Nors Prahos vyriausybė parėmė ES atsaką į Rusijos veiksmus Ukrainoje, tačiau šalies premjeras Bohuslavas nepritarė plačioms ekonominėms sankcijoms Maskvai, kuri vis dar yra svarbi prekybos partnerė daugeliui Rytų ir Centrinės Europos valstybių.

"Gerai, kad sankcijos nėra vien tik ekonominio pobūdžio ir nutaikytos į ribotas sritis, - pranešime spaudai rašė B. Sobotka, pridūręs, kad daugiau suvaržymų Rusijai taikyti nereikėtų. - Nei ES, nei Rusija nenori įsitraukti į prekybinį karą, o palei rytinę Ukrainos sieną jau galima matyti tam tikrą ekonominę ir politinę "geležinę uždangą".

Pernai Čekijos eksportas į Rusiją sudarė 3,7 proc. visų eksporto apimčių ir siekė 5,67 mlrd. eurų. Nors gynybos pramonei skirta produkcija sudarė nežymią dalį šių rodiklių, Čekijos gynybos ir saugumo pramonės asociacijos vadovas Jiri Hynekas įspėjo, kad Bendrijos priimtos sankcijos gali padidinti nedarbą kai kuriuose šalies regionuose, kuriuose įsikūrusios ginklų ir karinės technikos gamyklos. Anot J. Hyneko, dar daugiau problemų sukeltų Rusijos atsakomieji veiksmai.

"Didžiausia problema Čekijos tiekėjams iškiltų, jei Rusija atsakytų į sankcijas ir nustotų pirkti civilinės paskirties produktus iš Čekijos Respublikos. Tuomet paveiktų įmonių sąrašas taptų kur kas ilgesnis", - įspėjo J. Hynekas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)