Jame nurodoma, kad sutarus dėl euro įvedimo 2015 m., minimali alga turi didėti tiek, kiek numatyta Darbo partijos programoje.

Politikė pabrėžia, kad valdančiosios koalicijos partneriai, ruošiant Vyriausybės programą, sutarė, kad minimali alga bus nuosekliai didinama.

„Dar 2011 metų pabaigoje tuo metu opozicijoje buvusios parlamentinės partijos pasirašė susitarimą su profesinėms sąjungomis, kuriuo įsipareigojo, jog minimalus mėnesinis atlyginimas sudarytų 50 proc. einamųjų metų vidutinio darbo užmokesčio. Šiuo metu vidutinis darbo užmokestis Lietuvoje yra 2305 litai, tad minimali algą atitinkamai jau turi būti 1152 litai. Tokį įsipareigojimą pasirašė pats socialdemokratų partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius. Todėl mane labai stebina, kodėl socialdemokratų deleguotas finansų ministras, nesuderinęs šio klausimo su koalicijos partneriais ir savo partijos vadovais, leidžia sau svaidytis tokiais neatsakingais pareiškimais“, — pranešime spaudai cituojama L. Graužinienė.

Šį klausimą esą ketinama kelti artimiausiame politinės tarybos posėdyje.

Taip pat L. Graužinienė spekuliatyviais pavadino bandymus vengti minimalios algos didinimo dėl neva pablogėsiančios aplinkos eurui įvesti.

Politikė pabrėžia, kad didesnė minimali alga nesutrukdė Latvijai prisijungti prie euro zonos: „Ką tik eurą įsivedusioje Latvijoje minimali alga yra 1105 litai, Estijoje, kuri jau turi eurą, po jo įvedimo minimali alga padidėjo iki 1225 litų. Esu įsitikinusi, kad jeigu valdančiojoje koalicijoje bus sutarta dėl euro įvedimo 2015 metais, įvedus eurą, minimali alga turi būti ne mažesnė kaip 1509 litai“.

R. Šadžius ketvirtadienį išsakė nuomonę, kad minimali mėnesio alga procentais turėtų didėti panašiai tiek pat, kiek vidutinis darbo užmokestis.

„Finansų ministerijos skaičiavimai rodo ir prognozės rodo, kad 2014, 2015, 2016 metais vidutinis darbo užmokestis Lietuvoje turėtų augti maždaug apie 5 proc. kiekvienais metais. Manau, kad minimalios mėnesinės algos augimas turėtų būti panašus", - interviu Žinių radijo laidai "Pozicija" ketvirtadienį sakė atostogaujantį premjerą pavaduojantis ministras R. Šadžius.

DELFI primena, kad 1509 Lt minimali alga buvo Darbo partijos rinkiminės programos ašis. Tuo metu Vyriausybės programoje numatyta, kad atsigaunant ekonomikai, nuosekliai didins minimalųjį darbo užmokestį, siekdami, kad jis artėtų prie 50 proc. vidutinio darbo užmokesčio.

Šiuo metu minimalus atlyginimas neatskaičius mokesčių Lietuvoje yra 1 tūkst. Lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1357)