Savivaldybė: vilniečiai stadiono nori


Nacionalinio stadiono statybų istoriją pastaruoju metu aptemdė naujos detalės. Buvusiam „BaltCap“ fondo, kuris valdė įmonę „Vilniaus daugiafunkcis kompleksas“, partneriui Šarūnui Stepukoniui buvo pareikšti įtarimai pasisavinus ir pralošus milijonines sumas iš įmonių fondų.

Tačiau Nacionalinio stadiono statybų istorija iškart įgavo naują vingį. Vilniaus miesto meras Valdas Benkunskas prieš savaitę pranešė, kad iš projekto traukiasi „BaltCap“ fondas, į jo vietą ateina vieno turtingiausių šalies žmonių Arvydo Avulio vadovaujama statybų bendrovė „Hanner“.

Pirmasis žingsnis, kad šie pokyčiai įvyktų, artimiausiame Vilniaus miesto tarybos posėdyje turi būti pateiktas sprendimo projektas, kuriuo bus keičiama koncesijos sutartis ir bus indeksuojama kaina.

„Jeigu indeksavimo nebus, manęs čia nebus. Su tokiais (indeksavimo) skaičiais, kokius rodė meras, galime išgyventi“, – teigė A. Avulis.

Be to, bus fiksuojami ir tokie dalykai, kad miestas ir Švietimo, mokslo ir sporto ministerija įsigyja papildomus darbus daugiafunkciniam kompleksui. Stadiono vietų skaičius bus didinamas nuo 15 iki 18 tūkst.

Kitas pakeitimas – mokėjimo grafikų peržiūrėjimas, jo sutrumpinimas. Anot V. Benkunsko, kalbama ne apie dešimtmečius, o du metus. Tai leis sutaupyti dešimtis milijonų eurų, nes reikės sumokėti mažiau palūkanų.

Ir nors Nacionalinio stadiono statybas ketinama pabaigti 2026 metų rudenį, visuomenė džiaugsmu netrykšta – viešoje erdvėje rasti gerą komentarą apie šį projektą yra labai retas dalykas. Žmonės yra nepatenkinti, pikti, teigia, jog dabar netinkamas laikas statyti stadioną ir taip leisti pinigus, nes prioritetas yra šalies gynyba.

„Nesakyčiau, kad to nepasitenkinimo dėl stadiono prisirpo, gal nepasitenkinimas yra dėl to, kad niekaip neįmanoma užbaigti paties projekto. Iš socialinių apklausų mes matome, kad patys vilniečiai tai mato kaip vieną iš pagrindinių, prioritetinių miesto darbų, kurie turi būti įgyvendinti. Ir mes labai džiaugiamės, kad radome būdą, kaip tęsti tą projektą“, – DELFI TV laidoje „Iš esmės“ teigė Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Adomas Bužinskas.

Jis buvo įsitikinęs, kad nėra iki galo etiška supriešinti šalies gynybos reikalas ir stadiono statybas, nes vadovaujantis tokia logika, dabar nereikėtų statyti ir darželių, mokyklų, kitų objektų. 

Opozicijai atstovaujantis Vilniaus miesto tarybos narys Aleksandras Nemunaitis tikino, kad dabartinę sutartį dėl nacionalinio stadiono statybų reikėjo nutraukti, skelbti naują konkursą, o ne esą mistiškai indeksuoti kainas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (60)