Populiaru tarp turtuolių

G. Depardieu įsižeidė, kai Prancūzijos ministras pirmininkas Jeanas – Marcas Ayrault pavadino jį apgailėtinu žmogumi. DELFI skelbė, jog Rusijos pilietybę gavęs G. Depardieu ketina mokytis rusų kalbos ir Rusiją vadina puikia demokratija. Jis nėra vienintelis turtuolis, taip siekiantis išvengti didesnių mokesčių.

„Praktikoje yra ne vienas atvejis, kai dideles pajamas gaunantys asmenys keisdavo savo gyvenamąją vietą, siekdami naudotis palankesne mokestine sistema. Tarp tokių atvejų galima paminėti britą Lewisą Hamiltonną, persikėlusį į Monako Kunigaikštystę, Philą Collinsą, persikėlusį į Šveicariją, ir kitus. Tačiau buvo ir nesėkmingų bandymų: pavyzdžiui, italų motociklininkas Valentino Rossi, siekdamas pasinaudoti britų mokesčių lengvata ir imituodamas persikėlimą į Londoną, įsigijo būstą Londone, tačiau Italijos mokesčių inspekcijos pareigūnai nustatė, kad V. Rossi daugiausia laiko vis dėlto praleidžia Italijoje ir atitinkamus mokesčius V. Rossi privalėjo sumokėti Italijoje pagal Italijos teisės aktus“, - pasakoja advokatų profesinės bendrijos “AVOCAD” advokatas ir partneris Laurynas Staniulis.

Užtenka persikraustyti

Laurynas Staniulis
Pasak jo, siekiant pasinaudoti palankesniais mokestiniais įstatymais reikėtų keisti ne pilietybę, bet gyvenamąją ir veiklos vietą.

„Be to, būtina turėti omenyje, kad ir net ir gyvenant ne Lietuvoje kai kurios pajamos bus apmokestinamos pagal Lietuvos teisės aktus. Pavyzdžiui, Lietuvoje gaunamos palūkanos, pajamos iš Lietuvoje registruotų juridinių asmenų paskirstytojo pelno ir metinės išmokos, t.y. tantjemos valdybos ir stebėtojų tarybos nariams, pajamos už nekilnojamojo pagal prigimtį daikto, esančio Lietuvoje, nuomą ir kitos“, - vardija L. Staniulis.

Advokatų kontoros „Sorainen“ mokesčių teisininkas Rokas Daugėla sako, jog turtingiems Lietuvos piliečiams, norintiems persikraustyti svetur ir gauti kitos šalies pilietybę, šis procesas gali užtrukti ilgai. Asmenims, siekiantiems gauti pilietybę, daugelis valstybių taiko pakankamai aukštus reikalavimus. Kaip antai - kalbos mokėjimas, asmeniniai, socialiniai ir ekonominiai ryšiai su valstybe.

„Todėl, gyventojai, kurie siekia mokėti mažesnius mokesčius, dažniau keičia ne pilietybę, o rezidenciją", - teisininkas palygino fizinius asmenis su įmonėmis, kurios perkelia verslą, bet nebūtinai išsiregistruoja pirmojoje valstybėje.

Tokiu atveju pakanka įsikurti kitoje šalyje, gauti leidimus gyventi, įgyti rezidento mokesčių tikslais statusą. „Šiuos klausimus reguliuoja ne tik valstybių nacionalinė teisė bet ir dvišalės dvigubo apmokestinimo išvengimo sutartys, todėl rezidencijos keitimas dažniausiai yra paprastesnis, greitesnis nei pilietybės keitimas bei turi tiesioginės įtakos mokamiems mokesčiams.“

Atsisakius ES pilietybės, taps trečiųjų valstybių piliečiu

Visgi, jei aktorius G. Depardieu atsisakytų Prancūzijos pilietybės ir taip netektų Europos Sąjungos (ES) piliečio teisių, įvažiuoti į Europą jam reikėtų prašyti vizos, kaip ir visiems trečiųjų valstybių piliečiams.

„Vienas iš pagrindų laisvai judėti ES yra ES pilietybė. Europos Sąjungos piliečiu yra laikomas kiekvienas asmuo, turintis bet kurios ES valstybės narės pilietybę. Taigi G. Depardieu atsisakęs Prancūzijos pilietybės nebetektų teisės laisvai judėti ES. Atitinkamai G. Depardieu, kaip ir bet kuriam kitam ne ES ar ne Europos Ekonominės Bendrijos valstybės piliečiui, siekiant atvykti į ES būtų būtina gauti vizą ar kitą dokumentą, suteikiantį teisę įvažiuoti ir būti ES teritorijoje ar kurioje nors iš valstybių narių. Vien faktas, jog G. Depardieu anksčiau yra buvęs Prancūzijos pilietis savaime nesuteiktų teisės laisvai judėti ES“, - G. Depardieu situaciją komentuoja L. Staniulis.

R.Daugėla primena, kad jeigu G. Depardieu neatsisakytų Prancūzijos pilietybės, jis ir toliau liktų ES piliečiu.

„Jeigu G. Depardieu savanoriškai atsisakys Prancūzijos pilietybės arba bus priverstas jos atsisakyti po to, kai priims Rusijos pilietybę, jam galios tokie patys reikalavimai bei apribojimai kaip ir kitiems ne ES valstybių narių piliečiams“, - sako mokesčių teisininkas R. Daugėla.

Tačiau L. Staniulis dėsto, kad net ir priėmus Rusijos pilietybę, G. Depardieu vis tiek turės persikraustyti į Rusiją, jeigu norės mokėti pajamų mokestį Rusijoje.

„Reikia pažymėti, kad G.Depardieu Prancūzijos pilietybės atsisakymas yra tik simbolinis protesto gestas, siekiant išreikšti savo požiūrį į mokestinę politiką. Tam, kad G. Depardieu galėtų pasinaudoti Rusijoje galiojančiais mokesčių tarifais, jis iš esmės turi persikelti gyventi į Rusiją, t.y. pakeisti savo gyvenamąją bei socialinių ir ekonominių interesų vietą“, - pakartojo L. Staniulis.

Europiečiai dažniausiai kraustosi į Monaką ar Šveicariją

Tačiau teisininkai pastebi, kad milijonieriai ir turtuoliai, vengiantys didelių mokesčių, nedažnai pasiryžta kraustytis į Rusiją.

„Praktikoje dažniau pasitaiko, kad daugelis kitų turtingų prancūzų persikelia gyventi į Belgiją, taip tapdami Belgijos rezidentais mokesčių tikslais. Tokiu būdu, net ir neatsisakydami Prancūzijos pilietybės, jie moka mokesčius Belgijoje, kur jie yra gerokai palankesni nei Prancūzijoje, ypač jei Prancūzijoje bus įvestas 75 proc. pajamų „supermokestis”. Pilietybės kriterijus mokesčių rezidencijai taikomas JAV, todėl dažniau pasitaiko atvejų, kuomet JAV piliečiai atsisako JAV pilietybės ir persikelia gyventi į kitas valstybes tam, kad galėtų mokėti mažesnius mokesčius“, - pasakoja R. Daugėla.

„Paprastai asmenys, kurie siekia mokėti mažiau mokesčių, kraustosi gyventi į žemo apmokestinimo valstybes arba jurisdikcijas. Monako kunigaikštystė, kurios gyventojai iš esmės gali nemokėti pajamų mokesčio, bei Šveicarijai, kur užsienio šalių piliečiai turi galimybę susitarti su vyriausybe dėl fiksuoto pajamų mokesčio, yra vieni populiariausių pasirinkimų Europoje“, - kitas prioritetines kryptis vardija jis.

Belgijoje pajamų mokestis siekia 25-50 proc., priklausomai nuo pajamų. Monake pajamų mokestį pagal Prancūzijos įstatymus moka tik Prancūzijos piliečiai, kitos pilietybės gyventojai šio mokesčio gali išvengti. Šveicarijoje dėl pajamų arba turto mokesčio dydžio rezidentai gali susitarti, jei asmuo turi leidimą gyventi, nedirba Šveicarijoje, ir neveikė šalyje ne mažiau kaip dešimt metų.

Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje 2011 m. duomenimis, Lietuva yra viena mažiausius mokesčius taikančių šalių ES. PVM tarifo dydis sudaro 21 proc., pelno mokesčio tarifas - 15 proc., kaip ir gyventojų pajamų mokestis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (829)