Kai kur pasekmės jau jaučiamos

Kai kurie sektoriai, pasak R. Dargio, karo Ukrainoje pasekmes jau pajuto.

„Didelė dalis metalų eidavo iš šitų valstybių (Rusijos, Baltarusijos, Ukrainos – „Delfi“) ir statybų sektorius, kuris be metalų negali, jau šiandien nebegali prognozuoti nei statybų kainų, nei kada gaus žaliavas. Procesas dar nestoja, bet turbūt savaičių klausimas, kada tie dalykai pradės stoti. Aišku, statybininkai nesėdi sudėję rankų, ieško alternatyvių tiekimo kelių. Čia ir Kinija, Indija, bet tam reikės laiko“, – laidoje kalbėjo R. Dargis.

Anot jo, jaučiamas poveikis ir transporto sektoriuje, kurį tiesiogiai veikia energijos kainos, su sunkumais susiduria baldų gamintojai.

„Kai kurie pramonės sektoriai iš esmės buvo priklausomi nuo žaliavų tiekimo iš Rytų. Visų pirma reikia kalbėti apie visą baldų sektorių. Žaliavos – medis – didele dalimi keliavo iš Baltarusijos, iš Rusijos ir šiandien baldų pramonė jau kelia didžiulį klausimą, iš kur gaus medžiagas“, – aiškino R. Dargis.

Jo teigimu, per artimiausius mėnesius išryškės ir poveikis kitoms pramonės šakoms: „Dar iš inercijos užsakymai juda, yra vykdomi, bet, matyt, per artimiausią mėnesį du jau pamatysime stipresnį poveikį ir galėsime kalbėti, kas čia atsitiko.“

„Infliacija spaus didinti žmonių atlyginimus. Jeigu pradės strigti pardavimai, kai kurios įmonės gali būti, kad galės tą daryti ne tiek, kiek norima. Žmonių vartojimo krepšelis gali keistis. Poveikį, matyt, pajusime tikrai visi. Kokia apimtimi, dar anksti sakyti“, – svarstė R. Dargis.

Tikrasis poveikis išryškės birželį

V. Vasiliausko nuomone, jau iš karto galima prognozuoti, kad kainos turėtų didėti ir priklausomai nuo įtakos tiekimo grandinėms šalies BVP augimas šiais metais turėtų būti lėtesnis.

„Kalbant apie energetinius išteklius, manau, kad didysis smūgis jau yra gautas, nebent Rusija imtųsi veiksmų nutraukti dujų tiekimą, bet tai sunkiai įsivaizduojama, nes ten turbūt vienas iš paskutinių valiutos kanalų būtų.

Bet maisto kainos mane iš tikrųjų neramina

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją