Taivanas prašo jūsų (Lietuvos investuotojų ir užsieniečių investuojančių Lietuvoje – ELTA) paramos palaikant dvišalę ES ir Taivano investicijų sutartį. Ir čia Lietuva yra svarbi Taivano partnerė tyrinėjant ir suprantant ES rinkas“, – ketvirtadienį Vilniuje vykstančiame kasmetiniame užsienio investuotojų susirinkime („Foreign Investors Annual Summit 2023“) teigė E. Huangas.

E. Huangas taip pat paminėjo, kad Lietuva yra svarbi Taivanui prisidedant prie puslaidininkių gamybos Europoje plėtros. Nors jis paminėjo, kad didžioji dalis Europos puslaidininkių bus gaminami naujai statomoje „Taiwan Semiconductor Manufacturing Company“ (TSMC) gamykloje Vokietijoje, Lietuva bus šios grandinės dalis, turinti galimybę savarankiškai gaminti šiuos komponentus.

„Taivano TSMC neseniai pranešė, kad kartu su didele vokiečių pagalba pradės puslaidininkių gamybą visoms Europos automobilių industrijoms“, – paminėjo jis.

„Taivano pagalba „Teltonikai“ užtikrins jos pačios gebėjimus gaminti puslaidininkius. Aš noriu tai pabrėžti, tai bus pačios Lietuvos gebėjimas. Per tokius projektus puslaidininkių technologija vystysis ir klestės Lietuvoje, o ryšiai tarp Europos ir Taivano puslaidininkių ekosistemų sustiprės“, – pridūrė jis.

Ericas Huangas

E. Huangas priminė, kad „Teltonika“ vis dar išlieka vienintelė ne taivanietiška bendrovė, kuriai buvo perduotos Taivane sukurtos puslaidininkių gamybos technologijos.

„Tik vieną kartą Taivanas nusprendė tiesiogiai padėti užsienio įmonei – „Teltonikai“ – sukuriant galimybes vystyti puslaidininkių gamybos galimybes“, – pabrėžė E. Huangas.

ELTA primena, kad Taivano lustų gamintoja „Taiwan Semiconductor Manufacturing Company“ (TSMC) vasarą nusprendė investuoti 3,5 mlrd. eurų į naują puslaidininkių gamyklą Vokietijoje. Tai pirmoji šios kompanijos gamykla Europoje.

Prie gamyklos steigimo prisidės Vokietijos technologijų ir lustų gamintojai. „Reuters" duomenimis, bendra projekto vertė gali siekti 10 mlrd. eurų.

TSMC derybas su Vokietijos vyriausybe dėl galimos lustų gamyklos vedė dar nuo 2021 metų gruodžio.

Planuojama, kad gamyklos statybos prasidės kitais metais, o veikla – 2027 m.

Tuo metu 2023 m. pradžioje „Teltonikos“ įmonių grupė su Taivano Pramonės technologijų tyrimų institutu (ITRI) pasirašė technologinio bendradarbiavimo sutartį, kurios vertė yra 14 mln. eurų. 10 mln. skyrė Taivano užsienio reikalų ministerija pagal Lietuvos ir Taivano vyriausybių dvišalio bendradarbiavimo planą, o dar 4 mln. – „Teltonikos“ įmonių grupė.

Lietuvai leidus Vilniuje veikti Taivaniečių atstovybei, paaštrėjo Vilniaus ir Pekino santykiai. 2021 m. pabaigoje Pekinas pritaikė griežtas diplomatines ir ekonomines sankcijas. Be to, Kinijos užsienio reikalų ministerija oficialiai pakeitė diplomatinių santykių su Lietuva lygį – nuo ambasadoriaus iki laikinojo reikalų patikėtinio.