Tiesa, padaugėjo ir „zuikių“. Tačiau savivaldybė tikina, kad pastaroji statistika ne iki galo atitinka realią padėtį.

Už pabrangusius bilietus – 13 mln. Lt

Bilietų pardavimo statistika savivaldybę turėtų džiuginti. Po reformos vienkartiniai popieriniai bilietai parduodami tik transporto priemonių vairuotojų, jų kainos smarkiai pakilo – pavyzdžiui, bilieto be nuolaidos kaina pašoko nuo 2,5 iki 3,5 Lt. Vis dėlto vienkartinius bilietus vilniečiai ir toliau pirko intensyviai.

Savivaldybės DELFI pateiktais duomenimis, per antrąjį 2013 m. pusmetį parduota beveik 4,77 mln. visų rūšių popierinių bilietų. Iš jų gautų pajamų suma – apie 13,22 mln. Lt.

Kioskuose platintus vienkartinius bilietus pakeitę 30 ir 60 min. elektroniniai bilietai sugeneravo dar daugiau pajamų – 15,81 mln. Lt. Tokių bilietų iš viso parduota daugiau nei 8,63 mln.

Iš viso vienkartinių bilietų pardavimo pajamos sudarė daugiau nei 30 mln. Lt. Tuo tarpu 2012 m. antrąjį pusmetį šios kategorijos bilietų prekyba savivaldybės viešojo transporto kasą papildė kiek daugiau nei 27 mln. Lt.

Dar labiau įspūdingai išaugo pajamos iš terminuotųjų bilietų. Savivaldybės duomenimis, per 2012 m. antrąjį pusmetį parduota beveik 62 tūkst. mėnesinių, 30 dienų ir ilgalaikių terminuotųjų bilietų už, 31,02 mln. Lt. Atitinkami praėjusių metų antrosios pusės rodikliai – 714,65 tūkst. bilietų ir 37,76 mln. Lt.

Džiugina ne visi skaičiai

Ne visa matematika yra džiuginanti. „Per 6 mėnesius už bilietus gauta 9,48 mln. Lt daugiau lėšų nei 2012 m. per tą patį laikotarpį. Kompensacijų už lengvatinius keleivius poreikis padidėjo 3,82 mln. litų“, - DELFI teigė savivaldybės įmonės „Susisiekimo paslaugos“ Viešojo transporto departamento laikinoji vadovė Modesta Gusarovienė.

Sykiu savivaldybė pripažįsta, kad smarkiai pagerėję finansiniai rodikliai – ne tik reformos nuopelnas.

„Natūralu, kad jį lėmė ne tik įvykdytas maršrutų optimizavimas, bet ir PVM tarifo keleivių vežimui sumažinimas nuo 2013 sausio 1 dienos. Tikrai pasiekėme pagrindinius optimizavimo tikslus: išaugo viešojo transporto keleivių skaičius, įvedus greituosius autobusų maršrutus sutrumpėjo kelionės laikas, sumažėjo 1 nuvažiuoto kilometro savikaina“, - DELFI teigė Kastytis Lubys, savivaldybės Viešojo transporto optimizavimo vadovas.

Daugiau pajamų – daugiau ir „zuikių“

Įspūdingai išaugo ir dar vienas skaičius – be bilieto keliaujančių vilniečių statistika.

Savivaldybės DELFI pateiktais duomenimis, per 6 mėnesius nuo pertvarkytos viešojo transporto sistemos starto kontrolieriai sučiupo 53 tūkst. „zuikių“ ir juos apdalijo baudomis už iš viso 1,07 mln. Lt. Per atitinkamą 2012 m. laikotarpį surašyta 31 tūkst. protokolų už bendrą 835 tūkst. Lt sumą. Vis dėlto savivaldybė tikina, kad ši statistika ne iki galo atspindi tikrovę.

„2012 metais pažeidėjų skaičius mažesnis nes rugsėjo ir spalio mėnesiais Kontrolės skyriaus pareigūnai mokino vilniečius ir miesto svečius kaip naudotis Vilniečio kortele ir administracinės teisės pažeidimų protokolų nerašė“, - DELFI teigė „Susisiekimo paslaugų“ Kontrolės skyriaus vadovas Dainius Rinkauskas.

Tiesa, didesnis nubaustų „zuikių“ skaičius – anokia paguoda savivaldybei. Mat už baudas surinktos lėšos keliauja į valstybės biudžetą, o ne į „Susisiekimo paslaugų“ kasą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (148)