ES užsienio politikos vadovė Federica Mogherini pranešė, kad ES užsienio reikalų ministrai per susitikimą lapkričio 17 dieną aptars, ar į juodąjį sąrašą vertėtų įtraukti prorusiškus separatistus, tačiau diskusijas dėl griežtesnių sankcijų Rusijai pritaikymo atidės iki gruodžio, kada įvyks ES viršūnių susitikimas.

„Šalys narės kviečiamos dalytis savo požiūriais šiuo klausimu, ar mes turėtume į juodąjį sąrašą įtraukti separatistus“, - laiške ES šalių užsienio reikalų ministrams rašė F. Mogherini, pridūrusi, kad sankcijų griežtinimą turėtų svarstyti Bendrijos vadovai.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Aleksandras Lukaševičius ketvirtadienį pranešė, kad penktadienį į Ukrainos rytus bus išsiųsti 82 sunkvežimiai su humanitarine pagalba. Tuo tarpu Ukrainos kariuomenės atstovas Andrijus Lysenka teigė, kad mūšiai šalyje verda, ypač Luhansko regione.

ES šalys pasidalijusios į tris stovyklas sankcijų griežtinimo Rusijai atžvilgiu. Didžioji Britanija ir Lenkija pasisako už griežtesnes priemones, joms oponuoja Vengrija, Slovakija, Graikija ir Kipras. Tuo tarpu Belgija, Airija, Danija ir Austrija užima vidurio poziciją.

Kadangi sankcijų griežtinimui turi pritarti visos 28 Bendrijos šalys, naujų priemonių pritaikymo perspektyvos yra gana miglotos. Tačiau užsienio reikalų ministrai kitą savaitę galėtų pritarti siūlymui plėsti šiuo metu 119 vardų juodąjį sąrašą.

F. Mogherini siūlymui dėl juodojo sąrašo plėtimo pritarė Vokietijos kanclerė Angela Merkel, kuri lapkričio 11-ąją sakė, kad „prorusiški separatistai galėtų būti įtraukti į dabartinį Maskvai paskelbtą sankcijų sąrašą, tačiau tolesnės ekonominės sankcijos nebus planuojamos“.