„Per pirmąsias netikro „referendumo“ Kryme, kuris buvo surengtas akivaizdžiai pažeidžiant Ukrainos įstatymus ir Ukrainos konstituciją, metines Jungtinės Valstijos dar kartą smerkia balsavimą, kuria nebuvo savanoriškas, skaidrus ar demokratiškas“, - sakė Valstybės departamento atstovė spaudai Jen Psaki.

Rusija pirmadienį pradėjo tris dienas truksiančias pompastiškas iškilmes, skirtas paminėti pirmąsias metines po Kryme surengto referendumo, per kurį šio Juodosios jūros pusiasalio gyventojai nubalsavo atsiskirti nuo Ukrainos ir prisijungti prie Rusijos Federacijos.

Vakarai Krymo atplėšimą nuo Ukrainos laiko neteisėtu teritorijos perėmimu.

„Rusija, pasitelkusi savo kariuomenę, jėga užėmė ir okupavo Krymą, suverenią Ukrainos teritoriją, ir tuomet surengė neteisėtą vadinamąjį referendumą, nevykusiai mėgindama pateisinti savo veiksmus“, - sakė J.Psaki žurnalistams.

„Per praėjusius metus Rusija ėmėsi didžiulio masto represijas Kryme, išstumdama nevyriausybines organizacijas ir priversdama kitų tautinių mažumų, įskaitant Krymo totorius, narius bėgti arba slėptis“, - pridūrė ji.

Kitame pareiškime J.Psaki nurodė, kad „šią savaitę, kai Rusija mėgina įteisinti savo cinišką ir suplanuotą Krymo „išvadavimą“, mes dar kartą patvirtiname, kad sankcijos, susijusios su Krymu, nebus atšauktos, kol tęsis okupacija“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (145)