Poilsiaujantys Palangoje ar Nidoje turbūt jau įprato, kad į šiuos kurortus kasmet reikia vežtis vis labiau išsipūtusias pinigines, mat kainos čia nėra mažos.

Apie kainas Palangoje šią vasarą skaitykite čia.

O kaipgi Trakai, kurie vasaros sezonu tampa trumpalaikio poilsio stotele nemažai daliai lietuvių?

Pasistatyti automobilį namų kieme

Jei į šį ežerų apsuptą miestą atvykote ne traukiniu ar autobusu, aktualiausias klausimas, žinoma, susijęs su automobilio pastatymu. Atvažiuojame penktadienio vidurdienį ir nors Trakų gatvėje, nuo kurios patogiausia nužingsniuoti iki pilies, vietos dar randame, tampa akivaizdu, kad atvykus savaitgalį dėl vietos tektų gerokai pakovoti. Mėlynojoje zonoje pasistatyti automobilį valandai kainuoja 2,50 euro – taigi, tiek pat, kiek Vilniuje.

Tiesa, kitapus gatvės siūloma automobilius palikti privačiuose žmonių kiemuose. Štai viename iš jų tai galima padaryti paklojus 5 eurus.

Penktadienis Trakuose

„Ar tokia kaina už valandą?“ – teiraujuosi, tačiau vidutinio amžiaus moteris patikina, kad už tiek automobilis galės stovėti neribotą laiką. Taigi – kaina visai palanki.

Akivaizdu, kad netrūksta ir susidomėjusių, tačiau verslaujant tokiu būdu koją kišą tai, kad ne visi turi grynųjų. Viena amerikietė turistė gyventojų teiravosi, ar galėtų atsiskaityti kortele, mat grynaisiais turi tik dolerių. Paaiškinome, kad tokiu atveju geriausias variantas transporto priemonę statyti mėlynojoje zonoje ir apmokėti parsisiuntus programėlę.

Beje, nors ir anksčiau vasarą Trakai braškėdavo per siūles, opcijų, kur pasistatyti automobilį, buvo daugiau, nes jį palikti buvo galima Karaimų gatvėje. Visgi nuo praėjusių metų rugsėjo 4 dienos šioje senamiesčio gatvėje laukiami tik pėstieji bei dviratininkai.

Kiek išleisite už vandens pramogas?

Atėjusiam prie Galvės ežero pakrantės, kurią galima vadinti Trakų širdimi, lankytojui siūloma išmėginti įvairių vandens pramogų – čia prišvartuoti laivai, vandens dviračiai, netgi saulės energija varomas katamaranas.

Penktadienio vidurdienį čia – daug turistų iš Azijos kraštų, amerikiečių, girdėti kalbant vokiškai, itališkai, lenkiškai, netrūksta į ekskursijas atvykusių moksleivių.

Penktadienis Trakuose

Pasiplaukiojimas vandens dviračiu valandą kainuoja 10 eurų, tokią kainą siūlo dauguma nuomotojų. Pramoga dviem valandoms atsieis 20 eurų, taigi nuolaidų, kaip įsitikiname, siūlyti neskubama.

Paėjėjus toliau randame vietą, kur pasiplaukiojimas vandens dviračiu kainuos 8 eurus. Bet ar tokia pati kaina būtų ir savaitgalį?

„Jei ateitumėte rytoj šeštadienį 9–10 valandą, dar atiduočiau už 8 eurus, bet po pietų kainuotų mažiausiai 10 eurų. Žinote, viskas priklauso nuo paklausos“, – verslo logiką paaiškino jaunas nuomotojas.

Penktadienis Trakuose

Pigiausias pasiplaukiojimas jachta valandai kainuoja 30 eurų, pusvalandžiui – 20 eurų, tačiau kapitonas informuoja, kad jei atvykome trise, galime išplaukti, didesnės kompanijos laukti nebūtina.

Pasirinkus laivą, už pusvalandį truksiantį pasiplaukiojimą iš žmogaus prašoma 5 eurų.

„Čia telpa apie 15 žmonių. Jūs įlipate, palaukiame 15 minučių ir plaukiame su tiek žmonių, kiek susirenka. Dar yra ir antras aukštas, ten žmonėms labai patinka“, – išmėginti pramogą vilioja nuomotojas.

Kitas verslininkas siūlo pasiplaukioti, kaip pats sako, amerikietiškais, komfortiškais laivais, kuriose įrengtos minkštos sėdynės.

„Ateikite, pažiūrėsite, pamatysite, toks geras jausmas, taip lengvai, tyliai plaukia“, – žada jis.

Už pusvalandį pasiplaukiojimo prašoma 5 eurų, o savaitgalį kaina jau siektų 7 eurus.

Penktadienis Trakuose

Mes patraukiame toliau, o praeinančius italų turistus nuomotojas bando sudominti prabildamas jų gimtąja kalba.

„Prego prego, cinco euro (liet. Prašom prašom, penki eurai),“, – tarsteli jis.

