Nors kai kuriose srityse nuomonės išsiskiria, „JK išlieka įsipareigojusi pasiekti susitarimą, kurio pagrindas yra laisvosios prekybos sandoris“, teigiama Dauningo gatvės pranešime.

JK iš bloko išstojo sausio 31 d., iki metų pabaigos šalis privalo suderėti naują susitarimą dėl būsimų santykių su ES. Jei tai nepavyks, abi pusės bus priverstos susidurti su dideliais ekonominiais sunkumais. Tačiau JK premjeras Borisas Johnsonas pereinamojo laikotarpio pratęsti griežtai nesutiko.

ES vyriausiasis derybininkas Michelis Barnier penktadienį JK apkaltino derybų vilkinimu. Jis tvirtino, kad pastarajame derybų po „Brexito“ etape itin trūksta pažangos, o britų atstovai vengia aptarti svarbiausius klausimus.

Londonas savo ruožtu derybas pavadino „išsamiomis ir konstruktyviomis“.

Tačiau JK atstovai taip pat pastebėjo, kad „didelės pažangos, kuri padėtų užpildyti plyšius tarp mūsų ir ES, nebuvo pasiekta“.

JK atstovų teigimu, nemažai pasiekta „derantis dėl tokių esminių klausimų, kaip prekės ir paslaugos, energetika, transportas, civilinis branduolinis bendradarbiavimas“. Tačiau atstovai taip pat „apgailestavo, kad ES pasiūlyto prekybos paketo detalės smarkiai skiriasi nuo neseniai su kitomis nepriklausomomis šalimis suderėtų prekybos susitarimų detalių.

„Nuomonės išsiskyrė ir dar keliose kitose srityse“, – teigiama pranešime. JK atstovai piktinosi, kad ES siekia išlaikyti šiuo metu egzistuojančias žvejybos kvotas.

Dar vienas derybų ratas turėtų įvykti gegužės 11 d. Londonas teigė besitikintis pasiekti „subalansuotą bendrą susitarimą, kuriame atsispindėtų abiejų pusių politinė padėtis“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)