„A. Abromavičius jokių sąlygų nekelia. Ar jis pasiliks, jeigu kažkas įvyks? Jis sprendimą yra padaręs – jis pasitraukia“, – DELFI sakė jis.

A. Audickas vylėsi, kad A. Abromavičiaus atsitraukimas bus kaip šaltas dušas už reformas Ukrainoje atsakingiems žmonėms.

„Galbūt jie susiims ir pradės dirbti rimčiau“, – pridūrė jis.

Prašo likti

Trečiadienį vakare paskelbta, kad po kelias valandas trukusio susitikimo su A. Abromavičiumi, Ukrainos prezidentas Petro Porošenka pareiškė, kad ministras turėtų likti poste, o jo spaudos konferencijoje išdėstytus teiginius turėtų išnagrinėti Nacionalinis kovos su korupcija biuras.

A. Abromavičius teigė, kad pagrindinė jo atsistatydinimo priežastis – suintensyvėjęs bet kokių sisteminių ir svarbių reformų blokavimas šalyje.

„Nei aš, nei mano komanda nesame pasirengę būti priedanga tam, kad būtų atnaujinamos senos ir kuriamos naujos schemos, atitinkančios atskirų politinių grupių ir verslo veikėjų interesus“, – trečiadienį sakė A. Abromavičius.

Adomas Audickas

Kaip vieną pagrindinių trukdžių reformoms lietuvis įvardijo vieną iš valdančiojo Petro Porošenkos bloko lyderių bei verslininką Ihorį Kononenką, kuris esą bandė ekonomikos ir prekybos viceministru paskirti savą žmogų.

A. Audickas DELFI sakė, kad P. Porošenkos prašymas A. Abromavičių likti poste signalizuoja, kad jis supranta, jog be reformatorių ir technokratų reformas vykdyti bus labai sunku.

„Politinė situacija yra sunki. Parlamente konsensuso nėra, reikalingi įstatymai nepriiminėjami, vyriausybės darbas paralyžiuotas, reformos stumiasi sunkiai“, – apibendrino A. Audickas.

Teks rinktis?

Formalioje P. Porošenkos patarėjų taryboje esantis Seimo opozicijos lyderis konservatorius Andrius Kubilius DELFI sakė, kad A. Abromavičiaus žingsnis rodo, jog jis situaciją Ukrainoje vertina kritiškai.

„Po to kai paragino jį likti poste, P. Porošenka turėtų savo matymą realizuoti konkrečiais veiksmais, – sakė A. Kubilius. – Turėtų būti suteiktos garantijos, kad reformų įgyvendinimui nebus trukdoma. Galbūt tuo atveju A. Abromavičius galėtų galvoti ir apie darbų tęsimą.“

Tačiau P. Porošenka susiduria su rimta dilema, nes po A. Abromavičiaus pareiškimų yra pastatytas į padėti, kai turi rinktis tarp ministro ir I. Kononenkos, kuris laikomas prezidento dešiniąja ranka, o žiniasklaidos vadinamas „pilkuoju kardinolu“.

Petro Porošenka

A. Kubilius nesiryžo vienareikšmiškai teigti, ką P. Porošenką turėtų rinktis.

„Tačiau A. Abromavičius savo pareiškimu tikslą pasiekė – atkreipė dėmesį į rimtas problemas. O kaip tas problemas spręsti – čia P. Porošenkai tenka ypač atsakingas uždavinys“, – sakė jis.

Dėmesį į ministro žodžius jau atkreipė ir Ukrainos Vakarų sąjungininkai bei finansiniai donorai, nuo kurių pagalbos šalis yra labai priklausoma.

Vasarį iš Tarptautinio valiutos fondo ir Europos Sąjungos Ukraina tikisi sulaukti 4 mlrd. dolerių kredito, tačiau šie pinigai bus skiriami labai atsargiai, jei šalis neparodys ryžto iš tiesų kovoti su korupcija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (633)