„Turizmas – viena iš sričių, kuri skatina ekonomikos augimą, tarptautinį bendradarbiavimą ir darbo vietų kūrimą. Todėl Lietuva yra pasirengusi tiek nacionaliniu, tiek regioniniu, tiek ir pasauliniu mastu stiprinti turizmo svarbą ekonomikai. Tapdami PTO Vykdomosios tarybos nariais ir bendradarbiaudami su kitomis šalimis galime sukurti iššūkiams atsparesnę turizmo ekosistemą daugiausiai turistų pritraukiančiam Europos regionui“, – sakė ekonomikos ir inovacijų ministrė A. Armonaitė.

2023–2027 m. kadencijai į PTO Vykdomąją tarybą iš Europos regiono bus išrinktos 5 PTO valstybės. Rinkimai (slaptas balsavimas) vyks 2023 m. gegužės 31 d.–birželio 2 d. Bulgarijoje, Sofijoje, rengiamo 68-ojo PTO Europos regiono komisijos posėdžio metu.

Susitikime, kuriame dalyvavo daugiau nei 30 Lietuvoje reziduojančių užsienio valstybių ambasadorių, ministrė taip pat pristatė ir Lietuvos turizmo pranašumus, ekonominę šalies situaciją, investicinę aplinką, inovacijų pasiekimus.

„Nepaisydama pastarųjų metų sunkumų – COVID-19 pandemijos ir karo Ukrainoje sukeltų padarinių, kurie lėmė turizmo lygio smukimą, Lietuva sėkmingai susigrąžina ankstesnius turistų srautus. 2022 m. turistų apgyvendinimo įstaigose skaičius augo 55 proc., o turizmas atsigauna kur kas sparčiau, nei prognozuota“, – teigė A. Armonaitė.

Praėjusiais metais sulaukėme beveik 4 mln. turistų, iš jų užsieniečiai sudarė 1,1 mln. Lietuva viršijo visas turizmo atsigavimo prognozes ir tikisi 2019 m. turistų srautų lygį pasiekti 2024–2025 metais.

2022 metais daugiausiai turistų sulaukta iš Latvijos, Lenkijos ir Vokietijos. 2022 m. metų lyderėmis pagal atvykstančiųjų skaičiaus augimą tapo Pietų Korėja ir Izraelis. Itin populiarus tapo vietinis turizmas.

PTO yra tarpvyriausybinio pobūdžio tarptautinė organizacija, kuri vienija 159 pasaulio valstybes. Iš jų tik 33 išrenkamos į PTO Vykdomąją tarybą. Išrinktų narių kadencija – ketveri metai.

Nuo 2003 m. PTO priklausanti Lietuva į PTO Vykdomąją tarybą jau buvo išrinkta 2017 metais. Tuo laikotarpiu Lietuva buvo ir Europos regiono komisijos vicepirmininke. Narystė tęsėsi iki 2021 m.

Šiuo metu kandidatūras į Vykdomąją tarybą yra pateikusios 11 valstybių: Lietuva, Albanija, Azerbaidžanas, Bulgarija, Čekija, Italija, Izraelis, Slovakija, Turkija, Ukraina, Uzbekistanas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją