisakinėjant apgyvendinimą ir kiekvieną procedūrą individualiai“, – aiškino A. Abromavičius.

Jis tikisi, kad sanatorijos užimtumas šiemet bus panašus kaip ir praėjusiais metais. O Rusijos ir kitų NVS klientus pakeis kitų šalių turistai.

„Pagrindinės augančios rinkos mūsų sanatorinio gydymo segmente: Lenkija, Latvija, Vokietija, Izraelis. Labai maloni žinia, jog didžiausias klientų augimas stebimas iš vietinės rinkos – Lietuvos“, – džiaugėsi direktorius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1164)