Verta pastebėti, kad gegužės 24 dieną dar ne visi verslininkai buvo pradėję sezoną, nemažai kur valtelės ar dviračiai, iš pirmo žvilgsnio, stovėjo niekieno neglobojamos, nebuvo žmonių, kurių buvo galima pasiteirauti apie kainas.

Galbūt todėl besimėgaujančių Galvės ežero vandens pramogomis penktadienį buvo nedaug, o didysis veiksmas virė maitinimo įstaigose.

Kibinai – nuo 2,50 euro

Tad kiek gi kainuos Trakuose pasistiprinti?

Pavyzdžiui, vienoje žinomiausių vietų kibino kaina varijuoja nuo 3,55 iki 3,90 euro. Pigiausiai atsieis vegetariškas kibinas, brangiausiai – kibinas su kiauliena arba aviena. Kibinas su vištiena kainuoja 3,60 euro.

Už natūralų vištienos sultinį prašoma 3,60 euro.

Penktadienis Trakuose

Perkant daugiau ir nesisėdant prie staliuko už keturis bet kurios rūšies kibinus mokėsite 10 eurų.

Dar vienoje legendinėje vietoje kibiną su kiauliena galima suvalgyti už 2,80 euro, pasirinkę vištienos įdarą mokėsite 3 eurus. Už kibiną su daržovėmis ar grybais prašoma 2,50 euro.

Kitur kibinas atsieis 4 eurus, dešrainis – 5 eurus.

Pavalgius, tikėtina, užsimanysite deserto – vienas kaušelis vanilės, braškių, šokolado arba mango skonio ledų atsieis 2,50 euro, du kaušeliai – 4 eurus, o už tris mokėsite 5,50 euro.

Pieno kokteilio kaina vienoje iš kavinių siekia 5 eurus, tiek pat prašoma už šviežiai spaustas apelsinų sultis ar šaltą kavą.

Penktadienis Trakuose

Puodelis espreso įkainotas 2,5 euro, kava su pienu – 3,50 euro, kapučinas ar latė – 4 eurais. Jei jūsų atžala užsinorės kakavos, tikėtina, neapsidžiaugsite, nes už šį gėrimą teks mokėti net 5 eurus.

Patraukiame prie suvenyrų stendų. Magnetukai su Trakų vaizdais kainuoja nuo 2 iki 6 eurų. Pastarieji – stambesni, su gintaro detalėmis, pagaminti iš medžio. Randame ir magnetukų vos už 1 eurą.

Įdomu tai, kad vienoje iš vietų sulaukiame žinios, jog atsiskaityti kortele galima tik tada, jei pirksime bent jau už 5 eurus. Kituose stenduose tokios bėdos nekyla, tad apsiperkame ten.

Mažesni gintaro paveikslėliai įkainoti 3–5 eurais, už didesnį prašoma 8 eurų. Gintaro apyrankės kainuoja 4–8 eurus, gintaro karoliai – 12 eurų.

Penktadienis Trakuose

„Čia tikras gintaras, juos perka ir vyrai, ir moterys“, – susidomėjusiems turistams teigia pardavėjas.

Nuėjus kiek toliau galima įsigyti ir namų apyvokos reikmenų. Štai medinės lentelės, kurios pagamintos iš uosio, obels, prašoma 6–12 eurų.

Kainomis nesipiktina

Delfi pakalbino kelis Trakų lankytojus. Kokie jų įspūdžiai apie šį miestą, kaip vertina kainas?

„Mes esame iš Klaipėdos ir kasmet čia atvykstame. Dukra gyvena Vilniuje, tai atvažiuojame pas ją ir visada užsukame į Trakus, pasiimame anūką, plaukiojame vandens dviračiais. Mums patinka, kad čia ežerų kraštas“, – Delfi pasakojo Laima.

Ji teigė, kad kainos Trakuose normalios, o užsienyje jai pasirodę daug brangiau.

„Mes kiekvienais metais kur nors išvažiuojame, neseniai buvome Prancūzijoje, ten brangu. Gal tik tiems, kurie niekur į užsienį neišvažiuoja, čia atrodo brangu. Kitur kainos dar aukštesnės, net ir Lenkijoje jau brangiau, nebent perki „Biedronkoje“ pigiausias prekes“, – įsitikinusi klaipėdietė.

„Kai reikia, tai ir perkame, į kainas nežiūrime“, – patvirtino jos vyras Algirdas.

Iš Vokietijos su mama atvykęs Nino Delfi sakė, kad Trakuose praleido dar tik kelias valandas, tačiau jau spėjo susidaryti teigiamą įspūdį.

„Patinka visa aplinka, ežerai, vanduo. Mes čia atvažiavome iš Vilniaus, spėjome dar tik suvalgyti ledų ir išgerti kavos“, – kalbėjo jis.

Paklausus apie kainas, jos vaikinui nepasirodė kažkuo išskirtinės. „Sakyčiau, kad kainos normalios, panašios į vokiškas“.