BNS žiniomis, R. Stonys tyrime yra įtariamasis, jis sulaikytas. Su R. Stonio advokatu BNS susisiekti kol kas nepavyko.

LNK Žinių žurnalistams Rimandas Stonys situaciją komentavo nenoriai ir teigė, kad sulaikytas buvo be reikalo.

„Nežinau. Visiškai be reikalo. [...] Nieko nekomentuosiu aš jums. [...] Tiesiog manau, kad visiškai be reikalo“, - LNK Žinioms sakė R. Stonys.

Klausiamas, ar jam pareikšti įtarimai, R. Stonys atsakė: „Nieko nekomentuosiu“.

LNK Žinios antradienį pranešė, kad R. Stonys apklausiamas ne Vilniuje.

FNTT atstovė spaudai Modesta Zdanauskaitė BNS teigė situacijos nekomentuojanti, daugiau informacijos bus pateikiama trečiadienį.

R. Stonys yra Kauno termofikacijos elektrinės (KTE) savininkas, anksčiau jis kontroliavo bendrovę „Dujotekana“, kuri buvo viena didžiausių Rusijos koncerno „Gazprom“ dujų importuotojų Lietuvoje.

„Dujotekana“ nuo 2008 metų „Gazprom“ dujas importavo per Šveicarijos bendrovę „LT Gas Stream“ – sutartis su ja turėjo galioti iki 2020 metų, tačiau 2018 metų rudenį bendrovė ją nutraukė ir ieškojo naujų verslo galimybių. Buvę R. Stonio verslo partneriai teigė, kad jis kontroliuoja tarpininkę „LT Gas Stream“.

2017 metais skelbta, kad KTE ir viena didžiausių Kinijos energijos gamintojų „Datang International Power Generation“ sutarė steigti bendrą įmonę, kuri Kaune statytų naują 120 mln. eurų vertės apie 150 MW galios dujų kogeneracinę elektrinę. Tačiau projektas taip ir nebuvo įgyvendintas.

2019 metų birželį skelbta, kad KTE savininkas R. Stonys taikiai susitarė su Kipre registruota įmone „Restoni Trading“ dėl 8 mln. eurų skolos grąžinimo.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) 2006 metais atlikdamas VSD veiklos tyrimą pareikalavo, kad departamentas jiems pateiktų 12 analitinių pažymų, neva atskleidžiančių verslo, interesų grupių daromą įtaką politikams ir valstybės tarnautojams. Buvę VSD vadovai tą padaryti atsisakė, motyvuodami galiojančiais teisės aktais.

2010 metais R. Stonys pareiškė, jog paviešinus VSD pažymas ir paskelbus jose minimų asmenų pavardes bus galima pradėti bylinėjimąsi teismuose.

„Jei bus paminėtos pavardės, bus galimybė tęsti teismines procedūras dėl šmeižto. Bus įdomu pasiaiškinti, kokiu pagrindu buvo renkama informacija apie mane, kaip buvo įteisintas sekimas ir pokalbių klausymasis. Kodėl į tas pažymas įtraukti asmenys, su kuriais buvau susitikęs ir kurie nieko bendra neturi su mano verslu“, – Lietuvos rytui tuomet sakė R. Stonys.

Verslininkas pabrėžė, kad šiose pažymose Generalinė prokuratūra „du kartus neįžvelgė nusikaltimo sudėties“.

2007 metais paviešintose NSGK atlikto tyrimo išvadose „Dujotekana“ nepalankiame kontekste buvo susieta su užsienio specialiosiomis tarnybomis. Iš kai kurių NSGK liudijusių pareigūnų buvo galima suprasti, jog VSD buvo parengta pažymų apie „Dujotekanos“ ryšius su aukšto rango valstybės pareigūnais. Kai kurie politikai ėmė daryti prielaidas, jog bendrovė galėjo turėti lemiamos įtakos kai kuriems šalyje vykstantiems procesams.

„Ir „Dujotekana“, ir R.Stonys, ir korupciniai ryšiai, ir Rusijos įtaka Lietuvos vieniems ar kitiems procesams – visa tai tose pažymose yra“, – per parlamentinį VSD veiklos tyrimą NSGK liudijo neįvardijamas VSD pareigūnas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (744)