Politikė LRT.lt teigia, kad finansų ministrė Rasa Budbergytė, naująjį biudžetą pateikusi be lengvatos, dėl to su partijos kolegomis – Seimo socialdemokratų frakcija – nesitarė.

Tačiau tiek ji, tiek pati ministrė pažymi, kad ir praeitų metų biudžete šios lengvatos nebebuvo, ją po ilgų diskusijų ir įstatymo pataisų sugrąžino Seimas.

Naujajame valstybės biudžete nelikus PVM lengvatos šildymui, Socialdemokratų partijos frakcija įregistravo pataisą dėl 9 proc. PVM lengvatos šildymui pratęsimo.

I. Šiaulienės teigimu, lengvatos pratęsimo ar naikinimo klausimu ministrė su valdančiaisiais Seime nesitarė.

„Su mumis frakcijoje tai nebuvo svarstyta. Manau, kad tikrai paskubėta – lengvata turėtų likti. Tačiau biudžetas iš vyriausybės visuomet ateidavo be šios lengvatos, tad, matyt, ir šį kartą buvo pasielgta taip, o spręsti palikta politikams.

Lengvatą [dabar] norime pratęsti [šiam] šildymo sezonui. Tai, kiek ilgai galima pratęsti lengvatą, priklauso nuo kitų socialinių rodiklių. Tai turi būti susiję ir su vidutinės algos didėjimu, neapmokestinamo pajamų dydžio kėlimu, gyventojų užimtumu. Šiais ir kitais rodikliais remiantis birželį turėtų būti sprendžiama, ar pratęsti lengvatą dar vienam šildymo sezonui“, – kalba I. Šiaulienė.

Premjero atstovas spaudai Mindaugas Janulionis teigia, kad Algirdas Butkevičius laikosi anksčiau išsakytos nuomonės, kad PVM lengvata turi galioti iki vyriausybės vadovavimo pabaigos.

„Kaip žinome, vyriausybė artimiausiais mėnesiais baigs darbą, o lengvata galioja iki 2016 metų gruodžio 31 d. Tačiau vyriausybė Seimui palieka spręsti, kaip ir praėjusiais metais, ar PVM lengvata šildymui turėtų būti pratęsta. Todėl šiandien socialdemokratų frakcija įregistravo įstatymo pataisą, dėl kurios artimiausiu metu ir turės būti apsispręsta“, – LRT.lt kalba M. Janulionis.

Opus klausimas ne tik labiausiai skurstantiems

Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas Remigijus Žemaitaitis įsitikinęs, kad norint naikinti lengvatą, privalu užtikrinti tikslinę paramą gaunantiems mažiausias pajamas.

„Jei norime naikinti lengvatą, reikia žinoti, kad tokiu atveju socialinių pašalpų gavėjų padvigubės arba patrigubės. Reikia šiandieną pasiskaičiuoti, kiek pašalpoms reikės pinigų, jei bus panaikinta PVM lengvata. Kai tuos skaičius turėsime, bus galima kažką daryti, o ne karštakošiškai elgtis“, – LRT.lt teigia R. Žemaitaitis.

Pasak I. Šiaulienės, nors namų renovacija yra prasidėjusi, šildymo ir dujų kainos sumažėjusios, politikai pastebi pabrangimą kitose srityse – paslaugų, maisto prekių kainų augimą.

Dėl šios priežasties, pašnekovės teigimu, socialdemokratų frakcija nutarė siūlyti lengvatą pratęsti.

„Kad mūsų vidurinioji klasė, kuri nėra gausi, nenukentėtų, tikslinga lengvatą dar pratęsti. Šį kartą lengvatos galiojimas būtų pratęstas vienam šildymo sezonui, kitą sykį Seimas, svarstydamas biudžetą, gali priimti įstatymo pataisas ir lengvatą pratęsti dar metams ar kitokiam laikotarpiui“, – galimybės, kad tokia lengvata galėtų būti taikoma ilgesniam laikui ir nesvarstoma su kiekvienų metų biudžetu, neatmetė politikė.

Dėl PVM lengvatos pratęsimo kažkas nukentės

Finansų ministrė R. Budbergytė LRT.lt sako, kad lengvatą buvo galima pratęsti, tačiau yra daug būdų padėti žmonėms, kuriems reikia pašalpų ir kompensacijų už šildymą, karštą vandenį.

Rasa Budbergytė

„Geriau būtų, kad formuojant Lietuvos biudžetą lengvatų būtų kuo mažiau: per tą biudžetą mes ir taip mažai perskirstome surinktų mokesčių.

Apskritai, galvoju, kad ši lengvata nėra socialiai teisinga. Pirmiausia todėl, kad ji netaikoma žmonėms, kurie negyvena daugiabučiuose ir nesinaudoja centralizuoto šildymo paslaugomis. Tačiau turtingam žmogui, gyvenančiam daugiabutyje, yra taikoma“, – teigia ministrė.

Pasak R. Budbergytės, PVM lengvata šildymui yra didelė našta valstybės biudžetui (47 mln. eurų). Tačiau tuo pat metu savivaldybės nuo 2015 metų turi savarankišką kompensacijų už šildymą, karštą vandenį mokėjimo funkciją.

„Jei savivaldybėms pritrūktų lėšų šildymo kompensacijoms mokėti, tai jos lėšų pirmiausia ieškotų savo biudžetuose. Savivaldybės, mūsų žiniomis, 2015 metais nepanaudojo 55 proc. – daugiau nei 155 mln. eurų – socialinėms išmokoms skirtų lėšų. Per 130 mln. eurų, tikėtina, gali likti nepanaudoti 2016 metais.

Mūsų skaičiavimais, panaikinus PVM lengvatą šildymui ir kompensacijas mokant iš savivaldybių biudžetų, valstybei reikėtų prisidėti 2,5 mln. eurų. Tokiu būdu nepažeistume Fiskalinės drausmės įstatymo“, – tikina R. Budbergytė.

Nors teikdama biudžetą be PVM lengvatos šildymui Finansų ministerija neteikia konkretaus plano, kaip padėti mažiausiai uždirbantiems, ministrė tikina, kad tie, kurie gauna mažas pajamas, neatsidurs situacijoje, kai negalės susimokėti už šildymą.