Tuo metu tarptautinio kelionių organizatoriaus „Tez Tour“ ryšių su visuomene ir rinkodaros skyriaus vadovė Inga Aukštuolytė prideda, kad keliautojų srautai į Turkiją ne tik pasiekė priešpandeminį lygį, bet ir jį viršijo.

Visgi, anot S. Bartkaus, nors skrydžių į Turkiją daugėja, srautai į kitas populiarias kryptis išlieka panašių apimčių.

„Pagal skrydžių populiarumą pagrindine kryptimi išlieka Turkijos kurortas Antalija ir šiais metais ten vyksta ypač didelis skaičius keliaujančių. Yra dienų, kai vyksta 8 skrydžiai per dieną ir kartais netgi dar daugiau. (…) Skrydžių į Antaliją bus arti pusės visų užsakomųjų skrydžių vyksiančių visomis kryptimis į Viduržemio jūros kurortus vasaros metu“, – Eltai teigė S. Bartkus.

„Ar tai būtų Graikijos salos ar Bulgarijos kurortai, tai turbūt tas srautas yra daugiau-mažiau įprastas su tuo, ką matydavome ankstesniais metais. Bet kas liečia patį masinį turizmą, tai Turkija išlieka populiariausia ir labiausiai auganti“, – paminėjo jis.

Anot aviacijos eksperto, išliekantis Turkijos populiarumas gali būti paaiškintas įpročiu, santykiniu šalies artumu prie Lietuvos, lyginant su kitomis kurortinėmis šalimis, bei „viskas įskaičiuota“ viešbučiais. Anot jo, „viskas įskaičiuota“ koncepcija yra ypač populiari tarp atostogaujančių iš Lietuvos, bet daugelyje krypčių nėra išvystyta.

„Vienas dalykas yra tam tikros istorinės priežastys, nes lietuviai yra pratę prie šios krypties. Kita priežastimi galima laikyti geografiją, nes lyginant su Ispanija, Turkija yra santykinai arti, kas reiškia palyginti žemas kainas. Nes jeigu turistai iš Jungtinės Karalystės vyksta atostogauti, populiariausios kryptys yra Balearų Salos, Maljorka, Malaga, bet jiems yra toli skristi iki Turkijos, kas automatiškai kelia paketo kainas. Ir tas, „viskas įskaičiuota“ koncepcijos populiarumas Lietuvos rinkoje yra pakankamai didelis. Kitose kryptyse nėra tas produktas taip išvystytas“, – komentavo jis.

 Alanija, Turkija

S. Bartkus paminėjo, kad tarp naujų ir netradicinių atostogų krypčių auga Tuniso populiarumas. Visgi, jo manymu, tai nedažna kryptis, kelionių organizatorių naudojama kaip alternatyva Turkijai.

„Kas iš tokių augančių krypčių, tai galbūt galima paminėti Tunisą, bet čia yra nišinė kryptis ir nelygintina su populiariausiomis. Bet galima pastebėti, kad kažkiek ji auganti ir manau, kad tai susiję su tuo, kad kelionių organizatoriai ieško kažkokių alternatyvų, kurios kainos ir kokybės prasme galėtų būti tam tikras pakaitalas tai pačiai Turkijai. Tai galime pastebėti, kad daugiau pasiūlymų ir į tą patį Tunisą yra šią vasarą. Bet su kitomis kryptimis populiarumu lyginti negalima“, – sakė jis.

„Tez Tour“ atstovė: keliautojų skaičius į Turkiją viršijo priešpandeminį lygį

„Tez Tour“ atstovė I. Aukštuolytė teigė, kad 2023 metais lietuviai dar labiau linkę keliauti į Turkiją nei 2019 metais – keliautojų srautai 17 proc. viršijo priešpandeminį lygį. Taip pat, anot jos smarkiai padaugėjo kelionių į Graikiją, bei populiarumą vis dar išlaiko Bulgarija, Egiptas ir tam tikri Ispanijos kurortai.

Vilniaus oro uostas

„Lietuviai su turizmo paslaugų paketu 2022 m. dažniausiai keliavo į Turkiją, Graikiją, Egiptą. Lyginant su 2019 m., 2022 m. keliavusių į Turkiją skaičius išaugo 24 proc., o į Graikiją – net 78 proc.

Panašios tendencijos dėl populiariausių keliautojų krypčių turėtų išsilaikyti ir 2023-aisiais. „Tez Tour“ pardavimų statistika rodo, kad 2023 m. keliautojų skaičius į Turkiją auga 17 proc., lyginant su 2019 metais“, – Eltai teigė I. Aukštuolytė.

„Vasaros sezono atostogoms Lietuvos keliautojai dažniausiai renkasi Turkijos kurortus Antaliją, Alaniją, Bodrumą. Taip pat populiarumu nenusileidžia Graikija su savo salomis Kreta, Rodu, Korfu, žemyninėje dalyje esančiu Peloponesu. Didelio populiarumo sulaukė šiais metais grįžęs Egiptas. (…) Mėgstamiausių Lietuvos keliautojų krypčių sąraše yra ir Bulgarijos kurortai, gražuolė Maljorka ir ispaniškoji Malaga“, – aiškino ji.

Nors I. Aukštuolytė taip pat teigia, kad lietuviai neeksperimentuoja su savo atostogų kryptimis, visgi matomas išaugęs polinkis su organizatorių pagalba keliauti į Ispanijos, Italijos ir Sakartvelo kurortus.

„Žymių pokyčių Lietuvos keliautojų atostogų kryptyse nefiksuojame – lietuvių pamėgtos ir laiko patikrintos kryptys populiariausiomis išlieka jau ne vienerius metus. Ženklesnį pokytį fiksuojame praėjusiais metais šoktelėjusį Madeiros populiarumą, kuris išlieka ir šiais metais“, – komentavo „Tez Tour“ atstovė.

„Lietuviai vis dažniau su kelionių organizatoriais keliauja ir į Barseloną, Italijos kurortus, Sakartvelą – šios kryptys prieš kelionių sektorių sukrėtusią pandemiją ir karą Ukrainoje buvo dažniau pasirenkamos savarankiškų keliautojų“, – pridūrė ji.