„Mano prognozė tokia: mums būtina ruošis tam, jog prekyba su Rusija bus visiškai nutraukta“, - penktadienį Kijeve pareiškė šalies premjeras.

Jau anksčiau Europos Sąjunga (ES) ir Ukraina pripažino potencialią kylančią prekybinę riziką dėl Briuselio ir Kijevo pasirašytos Asociacijos sutarties.

Apie tai po Briuselyje įvykusių trišalių derybų kalbėjo Rusijos ekonominės plėtros ministras Aleksejus Uliukajevas.

Rusija savo ruožtu pranešė esanti pasirengusi imtis priemonių, būtinų šios šalies ekonomikos apsaugojimui, kai tik atsiras neigiamų Ukrainos ir ES pasirašytos sutarties pasekmių.

„Tam, kad jos atsirastų, pasirašyta sutartis turi būti įgyvendinama, o tada jau bus imtasi atsakomųjų priemonių“, - paaiškino Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Tarptautinis valiutos fondas (TVF) penktadienį pranešė numatantis, kad Ukrainos ekonomika šiais metais susitrauks 6,5 proc., o ne 5 proc., kaip buvo prognozuota anksčiau, šalies rytinę dalį krečiant besivystančiam prorusiškų separatistų sukilimui.

„Konfliktas didina naštą (TVF pagalbos) programai, – sakoma fondo pranešime. – Ekonominės perspektyvos pastebimai pablogėjo: dabar numatoma, kad BVP (bendrasis vidaus produktas) šiais metais susitrauks 6,5 proc., o ne 5 proc., (kaip buvo prognozuota), kai buvo priimta ši programa.“

Duos pinigų

Ukraina įvykdė visas sąlygas, todėl mainais į tinkamus šalies veiksmus TVF pasiruošęs suteikti Kijevui antrąjį finansinės paramos paketą. Skiriamų lėšų dydis sieks 1,4 mlrd. JAV dolerių spaudos konferencijoje penktadienį pareiškė TVF misijos Ukrainoje vadovas Nikolajus Georgijevas. Apie tai praneša „RIA Novosti".

Iš viso Ukrainos biudžeto stabilizacijai ekonominės ir politinės krizės metu TVF išskyrė 17 mlrd. JAV dolerių. Lėšos bus perduodamos Kijevui, jei šis vykdys fondo kuruojamą reformų programą.

Pirmąjį 3,2 mlrd. JAV dolerių vertės paramos paketą Kijevas gavo šių metų gegužės mėnesį.

„Mūsų misija susitarė su Ukrainos atstovais dėl politinių programų, kurias dar būtina baigti prieš pirmąjį programos auditą. Vykdant standartinę procedūrą susitarimą dar turėtų patvirtinti TVF valdyba, o po patikros Kijevas gaus 1,4 mlrd. JAV dolerių vertės finansinę paramą", - teigia N. Georgijevas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (377)