Kooperatyvo „Naš produkt“ vadovas Zauras Širalijevas svetainei „Rosbalt“ sakė, kad jo daržovių perdirbimo įmonė dabar yra priversta pirkti pomidorus iš Baltarusijos už dvigubai didesnę kainą, negu vos prieš kelias savaites, rašo svetainė news.tut.by.

„Šiuo metu jie kainuoja 48 rublius (3,46 Lt), nors visai neseniai buvo po 25 (1,80 Lt). Tačiau esame priversti juos pirkti, nes šiuo metu su kokybiškomis žaliavomis turime problemų. Dėl to baltarusiai ir pakėlė kainas“, - skundėsi verslininkas iš Kaliningrado.

Anksčiau įmonė vežėsi daržoves iš Lenkijos. Nedidelį kiekį daržovių taip pat pirko iš Baltarusijos ir vietos ūkininkų. Dabar įmonė ieško naujų tiekėjų, įskaitant ir Rusijos regionuose. Tačiau, Z. Širalijevo teigimu, paskutiniai bandymai įsivežti pomidorus iš Krasnodaro krašto atnešė vienus nuostolius. Dėl sankcijų tarpininkai nesugebėjo laiku sutvarkyti dokumentų ir krovinys pasienyje paprasčiausiai sugedo.

„Prie sienos stovėjo 40 mūsų mašinų. Iš 18 tonų pomidorų pusę teko išmesti“, - guodėsi verslininkas. Tačiau jis pripažino, kad pomidorai iš Krasnodaro yra kokybiški, todėl ši rinka turi perspektyvų.

Su nemaloniais baltarusių siurprizais susiduria ir prekybos tinklai. Kaliningrado mažmeninės prekybos atstovai per susitikimą su gubernatoriumi teigė, kad tiekėjai smarkiai kelia virtinės maisto produktų kainas, „Rosbalt“ pranešė regiono pramonės ministras Dmitrijus Čemakinas.

„Neturiu priežasčių netikėti mūsų mažmenininkais. Tačiau padaryti įtaką Baltarusijos tiekėjams galime tik vienu būdu – aptarti šią padėtį su jų valdžia, kad jie kažkaip pristabdytų kainas. Šiuo metu vyriausybėje formuojama delegacija vizitui į Baltarusiją“, - sakė ministras.

Išvakarėse įmonių grupės „Vester“ direktorių tarybos pirmininkas Olegas Bolyčiovas vienoje interneto svetainėje pažymėjo, kad Rusijos sankcijos jau atsiliepė jų parduotuvių asortimentui ir maisto produktų kainoms. Jo teigimu, kainas didina tiekėjai – tiek vietos, tiek užsienio. Tiekėjai iš Baltarusijos savo produkcijos kainas yra pakėlę 30 – 45 proc., be to, reikalauja šimtaprocentinio išankstinio apmokėjimo.

Federalinės antimonopolio tarnybos valdybos padalinys Kaliningrade šią informaciją palaikė grėsme pakelti kainas prekybos tinkle „Vester“. O. Bolyčiovui, taip pat prekybos tinklo „Semja“ vadovui Olegui Ponomariovui, buvo paskelbti įspėjimai.

Tuo tarpu Kaliningrado gubernatorius Nikolajus Cukanovas prognozuoja, kad du mėnesius gali būti sutrikimų su kai kurių produktų tiekimu. „Pakeitimas – tai konkurencija su kitais Rusijos regionais, plius naujiems tiekėjams reikia pripratsi prie mūsų muitinės taisyklių. Prognozė: du mėnesius gali būti sutrikimų su keliomis grupėmis – daržovių, vaisių, sūrių“, - „Twitter“ tinklaraštyje rašė N. Cukanovas.

Kaip skelbta anksčiau, Kaliningrado verslininkai, įsigiję produktų užsienyje ir negalėję jų importuoti dėl įvestų sankcijų, patyrė iš viso 9 mln. dolerių (23 mln. litų) nuostolio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (128)