Lietuvos premjeras Algirdas Butkevičius pavadino tokį vizitą „visiškai nesuprantamu“. Savo dviejų dienų vizito Maskvoje metu Graikijos premjeras Rusijos televizijos kanalams teigė, kad Graikija vetavo Europos Sąjungos sankcijų plėtimą Rusijos atžvilgiu dėl jos įsitraukimo į Ukrainos konfliktą, rašo „International Business Times“.

„Mes pasinaudojome savo maža įtaka, kurią turime, kad išvengtumėme daugiau sankcijų, nukreiptų prieš Rusiją“, – sakė Graikijos premjeras A. Tsipras.

„Jūs turbūt žinote, kad Graikijos vyriausybės pozicija tokia, kad sankcijos niekur neveda, jos nuves prie aklavietės“, – pareiškė A. Tsipras.

Latvijos premjerė Laimdota Straujuma įvardino šios komentarus kaip „siurprizą“ ir teigė, kad Graikijos pozicija nepaveiks bendro Europos Sąjungos susitarimo Rusijos atžvilgiu.

Ispanijos užsienio reikalų ministras Jose Manuel Garcia-Margallo pasisakė prieš Graikijos poziciją ir „Euobserver“ teigė, kad „negaliu pritarti Graikijos premjero išsakytai pozicijai, kai tik bus atkurta tarptautinė teisė (Ukrainoje) ateis metas, kuomet teks ieškoti išeities, kaip išspręsti šią latentinę įtampą tarp Rusijos ir Europos Sąjungos.“

Ekspertai Graikijos premjero pareiškimuose įžvelgia šiek tiek daugiau nei tik taktiką.

„Graikai naudoja Rusiją, kad supykdytų Berlyną, išgąsdintų juos. Alexis Tsipras nori parodyti, kad turi ir kitų variantų“, – „Financial Times“ sakė Laisvojo Berlyno universiteto Graikijos-Rusijos santykių ekspertas Theocharis Grigoriadis.

„Bet jis neturi jokių intencijų padaryti Graikiją Rusijos satelitine valstybe. Rusai tai žino, vokiečiai tai žino. Tai vien tik teatras, graikų žaidimas ir man atrodo, kad tai atrodo kaip pudelio bandymas išgąsdinti liūtą“, – reziumavo ekspertas T. Grigoriadis.

The Economist“ žurnalas tokį Graikijos premjero poelgį įvardino kaip „gestų politikos“ apraišką, kuri buvo nukreipta į buvusius komunistų partijos atstovus jo koalicinėje vyriausybėje, kurie anksčiau pažėrė jam kritikos dėl derybų su užsienio kreditoriais.

Graikijos premjero vizitas į Maskvą nebuvo vienintelis įvykis, paskatinęs įtampą tarp Europos kreditorių ir Graikijos. Valstybė padidino savo spaudimą Vokietijai dėl reparacijų išmokėjimo Graikijai už šalies nacių okupaciją II pasaulinio karo metu.

Antradienį Graikijos vyriausybė Vokietijai pareiškė reikalaujanti 278,7 milijardų eurų siekiančios karo kompensacijos. Vokietijos ekonomikos ministras tokį Graikijos prašymą pavadino „kvailu“, rašė „The Guardian“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (523)