Konsultacijų bendrovė „Henley & Partners“ sausį paskelbė atnaujintą pasų indeksą, kuris sudaromas remiantis Tarptautinės oro transporto asociacijos (IATA) duomenimis. Lietuvos Respublikos (LR) pasas jame užima 8 vietą (pernai – 10-ą), ją dalydamasis su Estijos pasu.

Remiantis šiuo šaltiniu, 2024 metais su LR pasu galima be vizų aplankyti 187 pasaulio šalis iš 227 esančių reitinge. Tarp šalių, kur lietuviams reikia vizos, yra Afganistanas, Malis, Azerbaidžanas, Rusijos Federacija, Indija, Šiaurės Korėja, Sirija, Sudanas.

„Henley & Partners“ pažymi, kad pirmą kartą per 19 metų reitingo viršūnėje yra net šešios šalys – pirmą vietą užimą Prancūzija, Vokietija, Italija, Ispanija, Japonija ir Singapūras – jų piliečiai gali be vizų pasiekti 194 valstybes.

LR paso stiprėjimas per pastaruosius metus:


Antrą vietą dalijasi Suomija, Švedija, Pietų Korėja, kurių pasai užtikrina bevizį režimą 193 šalyse. Trečioje reitingo vietoje yra Austrija, Danija, Airija ir Nyderlandai (192). Lenkija šeštoje vietoje (189), JAV – septintoje (188), Latvija – devintoje (186).

Reitingo kūrėjai teigia, kad bendra tendencija yra didėjanti kelionių laisvė, tačiau atotrūkis tarp sąrašo viršuje ir jo apačioje esančių valstybių dar niekad nebuvo toks didelis. Liūdniausia situacija yra Afganistane: šalis yra paskutinė reitinge, 104-oje vietoje, o be vizų su jos pasu galima pasiekti vos 28 šalis. Žemai yra ir Sirija, Irakas, Pakistanas, Jemenas, Somalis, Nepalas ir Šiaurės Korėja.

Atkreiptinas dėmesys, kad vizų gali nereikėti apskritai arba jos išduodamos jau atvykus (angl. visa on arrival, VOA), pavyzdžiui, Lietuvos piliečiai vizą gauna jau nusileidę Egipte. Šis reitingas neakcentuoja tokių skirtumų, traktuodamas Egiptą kaip bevizę destinaciją. Savo ruožtu, keliaujantiems į Afganistaną lietuviams viza reikėtų rūpintis iš anksto (keliauti į šią šalį nepatariama).
Atostogos

Į vizų reikalavimų niuansus atsižvelgia kitas reitingas: „Passport Index“, sukurtas Kanadoje įsikūrusios konsultacijų kompanijos „Arton Capital“. Šis sąrašas pristatomas kaip „realiu laiku“ nuolat atnaujinamas indeksas, besikeičiantis kartu su pokyčiais vizų režimuose. Jame vertinamos kelionės į 198 valstybes.

Čia Lietuvos pasas yra 7 vietoje, kurią dalijasi su Estija, Malta, Slovėnija, Kanada, Kroatija ir Australija. LR pasas sąraše turi 172 „mobilumo taškus“, nes su juo galima be vizų pasiekti tiek šalių (126 valstybes galima pasiekti be vizų, dar 46 taikomas vizų išdavimas atvykus), tačiau 26-iose šalyse viza teks rūpintis iš anksto. Šaltinis pažymi, kad pasaulio pasiekiamumas (world reach) Lietuvos piliečiams sudaro 86 proc.

Šiame reitinge atspindima ir COVID-19 pandemija, kai buvo stipriai suvaržytos kelionių galimybės, todėl matyti ir lietuviško paso galios kritimas tuo metu ir visiškas „atsigavimas“ dabar:


Šio reitingo pirmoje vietoje yra Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE): su šios šalies pasu galima be vizų vykti į 179-ias šalis (132-is be vizų, 47-iose galioja vizų išdavimas atvykstant). Pasaulio pasiekiamumas JAE piliečiams – 90 proc.

Antroje vietoje aptinkamos tos pačios šalys, kaip ir „Henley“ indekso viršūnėje: Vokietija, Ispanija, Prancūzija, Italija, ir dar prisijungia Nyderlandai. Trečioje vietoje – Švedija, Suomija, Liuksemburgas, Austrija ir Šveicarija.

Sąrašo apačioje – jau ankstesnio reitingo žemumose užfiksuotos šalys: Irakas, Pakistanas, Afganistanas ir Sirija. Pastarosios šalies pasas yra pats silpniausias šiame reitinge (su juo vizų reikės 159 šalyse, o nereikės 39-iose).

Apibendrinant galima teigti, kad laisviausiai gali jaustis didelė dalis Europos gyventojų ir kelios Azijos šalys: Japonija, Pietų Korėja bei Singapūras. Aukštai reitinguose yra ir Šiaurės Amerikos valstybės: JAV bei Kanada.

Prieš vykstant į užsienį rekomenduojame pasitikrinti konkrečios šalies saugumo padėtį ir tikslius vizų reikalavimus. Aktualią informaciją teikia Lietuvos tarnybos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)