Pieno produktai rusiškomis etiketėmis parduotuvių lentynose pasirodė po to, kai Rusijos vartotojų teisių priežiūros tarnyba "Rospotrebnadzor" juos išbrokavo ir neleido įvežti į šalį, kuri yra viena didžiausia Lietuvos pienininkų eksporto rinka.

Didžiausias šalies mažmeninės prekybos tinklas "Maxima" Rusijos rinkai skirtais pieno produktais prekiauja jau nuo pirmadienio. "Maxima" buvo pirmasis iš prekybos centrų, "įsileidęs" šiuos produktus.

"Iš tikrųjų paklausą, priklausomai nuo produkto, pastebime, bet pardavimai yra šoktelėję nuo keliolikos iki keliasdešimt procentų. Tie produktai perkami, nes yra mažesnė kaina. Tolygiai yra perkami ir kiti produktai todėl, kad ir kitų produktų kainos lietuviškai rinkai dabar irgi yra geros", - Eltai sakė parduotuvių "Maxima" komunikacijos vadovė Renata Saulytė.

Anot jos, pastebima, kad šiuo metu pieno rinka yra apskritai pagyvėjusi - tai esą lemia mažesnės kainos. Nors žmonės atidžiau skaito tokių produktų etiketes, bet dėl nenusileidžiančio skonio ir kokybės santykio juos perka.

"Ir skonis, ir kokybė yra tokie patys, tada lemiamu kriterijumi tampa žemesnė kaina", - sakė R. Saulytė.

Pasak prekybos tinklų "Iki" ir "Norfa" atstovų, juos Rusijos rinkai skirta produkcija pasiekė tik penktadienį, tad apie pardavimus kalbėti dar anksti.

"Šiandien turėjo pasiekti, kol kas pardavimų pakomentuoti negalime", - sakė "Iki" Viešųjų ryšių departamento vadovas Andrius Petraitis.

"Norfa" atstovas Darius Ryliškis patikino, kad produkcija yra gerokai pigesnė. D. Ryliškis skaičiuoja, kad kainų skirtumas siekia 30 proc.

"Rimi" prekybos centrus Rusijos rinkai skirta produkcija pasiekė ketvirtadienį, dar dalies laukiama penktadienį.

"Jau nuo vakar turime jogurtų, šiandien turėtų atsirasti varškytė. Palaipsniui pardavinėjame ir mes", - sakė "Rimi Lietuva" viešųjų ryšių vadovė Raminta Stanaitytė-Česnulienė.

Prekybininkai eksportui į Rusiją skirtais produktais planuoja prekiauti tol, kol baigsis produkcija bei bus poreikis, kuris, kaip rodo pardavimai, šiuo metu yra nemažas.

ELTA primena, kad sugriežtintas kontrolės priemones Lietuvos vežėjams Rusija pradėjo taikyti rugsėjo 12 dieną, o Rusijos vartotojų teisių apsaugos tarnyba ("Rospotrebnadzor") paskelbė nuo spalio 7 d. stabdanti kai kurių pieno produktų importą iš Lietuvos. Rusijos pusė tai motyvavo susilpnėjusia pieno produktų kokybės priežiūra.

Premjeras Algirdas Butkevičius ketvirtadienį pranešė, kad pirmadienį, į Lietuvą dėl pieno eksporto problemų atvyks Rusijos vartotojų teisių apsaugos tarnybos ("Rospotrebnadzor") trijų asmenų ekspertų delegacija.

Prieš savaitę Premjero patarėjas, buvęs ambasadorius Rusijos Federacijoje Antanas Vinkus Maskvoje dėl vadinamojo "pieno karo" susitiko su aukštais pareigūnais.

"Mes artimiausiu laiku laukiame specialistų, esame juos pakvietę, sėsime prie apskritojo stalo. Esu įsitikinęs, kad įmonių vadovai parodys aukščiausią technologijų ir higienos lygį, kokį ir turi. Būdamas Maskvoje pajutau, kad Rusijos žmonės laukia mūsų produkcijos ir mūsų verslininkai yra labai suinteresuoti turėti šią rinką",- sakė A. Vinkus.

Savo ruožtu Prezidentė Dalia Grybauskaitė Rusijos taikomus lietuviškų pieno produktų importo ribojimus pavadino politiniais ir paragino atsakingas institucijas ruošti reikiamą medžiagą Europos Komisijai, kad ši galėtų kreiptis į Pasaulio prekybos organizaciją (PPO), tačiau to daryti neskubama.

Rusija lietuviško pieno blokadą taiko ne pirmą kartą, kiek ji truks, kol kas lieka neaišku.