Lengvatos panaikinimas palietė ne tik restoranus ir kavines

Vienoje Vilniaus mokykloje kasdien pietauti susirenka vis mažiau vaikų.

„Mes matome mažiau valgančių vaikų, negu valgė iki naujų metų. Tiesiog pastebime, kad tėvai įdeda maisto iš namų, vaikai valgo atšalusį arba sausą maistą“, – pasakojo Ugdymo įstaigų maisto gamintojų asociacijos vadovė Eurika Turonienė.

Problema – ne maisto skonis, o kaina, mat, panaikinus PVM lengvatą maitinimo sektoriui, tai palietė ne tik restoranus ar kavines, bet ir mokyklas, darželius, ligonines, senelių namus.

„Pietų kompleksas, kuris kainavo 3,80 Eur, po PVM pakėlimo jau kainuoja 4,20 euro“, – teigė E. Turonienė.

Pietūs mokyklos valgykloje

PVM tarifas šiemet grįžo į senąsias vėžias ir siekia 21 procentą. Anksčiau buvo 9 procentai.

„Galvojame, gal kažkur kitur pietauti, bet čia – mokykloje – bent maistas karštas ir skanus. Nenorime keisti maisto, norime šito, tačiau tas kainas reikėtų šiek tiek sutvarkyti“, – teigė moksleivio mama Marija.

Kainas padidino dar ne visi

Didieji restoranai tikina, kad, net ir galiojant PVM lengvatai, išgyventi buvo sudėtinga, mat užspaudė išbrangusi elektra, padidinti darbuotojų atlyginimai.

„PVM mums šitą situaciją palengvina, padaro įmanoma arba padaro neįmanoma. Nėra taip, kad 210 tūkstančių yra skirtumas nuo 90 ir mes šiuos pinigus ištaškome. Mes juos investuojame į mūsų klientų poreikius, vien tam, kad jų būtų daugiau, nes ši rinka yra labai konkurencinga“, – dalijosi „HBH Vilnius“ vadovė Aida Čepukaitė.

Lauko kavinė

Ekonomistai skaičiuoja, kad bent kol kas klientams kainos kavinėse ir restoranuose kilo nesmarkiai – maždaug 3 procentais. Tai reiškia, kad, jeigu už kepsnį pernai mokėjote 3 eurus – šiandien jis brango 9 centais. Taip yra tik todėl, kad dar ne visos įstaigos kainas didino, bet situacija gali greitai kisti.

„Natūralu didinti kainas, nes kita alternatyva yra ta, kad tiesiog mažės maitinimo įstaigų pelningumas arba augs nuostolingumas, ypač, turint omenyje, kad pirmieji du mėnesiai – jie būna pakankamai prasti maitinimo sektoriui. Manome, kad tas procesas toliau vyks“, – teigė SEB banko ekonomistas Tadas Povilauskas.

Tadas Povilauskas

Tik galbūt kainos augs ne taip greitai.

„Mums vieną meniu atspausdinti kainuoja kelis tūkstančius, tai mes jau turime pasiskaičiuoti, kiek mums vidutiniškai didės kaina ir vieną kartą per metus pakelti kainą, ką mes ir darome, jeigu matome, kad situacija nėra gera. Mes gal apie 10 procentų kėlėme kainą, stengdamiesi amortizuoti visų metų kylančias ir krentančias kainas“, – teigė „HBH Vilnius“ vadovė.

Tikrasis vaizdas išryškės vasario pabaigoje

Viešbučių ir restoranų asociacija įsitikinusi – valstybė PVM lengvatą panaikino pernelyg anksti, esą kitos Europos valstybės apie tai dar net negalvoja. Asociacija prognozuoja, kad Lietuvos maitinimo sektorius ir vėl panirs į šešėlį.

„Čia kaip aiškina, kad mes tik gąsdiname, tai mes nieko negąsdiname. Mes labai nenorime, kad bankrutuotų ir labai gaila smulkaus verslo“, – teigė asociacijos vadovė Evalda Šiškauskienė.

Evalda Šiškauskienė

Vis dėlto, kai kurie ekonomistai įsitikinę, kad situacija – ne tokia sudėtinga.

„Restoranams šie metai turėtų būti labai neblogi, net nepaisant to, kad PVM mokestis padidėjo“, – teigė „Citadele“ ekonomistas Aleksandras Izgorodinas.

Tačiau maitinimo įstaigas atstovaujanti asociacija atremia, kad jau vasario pabaigoje skaičiai parodys, su kokiais finansiniais sunkumais susiduria sektorius.

„Daug regionų ir mažų įmonėlių dar net nelabai supranta, kas jų laukia. Manau, kad jie patys tiek neuždirba, kiek jie turės sumokėti mokesčių. Tada bus tikrasis vaizdas“, – teigė E. Šiškauskienė.

Lauko kavinė

Tačiau ekonomistas tikina, kad mokestinę naštą restoranams ir kavinėms palengvins patys klientai.

„Sulėtėjusi infliacija ir kylantys atlyginimai – jie jau davė impulsą gyventojų finansinei būklei, kas reiškia, kad žmonės finansiškai jaučiasi gerai“, – teigė A. Izgorodinas.

Kur kas labiau restoranų, kavinių ir panašių maitinimo įstaigų Lietuvoje paslaugos brango pernai – apie 8,5 procento. Toks kainų kilimas tuo metu pralenkė tiek Latviją, tiek ir Estiją, kur kainos didėjo vidutiniškai 7 procentais. Ekonomistai viliasi, kad šiemet kilsiančios kainos – klientų srauto kavinėse nesustabdys.

Visą reportažą rasite LNK portale: