Lietuviškas alus puikuojasi geresnėse lentynų vietose nei Taivane gamintos alternatyvos, skelbia užsienio portalas Nikkei Asia.

„Pastaruoju metu regiu daugiau lietuviško alaus, – sakė per 40 metų turintis salos gyventojas. – Jis pasižymi stipriu skoniu ir yra labai skanus“.

Šios salos, esančios maždaug už 20 km nuo žemyninės Kinijos pietrytinės pakrantės, yra faktiškai kontroliuojamos Taivano.

Tuo tarpu pagrindinėje Taivano saloje įsikūrusios dvi parduotuvės, kurių specializacija – lietuviškas šokoladas. Šie šokoladiniai saldumynai gaminami jau daugiau nei 100 metų, jais prekiaujama ir prekybos centruose.

Neseniai lankantis Taipėjuje, viena specializuota parduotuvė vis dar prekiavo Lietuvos šokolado gamintojos, įkurtos 1913 metais, t. y. prieš 110 metų, šimtmečio sukakčiai skirtais produktais.

Pastaraisiais metais Lietuva stiprina mainus su Taivanu, ypač ekonominius ryšius, ir kartu siekia susilpninti Kinijos įtaką savo ekonomikai.

Lietuviškas alus ir šokoladas Taivano parduotuvėse yra nauja tarptautinės politikos realybė: abi šalys yra glaudžiai suartėjusios.

Pekinas vadovauja 17-os Vidurio bei Rytų Europos šalių ir Kinijos bendradarbiavimo programai „17+1“ ir kartu propaguoja savo „Vienos juostos, vieno kelio“ iniciatyvą, kuria siekiama sukurti didžiulę ekonominę zoną, sausuma ir jūra jungiančią Kiniją su Europa.

Tačiau Lietuva 2021 metais paskelbė pasitraukianti iš šios programos. Maža to, Taivanas Lietuvoje atidarė savo atstovybę, kuriai pavartojo ne Taipėjaus, kaip yra įprasta tokiems centrams, o Taivano pavadinimą. Lietuva Taivane taip pat atidarė savo prekybos atstovybę.

Kinija reagavo piktai ir ėmėsi prieš Lietuvą atsakomųjų priemonių, tačiau jos nesutrukdė sparčiai šylantiems Baltijos valstybės ir Taivano santykiams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją