"Jeigu norime padėti Ukrainai - šaliai, kurioje gyvena 45 mln. žmonių, - tuomet parama Graikijai šiame kontekste - tai skatikų sauja", - sakė G. Oettingeris per vizitą Slovakijoje, Bratislavoje.

"Per vieną vasarą to neįmanoma pasiekti. Prireiks dešimties ar penkiolikos metų, taip pat milijardų vertės paramos programos, kurioje dalyvaus daug dalyvių - mokesčių mokėtojai, Europos Komisija, JAV, Kanada, Tarptautinis valiutos fondas ir kiti", - sakė G. Oettingeris.

"Bet jeigu mes nenorėsime ir nesugebėsime jiems padėti, pilietinio karo ir tokios didžiulės šalies žlugimo kaina bus nepalyginamai didesnė", - pridūrė jis.

Pirmadienį, nutrūkus sunkioms deryboms dėl įsiskolinimų, Rusija nutraukė dujų tiekimą Ukrainai.

Rusijos valstybinė dujų milžinė "Gazprom" pirmadienį pradėjo taikyti Ukrainai išankstinio apmokėjimo modelį. Koncernas paskelbė, kad dujų Ukraina gaus tik tuo atveju, jeigu už jas susimokės iš anksto.

Šių metų balandį TVF pritarė 17 mlrd. dolerių (43,4 mlrd. Lt) vertės paramos Ukrainai skyrimui. Priimdamas pagalbą Kijevas įsipareigojo imtis kai kurių priemonių: mažinti biudžeto išlaidas, pereiti prie plaukiojančio grivinos kurso, palaipsniui mažinti subsidijas dujoms.

Anot TVF vadovės Christine Lagard, parama turi būti suteikta tik garantavus, kad Ukraina ateityje galės savarankiškai finansuoti savo poreikius ir į valstybės biudžetą surinkti pakankamai lėšų. Balandį Ukrainos finansų ministerija nurodė, kad iš viso šaliai reikia 35 mlrd. JAV dolerių (89 mlrd. Lt).